sub

Információk, érdekességek

A fogpótlás úgy szép, ha illeszkedik az arc karakteréhez

2023. szeptember 20.

Fotó: pixabay.com

Gyakran látunk embereket olyan fogakkal, amelyek egyáltalán nem illenek az arcukhoz.

Néha a tévében szereplő hírességek szájában is olyan fogsor van, amivel láthatóan nehezükre esik a beszéd. Legutóbb az egyik kiváló magyar színész mondatainak csak a felét értettem, mert nem tudott beszélni az új fogsorával. Ez azért van, mert a pótlás rosszul lett elkészítve.

Vagy a fogak nagysága lett rosszul meghatározva, vagy a száj felöli rész lett rosszul kiképezve, vagy mindezek együttvéve. És ezen – sajnos – az sem változtat, ha egy csomó pénzt kellett érte kifizetni. 

A diszharmóniát természetesen a páciens is érzi. Volt olyan eset, hogy a beteg reklamálni próbált és azzal akarták megvigasztalni, hogy sajnos ez már nem a saját foga, ezt így kell elfogadni. Teljességgel hibás felfogás! Ma már minden arctípushoz és harapási formához lehet megfelelően élethű és jól működő fogpótlást készíteni

Ha műfogsorról van szó, akkor is széles választék áll a páciensek rendelkezésére – úgy színben, mint formában – nem kell kompromisszumot kötni azért, mert „ez csak egy műfogsor”.


Hatóanyagok bőröregedés ellen

2023. szeptember 13.

Hialuronsav, A- és C-vitamin, rezveratrol – olyan hatóanyagok, melyek már bizonyítottak a  bőröregedés elleni küzdelemben. Így nem árt többet megtudni róluk, hogy a lehető legtovább megőrizzük (arc)bőrünk fiatalos jellegét, rugalmasságát.

Fotó: 123rf.comA többfunkciós hialuronsav

A hialuronsav (HA) fokozza a bőr vízmegtartó képességét, és saját súlya sokszorosát képes megkötni. Molekulasúlyától függően eltérő hatású összetevő: minél inkább frakcionált, annál mélyebbre hatol a bőr különböző rétegeibe. Egyúttal a bőr egyik természetes összetevője, bőrünk víztartalékának megtartója.

A hialuronsav vizes közegben géllé alakul, melyben ún. fibroblaszt sejtek, továbbá kollagén- és elasztin rostok úsznak. Ezek a bőrszövet szerkezetéért, a bőr rugalmasságáért felelősek. Mennyiségük az évek múlásával csökken.

Hogyan működik?

A nagy molekulasúlyú hialuronsav a bőr felszínén marad, és rendkívül magas vízmegtartó képessége révén hosszan tartó hidratálást biztosít. Egyúttal kisimítja a bőr egyenetlenségeit, feszesebbé teszi a bőrt.  A közepes méretű molekula serkenti a keratinociták (a felhám bőrsejtei) képződését, lassítja az atrófiát (bőrsorvadást), erősíti a bőr védőrétegét. A kis molekulájú hialuron a bőr mélyebb rétegeibe hatol, mivel kiváló felszívódású. Élénkíti a hialuronsav és a kollagén természetes szintézisét, aktiválja a bőr víztartalékát. Elősegíti a bőr teltségét, rugalmasságát és tömörségét, így ránctalanító hatás fejt ki.

A legtöbb, jó minőségű bőrápoló készítmény legalább 2-3, különböző méretű hialuronsav molekulát tartalmaz a többféle hatás kifejtése érdekében.

Kinek ajánlott?
– Száraz és nagyon száraz bőrűeknek, már 20-25 éves kortól.
– Nőknek, akik olyan komplett bőröregedést gátló hatású (anti-aging) készítményt használnának, amely egyszerre erősen hidratáló és bőrregeneráló hatású.
– Mindazoknak, akik olyan tartós hatású anti-aging készítményt kívánnak használni, melynél nem áll fenn a bőrirritáció kockázata, és az alkalmazás időtartama sem korlátozott.


Milyen napszemüveget viseljünk?

2023. augusztus 21.

Nem elég, hogy divatos legyen és tükrözze az egyéniségünket, olyan napszemüveget érdemes választani, amelyik teljes biztonsággal ellátja védelmi feladatát. Az UV-sugarak, de különösen az UVB-sugárzás olyan mértékben képes károsítani a szemfelszínt, hogy az idővel különböző szempanaszokat és szembetegségeket idézhet elő. Az alábbi tanácsok betartásával azonban sokat tehetünk szemünk egészségének megóvásáért.

Ellenőrizzük a címkét!

Csak 100% UVA- és UVB- vagy UV400-védelemmel ellátott napszemüveget vásároljunk! „A 100%-os UV-védelem nélküli napszemüveg viselése valójában komoly egészségügyi kockázatot jelent. Többek között a szürke hályog kialakulásában is jelentős szerepet játszik, hogy egyáltalán nem vagy nem jó minőségű napszemüveggel védjük a szemünket a nap káros sugaraitól. Az évek során a szemünket ért napégések hatása összeadódik, aminek egy idő után akár macula degeneráció vagy szemhéj környéki rákos bőrelváltozás is a következménye lehet” – figyelmeztet dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa.

A sötétebb napszemüveg nem mindig nyújt nagyobb UV-védelmet!

Ne higgyük azt, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál biztonságosabb. A fenti szabály a sötét lencsékre is igaz: csak a 100%-os UV-védelemmel ellátott napszemüveg biztosítja a szükséges biztonságot.


A méret is számít!

A napszemüvegnek a lehető legnagyobb lencsével kell rendelkeznie, hogy megvédje szemünket a szemből és az oldalról érkező napsugárzástól egyaránt. Szerencsére a nagy keretes szemüvegek divatosak és nagy belőlük a választék. Az extrém nagy méretű szemüvegek biztosítják a legjobb fedést, valamint a port is hatékonyabban tartják távol a szemfelszíntől.


A leggyakoribb nyári sérülések külföldön

2023. augusztus 16.

Fotó: 123rf.com

A nyári nyaralási időszakban megugrik a segélyhívások száma az asszisztencia szolgáltatóknál, a külföldön nyaralók leggyakrabban tengeri sün okozta sérülés, medúzacsípés miatt szorulnak orvosi ellátásra, Görögországban pedig kiemelkedően sok a bérelt robogóval történt baleset – derül ki a Europ Assistance Magyarország 2018-as adataiból.

A közlemény szerint tavaly nyáron az egy évvel korábbinál 14 százalékkal többen, közel 28 ezren kértek segítséget egészségügyi problémák miatt a Europ Assistance Magyarországtól. A nyár bő három hónapja alatt leggyakrabban a mediterrán országokba utazók szorulnak orvosi segítségre, legtöbbször Görögországból, Törökországból, Horvátországból érkezik hívás, de sokan szorulnak ellátásra az Ausztriában, illetve Bulgáriában nyaralók közül is. 

Az egészségügyi problémák közül a leggyakoribbak a rovarcsípések, a medúzacsípések, illetve a tengeri sün vagy kagyló okozta sérülések. Ezt követik azok az esetek, amikor gyomorproblémák, hányás-hasmenés miatt szorulnak orvosi segítségre a nyaralók. Az utóbbiak a mediterrán országokba, illetve az Egyiptomba, Tunéziába és Marokkóba utazók körében fordul elő a leggyakrabban – közölték.

A Görögországban nyaralók körében nem ritka a robogóbaleset. Aki alkohol fogyasztása után vezet járművet, annak orvosi kezelését, ellátását nem térítik meg a biztosítók.

A Europ Assistance Magyarország 2018-ban több mint 103 ezer esetben nyújtott segítséget valamilyen egészségügyi probléma miatt bajba jutott ügyfeleinek. Tavaly több mint 196 ezer esetben hívták az asszisztencia szolgáltatót, azaz naponta átlagosan 537 segítségnyújtás történt. Az 1963-ban alapított Europ Assistance a világ 208 országában 750 000 szolgáltatóból álló hálózattal és 37 segélyközponttal rendelkezik. Világszerte 7530 dolgozót foglalkoztat.


Ne kapjon idegbajt nyaralás előtt

2023. augusztus 13.

Fotó: 123rf.com

Itt a nyár, mindenki arról álmodozik, mennyire nagyon ki fogja majd pihenni magát. És a pihenésre mindenkinek szüksége van, feltöltődés nélkül senki sem tud jól teljesíteni.

A legtöbb ember számára a nyár leginkább az iskolai szünetek emlékét jelenti: mintha a nyár az a házifeladat-mentes időszak lenne, amikor reggeltől estik együtt lehetett lógni a barátokkal. Az idősebbek számára a nyaralásról a hosszú és nyugodt baráti vacsorák, és borozások jutnak eszükbe. Egy jó könyv társaságában az erkélyen sütkérezni, vagy végre moziban szórakozni kiszabadulva a mindennapok szorításából.

A legtöbbünk számára, mindez csak álom. A nyarak pillanatok alatt elrepülnek, és még mielőtt ráeszmélnénk, máris itt a szeptember, és még egyetlen oldalt sem olvastunk el könyvből, és még egyetlen fimlet sem néztünk meg. A borozás és a nyugodt baráti vacsorák elfelejtve. Az a szekrény ki lesz végre pucolva ezen a nyáron?F

Miért kell előre felpörgetni a motorokat

A nyár közepén a gyerekeknek lassan el kell kezdeni az olvasónapló-írást, megoldani a nyárra kapott házifeladatokat, és persze a szülőknek noszogatni kell őket, hogy valóban hozzá is kezdjenek. Itt az idő, hogy nyári nyelvtanulás vegye kezdetét, vagy felzárkóztató óra, ha éppen gyenge valamelyik tárgyból. Ahogyan közeledik a szeptember, iskolaszer-vásárlás veszi kezdetét, és már előre felpörgetjük a motorokat, hogy kirobbanó legyen az őszi kezdés. Pedig a nyári hónapok igazán sok lazítást tartogathatnának…


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...567...111