sub

Információk, érdekességek

Az időskori testmozgás nem veszélyes a szívre

2006. augusztus 02.

Sok magas vérnyomásban szenvedő úgy gondolja, hogy a testmozgás számára különösen veszélyes, hiszen a testedzés további vérnyomás-emelkedéssel jár.

 

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem kutató vizsgálatukban igazolták, hogy ez éppen ellenkezőleg van, a testmozgás még a magas vérnyomásban szenvedők számára is hasznos.


A leghalálosabb lelki betegségek

2006. augusztus 01.

Egyre fiatalabb korú gyerekeknél állapítanak meg a szakemberek táplálkozási zavarokat. A probléma súlyosságát az adja, hogy az evészavarral járó pszichiátriai betegségek közül minden tizedik halállal végződik. Magyarországon a bulímia a leggyakoribb.

 

A Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekklinikájának gyermekpszichiáter főorvosa az InfoRádióban elmondta: a táplálkozási zavarok közül a közvélemény az anorexiát, azaz a kóros soványságot és a bulímiát, vagyis a kényszeres evést ismeri a leginkább.


Befolyásolja az éhség a vonzódást?

2006. augusztus 01.

Brit kutatók szerint a férfiak gyomra befolyásolja párválasztó ízlésüket, egyetemista fiúk éhesen szebbnek látták a teltebb hölgyeket, és kevésbé tartották fontosnak a domborulatokat.

 

A kutatók ebédidőben az egyetemi étterem bejáratánál kérdezték az ebédelni igyekvő és a kijövő egyetemistákat, akiknek egy skálán kellett értékelni, hogy mennyire éhesek.


Természetes védelmünk: Izzadás

2006. július 26.

Az izzadás az ember hőháztartásában játszik fontos szerepet. Melegben vagy a fizikai terhelés során fokozódik az izzadságmirigyek tevékenysége. Izzadás nélkül az ember nem tudná elviselni a földi klímát. Kevesen tudják azonban, hogy az állandó kóros izzadás hormonális betegségre vagy cukorbetegségre is utalhat, önmagában pedig szakorvos segítségével gyógyítható.

 

Az izzadás okai lehetnek: hideg vagy meleg, testi megerőltetés, alkohol, kávé, tea, dohányzás, erős fűszerek, stressz, félelem, erős érzelmek


A magas testtömegindex nem feltétlenül jelent elhízást

2006. július 23.

Az orvosok által az elhízás mértékének meghatározására leggyakrabban a testtömeg-indexet (BMI) alkalmazzák. Egy egereken végzett amerikai kutatás felvetette, hogy nem feltétlenül biztos, hogy akinek magas a BMI értéke, az elhízott is.

 

A testtömeg-index (angolul: body mass index, BMI) a testtömeg kilogrammban mért értékének és a testmagasság méterben mért négyzetének a hányadosa, normál értéke 20 és 25 között van. (Újabban az alsó határt 18,5-ben húzzák meg.)


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...158159160...163