sub

Információk, érdekességek

Időjárási ártalmak? De nem nekem!

2014. február 20.

A hideg, nedves idő növelheti az asztmás rohamok esélyét
A nedvesség felerősíti az alacsony hőmérséklettel összefüggő veszélyeket. Igaz ez az infarktusra, de az asztmára is, amely a hideg levegő belégzésekor rohamszerű lehet. (Az asztmásoknak azonban a zárt téri nedvesség is rosszat tesz, mert elősegíti az atkák és penészgombák elszaporodását, amire sok ilyen beteg is allergiás.) Emellett a hosszabb ideig való kinttartózkodás a hidegben akár bronchospasmust is kiválthat (mely légzőszervi megbetegedés a hörgők légzést akadályozó elzáródásával jár).

Hogyan védekezzünk?

  • Mindig orron át lélegezzünk hideg időben, különösen mozgás, sportolás közben. Az ilyen légzési mód szerepe abban áll, hogy felmelegítse a levegőt, mielőtt az a légcsőbe és a tüdőbe ér, és kiszűrje a szennyező anyagokat.
  • Szabaduljunk meg az atkáktól, melyek megbújnak a több hónapra a szekrényben elraktározott, téli ruhákban. Használat előtt tisztíttassuk ki 60 °C fölött, vagy szárazon, ha a ruhadarabok nem bírják a magas hőfokot.

5+1 konyhai tipp az influenza megelőzésére

2014. február 02.

Nyakunkon az influenzaszezon: hivatalos jelentések szerint kevesebb, mint két hét alatt Magyarországot is elérheti a járvány. A megelőzés érdekében jó tudnunk, hogy ha egészségesebben étkezünk, akkor immunrendszerünk is nagyobb eséllyel véd meg a betegségtől. Influenzamegelőző étkezési tanácsait Borda Attila mesterszakács osztja meg velünk, akinek a számára napi kihívás, hogy ételei ne csak finomak, de egészségesek is legyenek.

Várhatóan két hét alatt Magyarországra is megérkezik az Európa egyes részein már tomboló influenzajárvány. A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyik legjobb védekezés a védőoltás, emellett azonban immunrendszerünket a táplálkozással és a pihenéssel is tudjuk erősíteni. Jól tudja ezt Borda Attila, mint egy sárvári luxushotel mesterszakácsa, akinek különösen fontos, hogy az általa készített ételek ne csak finomak, de egészségesek is legyenek. 


D-vitaminnal a köhögés ellen

2014. február 01.

A felsőlégúti megbetegedések elleni és az influenzajárványra való felkészülésben is nagy segítség, ha a szülők ügyelnek gyerekeik megfelelő D-vitamin ellátottságára. A napfényvitamin ráadásul az első években az immunrendszer védekezőképességének kialakításában is kulcsszerepet játszik.

Kisebb eséllyel fertőződnek meg influenzával, illetve könnyebben vészelik át a betegségeket a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező gyerekek. D-vitamin hiány esetén a fertőző légúti megbetegedések is lényegesen gyakoribbak. A szakemberek becslése szerint Magyarországon a gyermekek normál étkezésük során az ajánlott D-vitamin kevesebb mint 2-4 százalékához jutnak hozzá, télen ráadásul a D-vitamin képzés másik alapvető forrása, a napfény mennyisége is elégtelen.


Boldog új évet - fejfájás nélkül!

2014. január 03.

fejfájásAz év végi ünnepek idején sokan tartanak attól, hogy előjön a migrénjük.Hiszen számos olyan tényező gyülemlik fel ilyen alkalmakkor, melyek kiválthatják a bajt, és elronthatják a családi ünnepet vagy a szilveszteri mulatságot. De lássuk csak melyek ezek, és milyen "óvintézkedéseket" tehetünk azok megelőzése érdekében.

Ha megvizsgáljuk a migrén (a rohamszerűen fellépő, általában féloldali, görcsös fejfájás) vagy akár csak a hosszan tartó, erős fejfájás kiváltó okait, a szakemberek által készített tanulmányok "rangsoraiban" előkelő helyen találjuk általában a mértéktelen evés-ivást, a kialvatlanságot, a stresszt, a nagy zajt, a túlzott alkohol- vagy csokoládé-fogyasztást. Sajnos, ezek a veszélyt jelentő tényezők rendszerint együttesen jelen vannak az év végi ünnepek alkalmával, és könnyen elronthatják a várva várt összejövetelt a migrénre, fejfájásra hajlamos emberek számára.


Óvatosan fogyasszon alkoholt, ha érzékeny a hisztaminra!

2013. december 20.

A közelgő ünnepi időszakban az is elfogyaszt néhány pohárral, aki évközben csak ritkán iszik alkoholt. A kulináris élvezeteken túl, egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen italt választunk majd a karácsonyi menü mellé, vagy az újévi koccintáshoz. Néhány alkohol hisztamin tartalma ugyanis kifejezetten magas, így az arra érzékenyeknél panaszokat okozhat.

Fejfájás, kiütés, hasmenés
A hisztamin intolerancia kiváltó oka a diamino-oxidáz nevű enzim csökkent termelődése a szervezetben. A hisztamin lebontását végző enzim hiányában a beteg, hisztaminban gazdag ételek fogyasztása után kellemetlen tünetek megjelenését tapasztalhatja: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet – sorolja a jellegzetes panaszokat dr. Augusztinovicz Mónikafül fül-orr-gégész orvos. A vörösbor hisztamin tartalma igen magas, emellett az alkoholos italok többsége fokozza a szervezet hisztamin termelését is, így igen gyakran járulnak hozzá a tünetek megjelenéséhez az arra érzékenyeknél.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...109110111...170