sub

Információk, érdekességek

Biciklire fel!

2010. augusztus 23.

Szinte alig találhatunk olyan családot, ahol legalább a gyerekeknek ne jutna egy-egy kétkerekû, és bizony a felnõttek jó része is tud – tudott valamikor! – biciklizni. Csak hát ott porosodik a gép a lakótelepi kerékpártárolóban, a ház pincéjében vagy hátul, a garázsban. Pókhálózza hát le a gépet és szálljon ismét nyeregbe... Csak óvatosan, biztonságosan!
 
Idõszámításunk elõtt kb. 2000 évvel Mezopotámiában már küllõkkel könnyítették a harci kocsik kerekeit. 1817-ben egy bizonyos Karl Friedrich Drais von Sauerbronn Mannheimbõl építette meg az elsõ izomerõvel hajtott, kormányozható, kétkerekû jármûvet, a velocipédet.

Reszveratrol az öregedés ellen

2010. augusztus 19.

A szõlõ héjában, a vörösborban és sok gyümölcsben megtalálható reszveratrol késlelteti az öregedés folyamatát.

 

Amerikai kutatók szerint a hatóanyag olyan géneket befolyásol kedvezõen, melyek a kor elõrehaladásával kapcsolatosak. Husam Ghanim és munkatársai szerint a növénykivonat lassítja különbözõ férgek, valamint a gyümölcslégy és az élesztõgomba öregedését, aminek az a magyarázata, hogy arra a génre van hatással, amely az életkilátásokat növeli. Ez az anyag feltehetõen az emberi szervezetre is hasonló hatást gyakorol.


Kevésbé betegesek a sok halat evõ gyermekek

2010. augusztus 16.

A korai halfogyasztásnak jótékony hatása van a gyermekek szellemi és testi fejlõdésére.

 

A sok halat fogyasztó gyermekek értelmi képességei jobbak. Emellett pedig már azt is kimutatták, hogy azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen fogyasztanak halat, csökkent a megbetegedési hajlama - mondta Machay Tamás gyermekgyógyász egy, a halfogyasztást népszerûsítõ budapesti sajtótájékoztatón csütörtökön.


Egy kis fogyással nagy nyereség

2010. július 29.

A vizelettartási problémákkal (inkontinencia) küzdõ túlsúlyos nõk tünetei gyakran javulnak, ha pár kilónyi feleslegtõl megszabadulnak.

 

A túlsúly, különösen a hasi tájon lévõ többlet az inkontinencia egyik kockázati tényezõje, ám az Obstetrics and Gynecology címû szakfolyóirat augusztusi számában közzétett tanulmány szerint már 5-10 százalékos fogyás is elegendõ a tünetek jelentõs javulásához.


Hogyan jósolható meg a hirtelen szívhalál?

2010. július 18.

Világszerte vizsgálatok folynak az egészségesnek tartott sportolók megmagyarázhatatlan szívhalálának korai jelzésére.

 

A szív elektromos mûködésének többirányú tanulmányozására van szükség a hirtelen halál esélyének pontosabb fölmérésére, ennek részeként világszerte vizsgálatok folynak az egészségesnek tartott sportolók megmagyarázhatatlan szívhalálának korai jelzésére - írja a Heart Rhythm szakmai folyóirat legújabb számában.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...111112113...153