sub

Információk, érdekességek

Hallani a szineket, ízlelni a szavakat

2008. augusztus 12.

A képernyõn mozgó pontok kopogtak, zümmögtek, suhogtak.

 

 

A szinesztéziára, vagyis több érzék egymásba fonódásának egy igen ritka formájára derült fény akkor, amikor egy diák beszámolt róla, hogy hangokat hall a számítógép képernyõvédõjérõl.

 


Meghalt a Bangladesben szétválasztott sziámi ikrek egyike

2008. augusztus 11.

A nehéz operációt hat mûtéti team végezte. A 68 tagú csapatból 40 volt orvos.

 

 

A szétválasztó operáció után néhány órával elhunyt a négyhónapos bangladesi sziámi ikerlányok egyike - jelentette egy helyi napilap pénteken.

 


Pannon Egyetem: új készülék a hirtelen szívhalálra való hajlam megállapítására

2008. augusztus 11.

A szív spontán módon is folyamatosan "tudósít" az állapotáról, csak meg kell érteni.

 

 

A veszprémi Pannon Egyetemen kísérleti stádiumban van az a készülék, amelyet a hirtelen szívhalálra való hajlam felismerésére fejlesztettek ki - tájékoztatta Kozmann György, a mûszaki, informatikai kar kutatásvezetõje, az Egészségügyi Informatikai Kutató-fejlesztõ Központ elnöke az MTI-t.


Puffadás - a leggyakoribb hasi panasz

2008. augusztus 10.

A kezelõorvos sokszor tanácstalanul tárja szét a kezét, ha betegeitõl azt hallja: puffadok. Betegség vagy neurotikus tünet a bélgázok felszaporodása? Nehéz kérdés.

 

 

A képzettebb betegek tudni vélik, hogy a puffadás akár a hasnyálmirigyrák elsõ tünete is lehet. Azonban szerencsére többnyire nem mutatható ki szervi elváltozás. Persze, ha a betegnek egyéb súlyos tünetei vannak, feltehetõen már hosszabb ideje fennálló folyamatról van szó.


Az érintés ereje

2008. augusztus 10.

Érzékeink közül a tapintás a legszemélyesebb. A másik embert megérinteni azt jelenti, hogy mélyen behatolunk a személyes terébe. Ezt nem mindenki fogadja szívesen, így aki elutasítja az érintéseket, vagy "megállítja" az arra irányuló mozdulatot, azt mindenképpen tudomásul kell vennünk és tiszteletben kell tartanunk.

 

 

Az érintés lehetõségét szabályozza a két ember közötti viszony, a társadalmi különbség, a nem, a kor, a kulturális szokások. Gyereket például nem csókolunk szájon, aggastyánt nem veregetünk vállon.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...365366367...450