sub

Információk, érdekességek

Túletted magad? 7+1 házi emésztésjavító tipp

2017. május 04.

Sokan kötelezőnek érezzük, hogy az ünnepi menüből sokat fogyasszunk. Ha rokonlátogatásra megyünk, biztosan ott is megtömnek. Egyél, igyál - amíg bírod. Aztán este, éjjel vagy legkésőbb másnap jönnek az emésztési gondok. Hasi görcs, puffadás, telt érzés és az embernek ünnepelni sincs kedve, nem hogy újra enni. 

Azoknak, akik túlevésre hajlamosak az ünnepek alatt, házi, természetes emésztésjavító tippeket kínálunk. Sokan hajlamosak bekapni egy hasnyálmirigy működést könnyítő gyógyszert, mi viszont a házi szerekre esküszünk, a vegyszerek helyett…

  1. Alkohol: Igazából csak mértékkel jó. Bevált csodaszernek tartják, de igazából nem annyira nyerő. Az alkoholok közül a pálinka és a száraz minőségi vörösborból segíthet. A pálinkából "evés előtt 30 csepp", vagyis "előital" formájában, tiszta párlatot fogyaszzunk. Vörösborból étkezés után egy pohárral.  
     
  2. Akik nem isznak vagy nem ihatnak alkoholt azok számára is van megoldás. Az egyik legkiválóbb segítség a citromos víz. Lehetőleg valódi citromból. Egy negyed citrom levét adjuk 3 dl vízhez és lassan 15-20 perc alatt kortyolgassuk el. A citrom levét alma ecettel és egy kanál mézzel is helyettesíthetjük. Ez biztosan segít!
     
  3. Borsmenta tea: Az emésztés egyik kiváló beindítója a borsmenta-tea. Ha van otthon, ebből igyunk meg naponta két csészével, langyos hőmérsékleten. Tehetünk bele kevés citromot is, de önmagában is emésztésjavító.
  4. Ha nagyon túlterheltük bélrendszerünket, akkor a kamilla is segíthet. Erős főzete szélethajtó, vigyázzunk hát vele! Ezt éhgyomorra igyuk, illetve még 1-2 napig napközben is 2-3 csészével. Éhgyomorra natúr, napközben 1-1 kiskanál tiszta akácmézzel ihatjuk. Ekkor nem árt a böjtölés sem. A kamilla és méz együtt nagyon jól csökkenti a bélgyulladást. Hasmenésre ne fogyasszunk kamillát, vagy csak kevés, gyenge főzetet! 

     
  5. Ha hasmenésig jutottunk a problémánkkal, esetleg felül is kikívánkozott a dolog, a gyomorgörcsök lenyugtatására szükség lehet gyógyszere is, de kiváló kiegészítő a teljesen natúr, üres, nyugtató, lazító citromfű főzete. 
     
  6. Ha úgy érzed, hogy "teljesen leállt", letompult a bélműködésed, akkor is van megoldás. Az elnehezedett érzés, főként a sok tésztaételtől sütitől, lehetséges. Ilyenkor érdemes valami kevés csípős ételt enned. A legjobb, ha egy reszelt sárgarépát citrommal és a béltraktust pucoló fűszerekkel, leginkább egy kevés gyömbérrel és chilivel megfuttatsz szó szerint 1 csöpp olajban. Melegen edd. Ez átpucol. Érzékenyebbek egy marék rizst is adhatnak ehhez, de az íznek elviselhetően csípősnek kell ennie, ez fellobbantja az emésztés tüzét.
     
  7. Kávé: Nem túl egészséges, de nagyon jó lehet étkezés után egy csésze kávé. A legjobb cukor nélkül magában innia fekete főzetet. A csersav segíti a gyomorsavat a beindulásban. 

    +1 tipp gyerekek és kismamák, ha túlették magukat a citromos víz mellett egy kisebb darab alma elrágcsálása is segíti a gyomor működésének rendeződését.
forrás: Harmonet