sub

Információk, érdekességek

Váratlanul érkezett az idei allergiaszezon

2012. április 04.

A hosszú, fagyos téli hónapok után szinte átmenet nélkül érkezett a szokásosnál melegebb, tavaszias idő.

A szeles, csapadékmentes hetek tovább fokozzák az allergiás panaszokat. Dr. Balogh Katalint, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosát arról kérdeztük, mire számíthatunk az idei pollenszezonban.


Indul az allergiaszezon!

2012. március 27.

Indul az allergiaszezon!

A mogyoró és az éger virágzását megúszták az ezekre allergiások, de március közepétől 7-8 allergén fa virágzik egyszerre. Heteken belül elindul a nyír, a gyertyán, a tölgy, a fenyőfélék, a bükk, a dió és a platán pollenszórása. Áprilisra akár 15 fa virágpora is jelen lesz a levegőben.


Fémallergia - leggyakrabban a nikkel okoz panaszokat

2012. március 13.

Vörös foltok, kiütések és viszketés – a nikkelallergia jól ismert tünetei. Kialakulásukhoz sok esetben elég egy rosszul megválasztott fülbevaló, nyaklánc, vagy öv. Jó hír, hogy a nikkelallergia kezelhető, a deszenzitizáció segítségével nem csak a kedvenc kiegészítőket viselhetjük, de a nikkelt tartalmazó ételek fogyasztása sem okoz többé panaszokat.


Allergia: az immunterápiát márciusig el kell kezdeni

2012. február 29.

allergiaA pázsitfű-allergia az egyik leggyakoribb pollenallergia. Az allergiás tünetek a fűfélék virágzásának idején, májustól augusztus elejéig tartó időszakban jelentkeznek. A megelőzésre azonban már most gondolni kell, az immunterápiás kezelést ugyanis a tünetek jelentkezése előtt négy, de legalább kettő hónappal korábban szükséges megkezdeni.


Porallergia őszi-téli időszakban betegít

2011. október 29.

poratkaA lakáson belül jelentkező allergiás tüneteket nagy százalékban a háziporatka jelenléte okozza. A tüsszögéssel, orrdugulással és köhögéssel járó panaszok a téli időszakban felerősödnek, megfelelő kezeléssel azonban mindez elkerülhető.

Porallergia - nem is a por okozza

A poratka fotója.A poratka-allergiával kapcsolatban sokan a lakásban időről-időre felbukkanó pormacskákra gondolnak, a háziporatka allergiának azonban valójában nem sok köze van a porhoz. Az allergiás tünetek kiváltója az atkák családjába tartozó háziporatka nevű élőlény mikroszkópikus méretűre feltöredezett, levegőben szálló beszáradt széklete – mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa. Ez az ürülék az, amit belélegezve, megérintve az arra érzékenyeknél szénanáthás, asztmás tüneteket válthat ki, de okozhat csalánkiütést, ekcémát is.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...515253...68