sub

Információk, érdekességek

Vidám fogyás - ugróköteles programmal mínusz 3 centi 1 hónap alatt!

2017. április 17.

Légy az ugrókötél mestere, és fogyj vidáman! Gyermekkorod kedvenc játéka most a gyarapodó zsírpárnák elleni harc legjobb fegyvere lehet, ráadásul az egész család csatlakozhat a vidám ugráláshoz!  

4 dolog amire ügyelned kell: 

1. Megfelelő ugrókötél hosszúság - Ha a kötél túl rövid vagy túl hosszú, a vele való gyakorlatozáskor nem optimális mozgást, hanem korrigáló mozgást végzünk, és nem érjük el a kívánt hatást. Ha a kötél túl hosszúnak bizonyul, akkor a kezünkre tekerhetjük a lelógó hosszúságot, vagy egyszerűen megcsomózhatjuk a fogantyú alatt annyiszor, ahányszor az optimális hossz eléréséhez szükséges. Ha a kötél esetleg túl rövid, keressünk egy hosszabbat!

Így derítsd ki, megfelelő-e a kötél hossza: 
Vedd egyik kezedba a kötél mindkét végét. Tedd karod oldalsó középtartásba, mintha egy T betű lennél. Eközben lépj rá azzal a lábaddal a kötél végére, amelyikkel a kötél két végét tartod. Ha a kötél megfeszül, a hossza kifogástalan. Addig változtasd a kötél hosszát, míg el nem éri az ideális hosszt. (A számlálós-digitális fajta ugrókötél nem csomózható!)

 

2. Lendíts csuklóból! Sokan nem a csuklójukat használják, ha az ugrókötéllel ugrálnak, hanem egész alkarjuk részt vesz a mozgásban. Ez nem optimális. Mielőtt ugrókötelezni kezdenénk, végezzünk csuklókörzéseket mindkét irányba, így helyes lesz a lendítés.

3. Megfelelő alátámasztás Ha lehet, ne ugrálj mezitláb! A megfelelő aerodinamikus sportcipő és a bokaerősítő lehetővé teszi a kíméletes rugózást, de ha egy megfelelő párnázottságú step-zsámolyon is tud balesetveszély nélkül ugrókötelezni (nem akad el a zsámoly sarkában a kötél) akkor ez is jó lehet. 

4. A jó talaj Lehetőleg ne ugrálj betonon! Füvön vagy egy balesetmentes, nem akadós szőnyegen ugrálj! Ha lakásban ugrókötelezel, nézz körül, hogy mit verhetsz le az ugrókötéllel, nehogy kárt okozz! A természetben is figyelj az ágakra, bokrokra, akadályokra, illetve arra, hogy magas fűben nem lehet ugrókötelezni.

Figyelem, TILOS ugrókötelezni! 

  • ha  szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedsz
  • ha csontritkulásod van
  • ha csontrendszered nem egészséges
  • ha túlsúlyod meghaladja az testtömegindex szerinti középértéket! (ITT kiszámolhatod testtömeg indexedet!)

Tippünk: ha szép az idő, inkább a szabadban, kertben, vagy sportolásra alkalmas parkokban, közterületeken ugrókötelezz. A jobb oxigénfelvétel érdekében odahaza is nyitott ablaknál végezd a gyakorlatokat! Ha közparkot választasz, akár el is kocoghatsz odáig... Figyelj a megfelelő folyadékfogyasztásra!

Ugrálás és lépés ...
Az ugrókötelezést nemcsak ugrálva, hanem lépkedve is lehet végezni. Aki súlyosabb, vagy enyhe egészségügyi problémája van, az inkább lépkedjen, míg aki egyébként is gyakorlott a mozgásban, az ugrálhat, ha a fenti előírásokat betartja.

Keresztmozgással a stressz ellen a jobb agykapacitásért
Angol kutatók megfigyelték azoknak a gyermekeknek az iskolai teljesítményét, akik rendszeresen ugróköteleztek, és arra az eredményre jutottak, hogy az ugrókötelezés serkenti a tanulás képességét. A kutatók ekkor megkérték a gyerekeket, hogy iktassanak kar-és lábkeresztező mozgásokat az ugrókötelezésbe. Azoknak a gyermekeknek a teljesítménye tovább fokozódott, akik ezt a gyakorlatot végezték. A felnőttekre is jó hatással van, hogyha keresztezik karjaikat az ugrálás közben, mivel ez a mozgássor stimulálja a két agyféltekét, és javítja a koordinációt és a szellemi képességeket.

Minden lényeges izomcsoportot megmozgat ... 
Ha végigcsinálod a következő gyakorlatokat, akkor minden lényeges izomcsoportot meg tudsz mozgatni és teljes fogyást és erősödést érhetsz el.

1 perc ugrókötelezés - mint gyerekkorodban. Ne figyelj semmire, vedd fel a ritmust, és ugrókötelezz az öröm kedvéért! Jó, ha közben mosolyogsz, nevetsz, mivel ez segíti felszabadítani az endorfint a szervezetedben, ez pedig jótékony a fogyáshoz is, nemcsak a jobb közérzetedhez! 

1 perc keresztmozgás - keresztezd a karodat minden második ugrásnál. Javítja az agyad működését, és megélheted, milyen ügyes vagy! 

1 perc "riszálás" a jó fenékért - ugrálás közben forgasd csípődet jobbra balra. Ehhez már ügyesnek kell lenned, ha eleinte elakadsz, ne lankadj, próbáld míg nem sikerül.

1-1 perc egyik, majd másik lábadon - ha soknak érzed, akkor válts lábat félpercenként. Javítja az egyensúlyézrékedet és erősíti a láb és fenék izmait. Játszhatsz azzal, hogy a nem használt lábad felemeled a fenekedhez, vagy kissé előre nyújtod. Próbáld ki mindkettőt!

1 perc kozáktánc - tekerd csuklódra a kötelet, és próbáld meg guggolva - vajon így megy? Ha mégsem, akkor se lankadj, egyszerűen hagyd ki ezt a feladatot, és néhány nap után próbáld újra. 

1 perc váltott lábon, majd ugyanennyi páros lábon - az ugrókötelezési programod vége. 

Tanácsok: ha erőnléted megengedi, emelheted az adagokat. Ezt az ajánlott mennyiséget egy rossz erőnlétben lévő ember is meg tudja csinálni. A gyakorlatokat néhány légzőgyakorlattal célszerű levezetni. 

Fontos tippünk: Keress egy társat a gyakorláshoz. Lehet, hogy a saját gyerekeid, vagy éppen a szomszéd gyerek lesz az. Nevessetek egymásra ugrókötelezés közben, tartsatok szemkontaktust, sőt akár mondókázhattok is. Mérjétek ki, hogy hány mondókányi legyen egy gyakorlat, és később lehet fokozni az adagot. (Figyeljetek a légzésre eközben!) 

Jó ugrándozást kívánunk!

forrás: Harmonet