sub

Információk, érdekességek

A zenélés jó hatásai

2007. március 25.

Amerikai tudósok felfedezték, hogy a zenélés fejleszti az agyat és élesíti a hallást mindenféle hangokra, beleértve az emberi beszédet is.


A zene úgy látszik segít az élet többi dolgában is: ösztönöz az olvasásra, segít észrevenni a hamis hangokat egy dalban, megtanít élesebben hallani még egy hangos osztályteremben is. - mondta Nina Kraus, a Northwestern Egyetem neurológus-kutatója.


A felfedezések rávilágítanak arra, milyen fontosak is az ének-zene órák. "Mikor az iskolák nehéz anyagi helyzetbe kerülnek, a zeneórák az elsõk között vannak, amirõl a gyereknek le kell mondania. Ez pedig nagy hiba." - mondta Kraus.


Kapcsoljon ki!

2007. március 22.

Az ember napjának a legnagyobb részét a munkahelyén tölti. A munkavégzés típusa és a munkahelyi légkör nagymértékben befolyásolja testi-lelki egészségünket. Nem mindenki képes kikapcsolni, csak azért, mert piros betûs ünnep közeleg; így a várva várt szabadság sem okoz mindenkinek igazi felüdülést. Hiába az akár a többnapos munkaszünet, ha az ember nem képes igazán kipihenni magát...


A pszichológusok és orvosok már régen rájöttek: minden attól függ, mennyire képes valaki "kikapcsolni", "ellazulni"... Sokan sajnos nem tudnak a mindennapok gondjaitól megszabadulni. Hiába töltik szabadidejüket a legidillibb környezetben, ha a hétköznapi problémák, munkahelyi teendõk nem hagyják nyugodni õket.


Amikor kevés a nap 24 órája...

2007. március 15.

Napjainkban egyre többen panaszkodnak idõhiányról, túlterheltségrõl.

 

Különösen igaz ez, ha egy nõnek a munka és a család frontján is naponta helyt kell állnia. Hiszen a családanyák túlnyomó része szakmai munkát is végez, azaz "dolgozik", ahogy mondani szokták (mintha otthon nem azt tenné) - mégpedig teljes munkaidõben. Részmunkát pedig csak ritkán lehetséges vállalni, egyfelõl anyagi okokból, másfelõl a munkáltató csak elvétve ajánlja fel. 

"Állandó rohanás az életem"


Hogyan tehetõk aktívabbá az emberek?

2006. december 16.

A testmozgás fontosságát a legtöbb egészséggel foglalkozó szervezet hirdeti, azonban sokszor nehéz olyan aktivitási formát kitalálni, amelyet valóban szívesen végeznek az emberek. A brit Egészségügyi Szolgálat nemrégiben napvilágot látott tanulmányában olyan 'sportok' támogatása is felmerült, mint például az utcai tánc vagy a tangó.


A mérsékelt testmozgásról egyre több tanulmány igazolja, hogy lényegében az összes szervre kedvezõ hatással van - azonban az is közismert, hogy az emberek sokkal kevesebbet mozognak a kelleténél. Nem meglepõ tehát a brit társadalombiztosítás elsõre talán meghökkentõ elképzelése, amely például az utcai táncot vagy akár a tánciskolákat is támogatná az egészségmegõrzés érdekében. (Ezen felül további érdekes sportok, mint például az ugróasztalozás vagy akár a közösen szervezett séta támogatása is felmerült).


Fájdalomcsökkentés relaxációval

2006. december 11.

A legújabb amerikai kutatások szerint talán elkerülhetõ lesz a biopszia mûtétek fájdalmassága, ha a pácienseket megnyugtatják a beavatkozás elõtt.


A chicagói Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves konferenciáján számoltak be a szakértõk eredményeikrõl, melyek szerint van esély arra, hogy csökkentsék a rákos sejtek mintavételéhez szükséges operáció kellemetlenségeit.


A tudósok 236 mellrák biopszián átesõ nõt vizsgáltak meg. Az eljárás során, sebészeti úton egy kis szövetdarabot távolítanak el a test valamely szövetébõl mikroszkópos vizsgálat céljára. A rákdiagnosztikában alkalmazott legfontosabb és legmegbízhatóbb eljárás célja annak megállapítása, hogy jelen van-e rákos elváltozás. Minden asszony érzéstelenítéssel esett át a mûtéten, de ezt háromféle módon végezték.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...646566...68