sub

Információk, érdekességek

Varázsoljuk el mindennapjainkat!

2019. október 23.

Környezetünk nem mozdulatlan háttere életünknek, hanem lehetőséget ad arra, hogy megfelelő kialakítása inspiráljon, jobb kedvre derítsen, vagy akár meglepjen minket. Gyönyörködhetünk is benne – ezért ne hagyjuk ki az alkalmat mindennapi életünk „elvarázsolására”!

Fotó: 123rf.comMiért emeli a hangulatot, vidít fel minket alkalomadtán egy színes dekoráció, konfetti-eső vagy tűzijáték? Miért érezzük jobban magunkat a lakókörnyezetünk szépítése nyomán, vagy az otthon, illetve a munkahelyünkön elhelyezett, különböző, vidám színekben pompázó virágok, tárgyak láttán?  Hétköznapi, apró, olykor meglepetésszerű dolgok is boldoggá tehetnek minket, ha úgy alakítjuk azt a helyet, ahol élünk, vagy töltjük szabadidőnket.

Nem feltétlenül kell tehát mélyreható változtatásokat végrehajtanunk a jobb közérzet érdekében. Közvetlen környezetünk és a minket körülvevő tárgyak segíthetnek benne, hogy jobban érezzük magunkat a mindennapokban. Megteremthetjük ennek feltételeit a lakószobáinkban, a konyhánkban, az irodánkban vagy akár az utcánkban, az erkélyünkön, a kiskertünkben és másutt, hogy forrást teremtsünk a vidámságnak és az energiának, utat mutatva a nyitottságra.

A színek és a fények energiát adnak

A körülöttünk lévő színek energiát sugároznak, erőforrást jelenthetnek. A természet színei mindenképpen az élen járnak: pl. a napnyugta sárga árnyalatai, a szivárvány színskálája, a zöldellő mező vagy a különféle növények jótékony hatásai mind-mind idetartoznak.

De a zárt terekbe „becsempészett” természet, vagy a nyáron használatos tárgyak (pl. strandeszközök, színes labdák, kalapok), a tarka ruhák, de akár az élénk színűre lakkozott körmök is ezzel a tulajdonsággal rendelkeznek. A fény többek közt szintén örömforrás lehet. Eredhet világításból vagy nagyobb felületek (falak, talaj, bútorok, munkafelületek…)  megvilágításából (ami a felületre eső fényáram), mivel a különféle, élénk színek  visszatükröződhetnek, és stimuláló hatást válthatnak ki. Napjainkban ezt az elvet alkalmazzák pl. kórházakban, iskolákban, idősotthonokban…

Magyarázat

A színek energiája a vitalitást jelenti számunkra, míg elektromágneses rezgései hatást gyakorolnak hangulatunkra, befolyásolják érzéseinket is. Jelzik számunkra, hogy környezetünk élő, és segítenek a jó közérzet fenntartásában. Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a személyek, akik jól megvilágított, színes bútorokkal, dekorációval ellátott irodákban, munkahelyeken dolgoznak, éberebbek, elevenebbek, fürgébb észjárásúak, mint akik egyhangú, sötét helyeken töltik napjaikat.  Egyes kutatásokból az is kiderült, hogy a megfelelő, erősebb fényhatások nagyobb teljesítményre ösztönöznek, és jobb kedvre derítenek. Sőt, a fényesebb szobákban ápolt betegek – egyes megfigyelések szerint – gyorsabban gyógyulnak, vagy kevesebb fájdalomcsillapítót szednek.

Rátalálás a természetre és a szabadság érzésére

A szűk, zárt terekben vagy túl szoros ruhákban úgy érezzük, megfulladunk, a rendezetlenség pedig elnyom minket… Szükségünk van a (rendezett) térre, a természet zöldjére, az ég kékjére, hogy szabadabban és vidámabban érezzük magunkat. Otthonunkban is részesítsük előnyben a zöldet, helyezzünk el virágokat (még művirág is lehet), tegyünk ki természetet ábrázoló képeket, függönyeink lehetőleg legyenek virág mintásak… Ha városban lakunk, a balkonon vagy a házunk előtti fák körül ültessünk virágokat. – ahová csak lehet, lopjuk be a természetet..

Fotó: pixabay.com

Magyarázat

Kutatók kimutatták, hogy a növények egy ablak nélküli szobában, zárt térben pl. csökkentik a vérnyomást, fokozzák a figyelmet, sőt még olyan furcsa hatásuk is van, mint hogy önzetlenebbé tesznek, egyes embereket.. Több tanulmány azt is megerősíti, hogy a börtönökben, iskolákban vagy lakóházakban csökken az agresszivitás és a stressz, ha növényzetet telepítenek oda vagy a közelükbe. A növények jelenléte egyúttal a boldogság reakcióját válthatja ki, és pozitív érzelmeket generál. A tudósok, építészek, kerttervezők is felhívják a figyelmet minderre-

Tegyünk rendet, és rátalálunk a harmóniára

Jó tanácsok: csoportosítsuk a tárgyakat színük, anyaguk, formájuk, nagyságuk szerint. Szüntessük meg pl. képeslapok, fényképek, folyóiratok összevisszaságát, rendezzük össze őket. A ruhákat színük szerint tegyük vállfára a szekrényben, a cipőket szépen sorban, állítva tegyük a helyükre, a zoknikat göngyöljük össze párosával stb.  Kövessük a színek folyamatosságát szobáról szobára, pl. ha sárgás tapéta van az egyikben, legyenek sárga tónusú párnák a másikban, vagy ilyen szőnyegek a harmadikban stb. A kapcsolódás következetességet jelent, ami megnyugtat. De ne legyünk megszállottak, a harmónia gyakran a „tökéletes tökéletlenségben” rejlik!

Magyarázat

Szétválogatni, kidobni, rendezni a tárgyakat megszabadít a feleslegtől, ami a megnyugvás, harmonikusság érzését kelti (beleértve pl, a szimmetrikus elhelyezést) – sőt, még elégedettséget is hozhat. Amellett minél összetettebb, eltérőbb benyomást kelt a környezet, annál inkább szükségünk van a hasonlóságra, a rendezettségre. Néhány éve angol kutatók rájöttek, hogy önkéntelenül is társítjuk a szimmetrikus (harmonikus) formákat olyan pozitív szavakkal/érzelmekkel, mint „öröm”, „paradicsomi állapotok” vagy „menny”, illetve az aszimmetriát vagy a véletlent, bizonytalanságot olyan szavakkal, mint „katasztrófa”, szerencsétlenség”, „rossz”, „halál”. Úgy tartják, hogy a szimmetria a belső harmónia külső szimbóluma.

Segít a rácsodálkozás

Jól tesszük, ha tartogatunk meglepetéseket is a mindennapokban, magunk és az ott lévők számára – otthon, a munkahelyünkön, a párkapcsolatunkban.. Pl. ne dobjunk el egy sérült tárgyat, hanem egészítsük ki, alakítsuk át; egy törött tányér helyett vegyünk más mintájút stb. és lepjük meg vele magunkat és másokat is. Ajánlott még, hogy pl. tegyünk tapadós címkét „meglepetés üzenettel” a párunk, gyermekünk, közeli hozzátartozónk párnájára vagy akár kollégánk, barátunk  számítógépére. Alakítsunk át ruhákat, és lepjünk meg vele másokat; vagy pl. fessük át a ruhás- vagy beépített szekrény belsejét egy olyan vidám, élénk színnel, mely jó kedvre derít, ahányszor csak kinyitják.

Magyarázat

Az ismétlődésnek, a rutinnak és az előreláthatóságnak megvan az előnye (kevesebb stresszel jár), de hátránya is (kevesebb izgalom és vidámság, több unalom rejlik benne). A kiszámíthatatlanság és a fantázia jót tesz anélkül, hogy kilépnénk komfortzónánkból, segít elvarázsolni és más szemmel nézni a világot…

forrás: Patika Magazin.hu