sub

Információk, érdekességek

Teszteld magad! Milyen mozgás való hozzád?

2020. augusztus 09.

A fotó illusztráció: pixabay.com

Kedve lenne belevetni magát valamilyen fajta sportba, testmozgásba? Bizonyára oka is van rá, és jól gondolkodik, hiszen a fizikai aktivitás alapvető fontosságú ahhoz, hogy formában legyen a test és a lélek is. De milyet válasszon? Ingadozik? Ahhoz, hogy megtudja, melyik sportot, testmozgást találták ki önnek, alkatától, életmódjától függően, végezze el az alábbi tesztet, majd nézze meg a „testre szabott” eredményt!

1. Mennyi tejet és tejterméket fogyaszt átlagosan?
A) Nem kedveli túlzottan a tejet, inkább a tejtermékeket részesíti előnyben. Naponta egyszer fogyaszt sajtot, joghurtot, illetve olykor megiszik egy csésze tejet.
B) Hetente csak egyszer-kétszer fogyaszt tejet vagy tejterméket.
C) Az étkezések végén rendszeresen fogyaszt sajtot vagy joghurtot, illetve a reggelijébe is beiktatja, továbbá mindennap iszik tejet.”

2. Mennyit iszik naponta?
A) Másfél liter körüli folyadékot fogyaszt « vegyesen », beleértve üdítőt, vizet, levest.
B) Kb. egy liter ásványvíz + alkalmanként leves.
C) Kb. két liter ásványvíz + mindennap leves.

3. Általában hogyan reggelizik?
A) Nem csinál nagy ügyet belőle : egy tálka müzlit eszik tejjel, hozzá egy pohár dzsúzzal.
B) Expressz módon: egy kávé, 1-2 keksz, és irány a munkahely!
C) Kompletten, hogy megalapozza a napját : meleg ital (tejeskávé, kakaó, tea), gabona, tejtermék és gyümölcs is mindig szerepel a reggelijében.

Fotó: pixabay.com4. Mekkora gondot fordít étrendjében a friss zöldségekre?
A) Igyekszik naponta egyszer fogyasztani belőlük.
B) Nem nagyon szereti a zöldséget, heti alapon tudna említeni néhány adagot.
C) Minden étkezésébe igyekszik beiktatni valamilyen szezonális zöldséget.

5. Mennyi gyümölcsöt (vagy préselt, friss gyümölcslevet) fogyaszt naponta?
A) Általában 1-3 db. gyümölcsöt és 1-2 pohár dzsúszt.
B) Nem is figyeli, de keveset – és friss gyümölcslét is ritkán iszik.
C) Amikor a munkahelyén van, vagy otthoni munkát végez, a közelében van egy vegyes gyümölcsöstál, és abból szokott kivenni legalább 4-5 darabot naponta.

6. A főétkezésekhez milyen italt választ, és mennyit iszik belőle?
A) Ásványvizet 1 pohárral, vagy ha az nincs a közelben, csapvizet.
B) 1-2 pohár üdítőt, kólát.
C) Legalább 1 nagy pohár ásványvizet és egy kis pohár vörösbort, ha illik a menühöz.

7. Milyen gyorsfagyasztott élelmiszert vásárol a leggyakrabban?
A) Zöldségféléket levesekhez és főzelékekhez.
B) Pizzát és sültburgonyát.
C) Natúr spenótot és tengeri halat.

8. Hétközben, ha a munkahelyén van, jellemzően mit fogyaszt ebédre
A) Egy tálka salátát és joghurtot.
B) Húsos szendvicset és édességet a büféből.
C) Levest, főételt és desszertet az üzemi étkezdében.
 
Kérjük számolja össze A, B vagy C válaszai vannak-e többségben!

Fotó: pixabay.comÉrtékelés

Ha a A válaszai vannak többségben:

Zen szellemiséget tükröző sport való Önnek !

Ön stresszes életet él, ezért szüksége van arra, hogy le tudja vezetni a felgyülemlő feszültséget, de finom testmozgással próbálkozzon inkább  –  ne válasszon semmilyen kemény sportot. Napjai úgyis igazi nehéz őrlők, ahol teljesíteni kell a kötelességeket, ezért szükségtelen még hozzátenni egy másik küzdelmes és kihívást jelentő sportot.

Ezért az ön számára a sportolás inkább ellazulással és jó közérzettel járjon együtt, és ne az ezt is teljesítenem kell gondolat uralkja. Ellenkezőleg ! Hogy visszanyerje nyugalmát, kellemes környezetben relaxálnia tanácsos a testmozgás útján. Válasszon hát olyan sportot, mint a Pilates, a jóga vagy a csikung vagy a takcsi (lassú, méltóságteljes mozdulatok, légzés-mozgás-meditáció együtt). Ezekkel a módszerekkel védekezhet a stressz ellen, visszanyerheti lelki egyensúlyát és jó közérzetét.

Ha a B válaszai vannak többségben:

Ön játékos sportot válasszon !

Az ön élete a hétköznapokban valószínűleg nem mindig örömteli – több a bosszúság benne, mint a kellemes történés. Unalmas munka, az időbeosztás kényszere uralja a napjait, ezért szemléletet kell váltania, azaz időt kell szakítania a játékos testmozgásra. Miért ne próbálkozna meg olyan sporttal, fizikai aktivitással, mely szórakoztatja is?

Nézzen körül például a tánciskolák környékén: egy kis tangó, salsa, netán capoeira biztosan használna. Azután bármilyen csapatjáték is hasznos lenne önnek – a lényeg, hogy ne egyedül végezze. Számos lehetőség közül választhat, mely hasznos és kellemes alkalmat nyújthat arra, hogy több játékos örömöt hozzon az életébe. A tömegsportokat se vesse meg – és ha netán városi futást rendeznek a lakóhelyén, abba is vágjon bele!
Ha a C válaszai vannak többségben:

Energikusságának megfelelő testmozgás mellett döntsön!

Ön energikus személyiség, és szereti, ha zajlik az élet! Ezért az ön számára nem megfelelő a stretching vagy a jóga, mert nem felelnek meg annak az igénynek, hogy energiáit felszabadítsa. Válasszon inkább olyan sportos kikapcsolódást, mely igazán megmozgatja testét-lelkét! Megpróbálkozhatna például kardiotréninggel, mely jól kihasználja a szív, a légzőrendszer kapacitását. A fitnessz, sztepp, és a kocogás is hasznos lehet.

Ha lehetősége van a szabadban sportolni, válassza a biciklizést, rendszeresen és hosszabb távon. Mindezen testmozgásokkal nemcsak energiaigényét elégíti ki, hanem több kalóriát is éget el a szervezete… Miután feltöltődött energiával, még fogyni is tud, amennyiben szüksége van rá, és visszanyeri régi, jó formáját, egyúttal lelket önt magába!

forrás: Bébik.hu