sub

Információk, érdekességek

A rossz emlékeket nehéz feledni

2007. augusztus 22.

 A rossz emlékeket nehéz feledniAz Észak-Carolinai Egyetem (Chapel Hill, UNC) új tanulmánya szerint a fájdalmas érzeseket idézõ emlékeket, amit az emberek leginkább szeretnének elfelejteni, azokat hagyják a legnehezebben hátra, különösen ha az az emlék vizuálisan hívható elõ.


"Amikor a tévében a híreket nézed és teljes életnagyságban látod a sérült katonákat Irakban vagy az épp zajló nemzeti katasztrófákat követed végig, jobban rádragadhatnak, mint az újságok fõcímei" - mondja Keith Payne, a Mûvészetek és Tudományok Kollégiumának pszichológia adjunktusa, a tanulmány egyik szerzõje.


Hogyan veszíthetjük el biztosan a szerelmünket? - 10 lépésben - 1.rész

2007. augusztus 20.

Ahhoz, hogy jól mûködjön egy párkapcsolat, nincs szükségünk csodareceptre: sokkal fontosabb a törõdés egymással, a mindenkori figyelem a másik iránt. Vannak viszont elkerülendõ csapdák, melyek hosszú távon biztosan veszélyeztetik, gyengítik a szerelmi-házastársi-élettársi viszony érzelmi színvonalának erõsségét, tartósságát. Az alábbiakban kiválasztottunk tíz "ellenséges" tárgyat illetve rossz szokást, amelyekkel szemben - a kiegyensúlyozott kapcsolat fenntartása érdekében - küzdenünk kell.

Öt érzék, amelybe beleremeg a testünk

2007. augusztus 18.

- Mi történik akkor, ha a szájjal való ingerlést valaki nem szereti?

 

Szíve-joga hozzá! Mindenki ízlése és igényei szerint éli meg szerelmi életét, ami egyébként az életkorral és a partnertõl függõen változik. Ezért errõl a feleknek tapintatosan tájékozódniuk kell, és nem szabad alkalmazni, ha a másik fél kifejezésre juttatja vonakodását. Az örömérzés forrását minden párnak egyéni vágyai szerint kell felfedeznie, és ami az egyik párnak örömöt okoz, az nem biztos, hogy beválik a másiknál... Hiszen a szex a spontaneitás, a szabadág és a különbözõség szinonimája. Válasszuk meg hát szabadon a módozatait!


A tudatalatti üzenetek könnyen szorongáshoz vezethetnek

2007. augusztus 10.

Mások pillanatnyi arcrezdüléseit és a mögötte rejlõ érzelmeket talán észre sem vesszük, tudatalattink azonban érzékeli és elraktározza azokat.


Egy kutatás szerint ezek a finom rezdülések figyelmeztetésként jelenthetnek meg az agyunkban. Általában segítségünkre vannak, hiszen rejtett veszélyeket fedezhetünk fel általuk, azonban növelhetik az állandó szorongás kialakulásának lehetõségét is.


A kutatásban részt vevõ önkénteseknek összesen 70 arcot kellett végignézniük egy számítógép képernyõjén. Mind a 70 arcon meglepett kifejezés volt látható. Azonban minden alkalommal, amikor új arc tûnt fel, harminc milliszekundumig egy másik - ijedt vagy boldog - arc is felvillant a képernyõkön. Ez olyan rövid idõ, hogy a tudatos énünk nem képes érzékelni.


"Féltékeny? Én?" - 2. rész

2007. július 08.

Hogyan lehet együtt élni a féltékenységgel?


Ha a féltékeny ember lelkileg szenved, gyötrõdik, sajnos arra készteti a társát is, és az élet kettesben lassanként rémálommá válik. Valójában a kóros féltékenység eredménye lehet az is, hogy végül meghiúsul mindenfajta párbeszéd a szerelmi partnerek között, hiszen teljes a hitetlenség az egyik fél részérõl. Nincs is annál borzasztóbb és kiábrándítóbb, mint amikor valakinek nincs miért szemrehányást tennie magának, és mégis érzi, hogy hiába gyõzködi a másikat a hûségérõl, az nem hisz neki. Szinte zúg a feje az örökösen ismétlõdõ mondatoktól, melyeket a saját téveszméibe magát belelovalló társától nap mint nap hall. "Biztos vagyok benne, hogy megcsalsz, és tudom, hogy el fogsz hagyni." Vagy: "Jól csinálod, úgy teszel, mintha hû lennél hozzám, pedig mást szeretsz." - ilyen és ehhez hasonló mondatok a párkapcsolat igazi sírásói. A megvádolt társ azután egy napon rájön, hogy sehogyan sem tud a másiknak tetszõ módon viselkedni, aki minden lépésében talál kifogásolnivalót, mellyel az õ csalfaságát próbálja bizonygatni.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...196197198...221