sub

Információk, érdekességek

Rákbetegséget szimatoló kutyák hihetetlen képességei

2006. február 08.

A kutyák képesek a lehelet alapján felismerni az emberek szervezetében lappangó rosszindulatú daganatot, méghozzá igen korai stádiumban - állítják amerikai és lengyel tudósok.

 

A tüdőrák a legalattomosabb és legagresszívabb karcinómák közé tartozik. Korai felismerése klinikai módszerekkel ma is megoldatlan; mire a tünetek jelentkeznek, és a panaszos orvoshoz fordul, többnyire már késő. Jól jellemzi a helyzetet a túlélési arány: az utóbbi 20 év alatt ezt 7,4-ről alig 8,6 hónapra sikerült növelni.


Import erõsítette a rossz szokásokat

2006. február 04.

Európa két felén eltérõ halálozási görbét mutatnak a szív- és érrendszeri betegségek 1970 és 2000 közötti statisztikái. 

Elemzések szerint 1970 óta Nyugat-Európában a kardiovaszkuláris halálozás folyamatos és jelentõs csökkenése következett be, míg Kelet-Európában és Magyarországon is e halálozás az 1970-es évektõl egészen az 1990-es évek elejéig növekedett, és csökkenés csak ez után volt megfigyelhetõ. Európa két fele tehát a múlt század utolsó évtizedeiben eltérõ halálozási görbét mutat!


Harmadával több Down-kóros születik

2006. február 01.

Az elõzõ évtizedekhez képest harmadával több Down-kóros gyerek születik Magyarországon. Csak a 35 év feletti nõknél végzik el kötelezõen a szûrést, a 35 év alatti vizsgálat nem ingyenes.

Halló és ízlelõ magzatok

2006. január 24.

Egy új kutatás kimutatta, hogy a csecsemõknek már jóval azelõtt kifejlõdik mind az öt érzékük, hogy világra jönnének. Állítólag még a mama által fogyasztott étel ízét is érzik.
Az Amerikai Monell Intézet egy kutatása szerint a csecsemõk már a terhesség 12. hetétõl kezdve, amikor elkezdenek inni a magzatvízbõl, érzik az édesanyjuk által fogyasztott ételek ízét. A kutatók azt állítják, hogy az ultrahangos vizsgálatnál gyakran lehet látni, hogy a csecsemõk kinyújtják a nyelvüket, hogy jobban érezzék a mama ebédjének az ízét, sõt, az is elõfordul, hogy grimaszolnak, ha nem ízlik nekik az étel.

Panni "anyánktól" búcsúztunk

2005. október 04.

Panni "anyánktól" búcsúztunk szeptember 30.-án, pénteken. Tíz éven keresztül volt kollégánk, mostantól a gyermekeinek és az unokáinak fog élni.
 
   Jó egészséget kívánunk!
         Levendula Patika

További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...449450...451