sub

Információk, érdekességek

Vitaminok természetes forrásból

2021. augusztus 04.

Fotó: 123rf.comA vitaminok túlzott fogyasztása az elérni kívánt hatás ellenkezőjét válthatja ki. A mesterséges vitaminpótlás egyes kivételektől eltekintve szükségtelen, helyette inkább a zöldségben, gyümölcsben gazdag táplálkozást részesítsük előnyben. Az aggódó szülők hajlamosak elfelejteni, hogy hazai viszonyaink között – változatos táplálkozás mellett és kevés kivételtől eltekintve – nem alakul ki vitaminhiány.

A túlzott vitaminfogyasztás veszélyei
 
A drága és divatos multivitamin-készítmények fogyasztása a betegség utáni lábadozás időszakában vagy a tél végén és kora tavasszal lehet indokolt. Mégis sokan úgy gondolják, hogy a betegségek megelőzhetők, a tavaszi fáradtság elkerülhető, ha folyamatosan valamilyen multivitamin-tablettát szednek. Igaz ugyan, hogy a vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséghez, de túlzott fogyasztásuk komoly veszélyeket rejt magában.

Hajhullás és étvágytalanság a túl sok A-vitamintól

Különösen így van ez a zsírban oldódó A- és D-vitamin esetében, amelyeket szervezetünk elraktároz. A-vitamin-mérgezés esetén hajhullás, étvágytalanság, idegrendszeri tünetek jelentkeznek.

Hányás és székrekedés a túlzott D-vitamin-beviteltől

Még súlyosabb következményei lehetnek a D-vitamin-túladagolásnak: hányás, székrekedés, szembetegség, sőt befolyásolhatatlan vesebetegség. Kérdezze meg orvosát, mielőtt vitaminkészítményt választ!

A vitamin-túladagolásból származó veszélyeket legjobb megelőzni. A szükséges vitaminokat természetes anyagokból, friss zöldségből, gyümölcsből, gabonafélékből, tejből, húsból, tojásból “szerezzük be”.

Fotó: 123rf.com

Ha a természetes vitaminforrások hiányában ragaszkodunk valamilyen vitaminkészítmény fogyasztásához, akkor azt feltétlenül beszéljük meg orvosunkkal, mert a közhittel ellentétben a recept nélkül kaphatók is veszélyesek lehetnek, ha túlzásba visszük fogyasztásukat.

 
Dr. Boross Gábor gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu