sub

Információk, érdekességek

Zajhatások

2007. november 11.

ZajhatásokKörnyezetünkbõl egyre több olyan zaj éri szervezetünket, amely átmeneti panaszokat vagy maradandó károsodást okozhat. Ennek hatása generációról generációra erõsödik, így gyermekeink hallása fokozottan veszélyeztetett. Érdemes tehát odafigyelnünk arra, milyen zajhatások érik a család legkisebb tagjait.


A zaj milyensége


Nehéz egyértelmûen meghatározni, milyen zaj, illetve hang befolyásolhatja káros módon az egészségünket, hiszen hatásuk számos tényezõtõl függ. Egyik legfontosabb a hangerõ (hangosság), de emellett a hang frekvenciájának (hangmagasság), a hang összetételének (színkép), torzításoknak, a hanghatás idõtartamának, irányának, a hang folyamatosságának is jelentõs szerepe van. Számít az is, hogy a hozzánk érkezõ hangokra felkészültünk-e, vagy váratlanul és milyen körülmények között (napi munka, szórakozás kapcsán, vagy éppen a pihenésünk ideje alatt) ért bennünket a hanghatás. Az egyéni érzékenység is befolyásolja a hangok megítélését és az általuk okozott károsodást.


A nõi csontok védelmében

2007. október 22.

Országos felmérés a csontritkulásban szenvedõk között

A közelgõ Oszteoporózis Világnap alkalmából a Magyar Nõk Szövetsége nyilvánosságra hozta azt a 2007 szeptemberében a Szonda Ipsos reprezentatív felmérését.


Az adatokból egyértelmûen kitûnik egy rendkívüli tény, az érintettek 38%-a egyáltalán nem szedi gyógyszerét annak ellenére, hogy a csontritkulás a tudomány mai állása szerint nem gyógyítható, ezért folyamatos kezelést igényel.


Korpásodás: Nem kell beletörõdni

2007. október 09.

A korpásodást, vagyis a hajas fejbõr fokozott hámlását a legtöbb esetben egy bõrgomba okozza, mely minden ember fejbõrén megtalálható. A panaszok akkor kezdõdnek, amikor ez a gomba elszaporodik: egyes becslések szerint minden második embernek okoz problémát a korpás fejbõr. Ez az esetenként másoknak és szembetûnõ jelenség nemcsak kellemetlen érzés, hanem komoly önértékelési problémákat is okozhat. Nem súlyos betegség, mégis mindenképpen foglalkozni kell vele: kezelésére speciális készítmények kaphatók, és az életmód változtatása is sikerhez vezethet.


ÚJABB "ÉRV"-EK... az érszûkület szûrésére

2007. október 02.

A perifériás érbetegség, közismert nevén az érszûkület, gyakran a súlyos szívinfarktus vagy szélütés elõrejelzõje is lehet. Ezért a Magyar Hypertonia Társaság az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. támogatásával útjára indította az EReink Védelmében (ÉRV) programot, a tünetmentes perifériás érbetegek felderítésére, és a körükben tapasztalható megdöbbentõ szív- és érrendszeri halálozási arány csökkentésére.

Csontos kérdések

2007. szeptember 18.

Csontritkulás alatt a csont tömegének olyan mértékû csökkenését értjük, amely a csont szilárdságának gyengülésével fokozott törési hajlamhoz vezet. A folyamat sokáig teljesen tünetmentes, késõbb derék- és háttáji panaszok alakulnak ki, a hát meghajlik, a beteg testmagassága csökken.


Ma Magyarországon közel egymillió olyan ember él, aki csontritkulásban (osteoporosisban) szenved. Az egészségügy számára az egyik legnagyobb kihívás ennek az alattomosan támadó betegségnek a megelõzése, hiszen a tünetek észlelésekor már lehetetlen visszafordítani a folyamatot. Nõknél, a vékonyabb vázrendszer és a menopausa idején fellépõ fokozott hormonális folyamatok miatt (ösztrogén csökkenése) háromszor olyan gyakran fordul elõ ez a betegség, mint a férfiaknál, ezért körükben különösen nagy jelentõsége van a megfelelõ tájékoztatásnak.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...138139140...155