sub

Információk, érdekességek

Egyre több a kövér kisgyerek Kínában

2008. május 25.

A hét év alatti gyerekek majdnem 20 százaléka túlsúlyos, és több mint 7 százaléka kórosan kövér.

 

Az életszínvonal növekedésével és a nyugati életmód terjedésével tíz év alatt 156 százalékkal emelkedett az elhízott gyerekek száma Kínában.


A vérszegénység oka nem csak a vashiány

2008. május 25.

A vashiány a vérszegénység leggyakoribb oka, ám még nagyon sok más kórkép is okozhat vérszegénységet.

 

 Mielõtt a vérszegénység számos okáról szólunk, elevenítsük fel iskolás alapismereteinket. A vér sejtes elemekbõl és plazmából áll. A sejtes elemek közül a vörösvérsejtek az oxigén szállításáért felelõsek, a fehérvérsejtek a fertõzések elleni védelmet látják el, a vérlemezkék (trombociták) pedig a véralvadásban vesznek részt. A vörösvérsejtek oxigénszállító képességét a benne levõ hemoglobin teszi lehetõvé.


Védõoltás az allergiák ellen?

2008. május 23.

A tanyasi körülmények között kihordott terhesség befolyásolja a magzatok speciális immunszabályozó fehérvérsejtjeinek mûködését.

 

Tudósok állítása szerint azok az anyák, akik farmon élnek és nem bolti tejet fogyasztanak terhességük alatt, védelmet biztosítanak gyermeküknek az allergiás megbetegedésekkel szemben.

 

A müncheni gyermekklinika 18 farmon és 59 nem farmon élõ anyát vizsgált, és vette górcsõ alá napi étkezési és életvezetési szokásaikat. E megfigyeléseket egészítették ki egy sor laboratóriumi vizsgálattal. A kutatás során a fenti anyák gyermekeinek vérvizsgálata során érdekes felfedezést tettek.


Az álmos agy hajlamos az üzemszünetre

2008. május 23.

Az alváshiányos agy önkéntelenül pihentetni akarja magát, ezért kikapcsolja egy-egy pillanatra tevékenységét.
 

Akár egyetlen éjszakai alvás megvonása bizonytalanná és az üzemszünetekhez hasonló hirtelen kikapcsolásokra teszi hajlamossá az agyat, olyan kihagyásokra, amelyek az alvás és az ébrenlét közti lebegés állapotához hasonlítanak.


Egyre ellenállóbbak az influenzavírusok

2008. május 22.

A szezonális influenza vírusai világszerte kifejlesztik azt a képességüket, amellyel elkerülhetik az ellenük bevetett szereket - közölték szakértõk.

 

Európában a legrosszabb a helyzet az influenzatörzsek vírusellenes szerekkel szembeni ellenállóvá válását illetõen, de világszerte is gyarapodik a rezisztens törzsek száma - állapították meg kutatók az Egyesült Államok Fertõzéses Betegségek Társasága által szervezett konferencián.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...392393394...450