sub

Információk, érdekességek

A szlovákiai kórházak is vérhiánnyal küzdenek

2008. július 30.

A szlovákiai kórházak súlyos vérhiánnyal küzdenek ezekben a hetekben - hasonlóan Magyarországhoz és sok más európai országhoz.

 

Kedden a Nemzeti Vérbank (NTS) már másodjára fordult felhívással a lakossághoz: véradással segítsenek áthidalni a nehéz idõszakot.
A legsúlyosabb a helyzet Pozsonyban és Kassán, de egyetlen járási kórházban sem rózsás a helyzet: mindenütt és minden vércsoportból hiány van.


Hogyan elõzzük meg az ételmérgezést?

2008. július 30.

Egy kis figyelmetlenség és jönnek a mérgezési tünetek, sõt ritka esetben akár a tudatzavar és izombénulás is.

 

Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levõ baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. Ha az élelmiszerben lévõ élõ baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertõzésrõl, ha mérgezõ anyag, élelmiszer-mérgezésrõl, közös szóval élelmiszer eredetû megbetegedésrõl beszélünk. Tünetekrõl, okokról és a megelõzés lehetõségeirõl a Magyar Élelmiszer-Biztonsági Hivatal összeállításában.


Nem változtatják meg a naptejek összetevõit

2008. július 29.

A mind gyakoribbá váló UV-riasztások folyamatos és gyors fejlesztésre késztetik a kozmetikai cégeket.

 

A nap káros sugarai elleni védekezés évrõl évre egyre nagyobb kihívások elé állítja a kozmetikai cégeket. A gyártóknak ugyanakkor kapóra is jönnek a mind gyakoribb UV-riasztások és az azt kísérõ híradások. A fokozott óvintézkedésekre intõ figyelmeztetések nyomán a napozni vágyók egyre magasabb faktorszámú készítményeket keresnek. A vevõk azonban tévesen hiszik azt, hogy minél magasabb a faktorszáma az adott naptejnek, annál merészebben lehet barnulni.


Megoldás a donorproblémára: legális lehet a vesekereskedelem

2008. július 28.

Évente 1000 új beteget regisztrálnak veseelégtelenséggel, akik közül 400 nem éli túl az elsõ egy évet Szingapúrban.
 
Szingapúr fontolgatja a vesekereskedelem legalizálását, ezzel is segítve a veseátültetések iránti igény kielégítését - jelentette be hétfõn a szingapúri egészségügyi miniszter.

Ha mindenütt sajog...

2008. július 28.

Küzdenünk kell ellene, hogy a különbözõ fizikai fájdalmak megakadályozzanak minket az élet kisebb-nagyobb örömeinek élvezetében.

 

Hiszen módunkban áll csökkenteni romboló hatásukat a hétköznapokban, csak fokozott figyelmet kell szentelnünk rá.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...369370371...450