sub

Információk, érdekességek

A verés nyomot hagy a gyerek intelligenciáján

2009. október 01.

A gyermek szellemi fejlõdését is veszélyezteti az a szülõ, aki bántalmazza, veri csemetéjét.

 

 

A New Hampshire-i egyetem kutatói azt is bizonyították, hogy a verést elszenvedett gyerekeknek még évekkel késõbb is alacsonyabb volt az intelligenciahányadosuk, mint erõszak nélkül felnövõ társaiknak. Minél gyakrabban vernek egy gyereket, annál lassabban fejlõdik szellemileg - hangsúlyozta a kutatás vezetõje, Murray Straus.


Testi és lelki kihívás a gyógyíthatatlan betegség

2009. szeptember 22.

Az SM ugyan még gyógyíthatatlan, a rehabilitáció és a sorstársközösségek élhetõbbé tehetik a betegségben töltött éveket.

 

 

A rehabilitáció állt a középpontban a sclerosis multiplexes (SM) betegek országos találkozóján Gyulán. Az ország különbözõ részeibõl több száz beteg utazott Békés megyébe, emellett Szerbiából, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeztek a Sclerosis Multiplexes Betegek Országos Egyesülete (SMBOE) által szervezett seregszemlére. Elhangzott: az egészségügyi intézmények nagyon kevés helyen vannak felkészülve kimondottan az SM betegek rehabilitációjára.


A barnaság kopik, az anyajegy változik

2009. szeptember 12.

Serdülõkorban és a terhesség alatt is gyakori, hogy több anyajegy jelenik meg a bõrön, illetve a meglévõk sötétednek.

 

 

A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédõ készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni. A napozási szezon elõtti kontroll után az õszi hónapokban is hasznos (ismét) részt venni egy anyajegy-szûrésen, hiszen a bõrön lévõ pigmentált részek változhatnak a fény hatására.


A szív is lehet túlsúlyos

2009. szeptember 10.

A drasztikus fogyás nemcsak a testsúlyt csökkenti, hanem a szív bal kamrájának az átmérõjét is.

 

 

A nagy elhízás erélyes kezelésének fontos eredménye, hogy a szív túlsúlya is kedvezõen alakul, az erek állapota pedig javul. A jelenlegi, legkorszerûbb vizsgálati módszerekkel kapott eredményeket az egyik legkorszerûbb szívgyógyászati folyóirat, a Journal of American College of Cardiology közölte.


Fáradt, aluszékony, ideges?

2009. szeptember 06.

Szerteágazó tünetei miatt sok esetben nem, vagy késõn ismerik fel a pajzsmirigy betegségeit.

 

 

A betegek okolhatják a fokozott stresszt, a mozgás hiányát, az egészségtelen táplálkozást, a kevés alvást rossz közérzetükért, a valóság azonban az, hogy a legkiválóbb fogyókúra és edzésprogram sem hozhat látványos változást, ha azt a hormonális folyamatok gátolják. Hiába alszunk akár napi 10 órát, pajzsmirigy alulmûködés esetén napközben folyamatosan fáradtnak érezzük magunkat. Megfelelõ kezelés hiányában túlmûködése mellett pedig továbbra is feszültek, ingerlékenyek leszünk.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...174175176...221