sub

Információk, érdekességek

Betekintés az agy legrejtettebb zugaiba

2009. május 05.

Egy világszerte egyedülálló agykutatási mûszer kezdte meg mûködését a németországi Jülich Kutatóintézetben.

 

 

A készülék még sosem tapasztalt minõségben enged betekintést az élõ emberi agyba, ahol az idegsejt nagyságú részeket is megmutatja. Mindezt egy nagy, 9,4 Tesla erejû mágneses rezonancia tomográf (MRT) teszi lehetõvé. Az érték a szokványos készülékek hatszorosának felel meg, és kétszázezerszer olyan erõs, mint a Föld természetes mágneses tere. A hatalmas mágneses mezõt egy ötvenhét tonnás szupervezetõ mágnes állítja elõ.


A semmittevés mérhetõen zsugorítja az agyat

2009. május 01.

Ha nem használjuk a kezünket, kisebbedik az agy megfelelõ területe, a tapintás pedig tompul.

 

 

A hivatásos zenészekrõl és a Braille-írást olvasó vakokról ismert, hogy kezük gyakori és intenzív használata rendkívüli szenzomotoros képességek kifejlesztéséhez vezet, mi több, a kézért felelõs agyterület megnagyobbodik. Most német kutatóknak elõször sikerült bebizonyítaniuk, hogy a folyamat fordítva is végbemegy: tehát ha nem használjuk a kezünket, kisebbedik az agy megfelelõ területe, a tapintás pedig tompul.


Influenza: napokon belül itt lesz a vírus

2009. május 01.

Jelenleg Magyarországon nincs járványveszély – hangzott el a szakminisztériumban tartott sajtótájékoztatón.

 

 

Az emberek nyugodtan majálisozhatnak, egyelõre nincs jelen Magyarországon az új influenzavírus – jelentette ki Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára. Emlékeztetett rá: eddig hivatalosan kilenc ország jelentett fertõzéses eseteket, és Magyarország felkészült a megjelenõ vírusra. A Ferihegyen hõkamerával ellenõrzik a beérkezõ utasokat és 38 fok feletti testhõmérséklet esetén megteszik a szükséges lépéseket.


Harag és ellenségeskedés árt a szívnek

2009. április 28.

Dühroham és ellenséges hangulat az egészséges emberek infarktuskockázatát is fokozza, de a koszorúérbetegeknek különösen rosszat tesz.

 

 

Mûszeres vizsgálatok bizonyították, hogy dühöngés során az életveszélyes szívritmus zavarok gyakorisága is növekszik - az errõl szóló tanulmányt az Amerikai Szívgyógyászok Kollégiumának folyóirata közölte.


Leforrázott bõrre pálinkát?

2009. április 27.

A 2009-es Elsõsegélynyújtó Verseny Budapesti és Pest-megyei Regionális Döntõjére április 25-én, szombaton kerül sor az Orczy-kertben.

 

Egy a Magyar Vöröskereszt által végzett felmérés azt igazolta, hogy a megkérdezett 150 járókelõbõl csaknem kilencvenen nem biztosak abban, hogy baleset esetén mernének segíteni, pedig a megkérdezett középkorú felnõttek kétharmada - jogosítvány-tulajdonosként rendelkezik elsõsegélynyújtó ismeretekkel. A válaszadók sok esetben nem voltak tisztában az egyes sérülések ellátásával, akadt olyan is, aki pálinkával kezelné leforrázott kézfejét. Nem meglepõ, hogy a nyilatkozók közül szinte mindannyian úgy vélik, hogy be kell vezetni az elsõsegélynyújtás ismereteket az alaptantervbe.


További híreink megtekintéséhez lapozzon!
1...327328329...450