sub

Információk, érdekességek

Valamennyi balatoni strandon kiváló vagy jó a vízminőség

2020. július 29.

Fotó: pixabay.com

A Balaton vízminősége a természetes fürdőhelyek többségén kiváló, pár esetben jó a tó Somogy, Zala és Veszprém megyéhez tartozó részén is.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) harmadfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el a Balaton nyugati medencéjére, mert a vízben a határértéket jelentősen meghaladó klorofill-A szinteket mértek, ami jelentős algaprodukció kialakulását jelzi.

Az idei szezonban is folyamatosan ellenőrzik a jogszabályi előírások betartását, egyebek mellett a strandok higiénés állapotát, az üzemelés tárgyi és személyi feltételeit, a vízfelület és a vízpart tisztaságát, a bóják meglétét. A vízminőség monitorozását havi gyakorisággal végzik.

A tó nyugati medencéjénél található megyei partszakasz mind a hét strandján fürdőzésre alkalmas, kiváló a vízminőség. A kijelölt pontokon történő mintavétel során, a helyszíni szemle megállapításai alapján júliusban kiegészültek a vizsgálatok cianobaktérium-sejtszám és klorofill-A kimutatásával is. “A vizsgált paraméterek tekintetében kifogásoltság nem merült fel”.

A Veszprém Megyei valamennyi természetes fürdőhelyének vize fürdőzésre alkalmas, strandjaik vízminőségének zöme pedig kiváló, mindössze kettő kapott ennél alacsonyabb, jó minősítést.

Somogy megye valamennyi természetes fürdővize fürdőzésre alkalmas, strandjaik zömének vízminősége kiváló, mindössze egy-egy kapott jó minősítést.A Balaton körüli a járványhelyzetre való tekintettel néhány fürdőhasználati és üzemeltetési előírás szigorítása vált szükségessé, ebben a szezonban fokozott figyelmet fordítanak ezek betartásának ellenőrzésére is. (MTI)

forrás: Patika Magazin