sub

Információk, érdekességek

Tényleg nem kell diétázniuk a hasmenéses betegeknek?

2018. április 09.

„Mit adjon az ember egy hasmenéses gyereknek enni? Magától értetődően pirítóst, sós vízben főtt krumplit és teát. Annak idején – mindezek mellett –  én még köménymagos „üres” levest is csináltam a gyerekeimnek, ha betegek voltak. Erre mit hallok a múltkor a menyemtől? …

„ A menyem megkérdezi a hét éves, két napja hasmenéses unokámtól, hogy mit szeretne enni, mert ő azt készít neki. Azt hittem rosszul hallok! Azt ehet a hasmenéses gyerek, amit szeretne? Hát, hiába… Változnak az idők!”

Pár évtizeddel ezelőtt a hasmenéses, esetleg hányós gyerekeket szigorú diétára fogták. Ha nem lett volna elég baj a hasmenés és a hányás jelentette szenvedés, ahhoz jött a körülbelül három menüre szűkült étlap kötelező jellege. Tea, pirítós, sós vízben főtt krumpli, esetleg köménymagos leves. Nos, nem éppen kalóriadús eledelek ezek, de tény, hogy szinte kötelező érvénnyel ezek kerültek a betegek étlapjára.
Aztán jött egy kis lazaság. Kaphatott sós ropit, chips-et is a gyermek, mondván azok sósak, és folyadékfogyasztásra ösztönzik a gyermeket, ami igencsak szükséges a hasmenéses, hányásos állapotban. Ez általában működött is, mert melyik gyerek ne enné szívesen ezeket a nassolnivalókat, akár főfogásokként is? Sőt, ezek mellé még kólát is ihatott, amit egyébként úgyis egy gyógyszerész fedezett fel annak idején! De a múlt emlékeit félretéve ma meglepő módon ott tartunk, hogy: azok az ételek, amik alkalmasak a hasmenéses csecsemő vagy gyermek táplálására nem mások, mint azok, amiket egyébként, egészségesen is fogyaszt.

Ki gondolta volna, hogy a hasmenés ideje alatt is eheti ugyanazokat a fajta ételeket a gyermek, amelyeket egyébként is szokott? Sőt, mindezt a csecsemő- és gyermekkori hasmenéses megbetegedések kezelésével kiemelten foglalkozó Egészségügyi Világszervezet (WHO) javasolja is!

A hasmenéses gyermekek etetésével és itatásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

1. Ne hagyja abba a szoptatást! Amennyiben szoptatja a gyermekét, a hasmenéses időszakban semmi esetre se hagyja azt abba, sőt próbálja meg a szokásosnál gyakrabban mellre helyezni a gyermeket! A hasmenés időszakában az egyébként tápszerrel táplált gyermek tápszert kapjon!

2. Ha a húst, a halat és a tojást már bevezették a gyermek étrendjébe, javasolt, hogy ezeket is tartalmazza a betegség alatti étrend. Emellett, a magas kálium-tartalmú ételek (pl. banán, főtt burgonya) fogyasztása is kedvező hatású.
3. A nagyobb gyermekek maguk is eldönthetik, hogy mit szeretnének enni. A lényeg az, hogy elegendő makro- és mikrotápanyaghoz jusson a beteg gyermek.

4. Nem árt az erős fűszereket, a túlságosan zsíros, illetve a nagyon édes ételeket kerülni, mivel ezek megterhelhetik az emésztőrendszert, és ronthatnak az állapoton.

5. Biztassa evésre a gyermekét, de tartsa szem előtt, hogy a hasmenés időszakában a gyermek étvágya csökkenhet.

6. Az etetésnél fontosabb az itatás. A hasmenés kezelésében a kiszáradás megelőzése, illetve a már kialakult kisebb-nagyobb mértékű kiszáradás kezelése kiemelten fontos.

7. Ne essen abba a hibába, hogy visszafogja a gyermek folyadékfogyasztását, mondván, az úgyis szinte azonnal távozik a széklettel! A folyadékfogyasztás mérséklésével nem tudja a lágy székletet kiküszöbölni, miközben sokat ronthat a gyermek állapotán.

8. Ha a hasmenés mellett hány is a gyermek, akkor a többszöri kis folyadékadag elfogyasztása jobb megoldás, mint az egyszerre történő nagyobb mennyiségű folyadékbevitel. Javasolható a sós italok, folyadékok fogyasztása, akár húsleves, zöldségleves formájában is. Fogyasztható a csapvíz, a cukrozatlan gyümölcstea, a frissen facsart, cukrozatlan gyümölcslé.

9. Kerülendők a szénsavas, cukrozott üdítőitalok, a magas cukortartalmú gyümölcslevek, a koffeintartalmú italok és a vízhajtó hatású gyógyteák.

10. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a vizes-nyákos széklet miatt bekövetkező folyadékvesztés a só- és vízháztartás olyan mértékű zavarát okozhatja, ami, különösen hányással kombinált formában, akár sokkos állapothoz is vezethet. Erre különösen a 2 évesnél fiatalabb kisgyermekeknél kell figyelni, akik nagyobb társaikkal összehasonlítva sokkal érzékenyebben reagálnak a folyadékveszteségre. Esetükben hasmenéses panaszokkal javasolt orvoshoz fordulni!

 

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu