sub

Információk, érdekességek

Teleltessük magunkat

2019. december 30.

A szervezet számtalan módon figyelmeztet, ha a táplálék nem megfelelõ. Talán a legkönnyebben tetten érhetõ a vitaminhiány, hiszen a haj, a köröm, a bõr azonnal jelzi, ha valami hiányzik.

A sok gyümölcsbõl és friss zöldségbõl felhalmozott nyári készletek nagyjából október végéig tartanak ki, így nem csoda, ha novemberben szervezetünk már nem tud hatékonyan védekezni a megfázás vagy a vírusok okozta fertõzésekkel szemben. Pedig a szervezet kis odafigyeléssel még ezekben a hónapokban is jól kondícióban tartható.

Hecsedlitea házilag

Öregeink hecsedliként tisztelt csodaszere manapság feledésbe merült, pedig erre nem szolgált rá. Szörpnek, lekvárnak egyaránt használható, a belõle készült tea pedig felér egy orvossággal. Vitamintartalma vetekszik a citroméval és a kiviével. Aki talál utaktól távoli, vagyis kipufogógáz-mentes területet, maga is szedhet és készíthet belõle aszalt gyümölcsöt. Nem kell hozzá más, csak egy radiátor vagy konvektor, továbbá egy darab alufólia. Az egészséges, hibátlan, megmosott bogyókat lazán terítsük szét a fûtõtestre fektetett alufólián, és naponta forgassuk meg. Pár nap múlva már készen is van a vitamindús alap, amelybõl mézzel nagyszerû teát készíthetünk. Felhasználáskor a legfontosabb tudnivaló, hogy hideg vízben kell áztatni 48 óráig, utána szûrjük le, és csak óvatosan melegítsük, hogy a vitamintartalma ne vesszen el.
 
Aki nem akarja, hogy mindennapjai lázasan, orrfújással, köhögéssel teljenek, annak a vitaminok segíthetnek. A vízben oldódókat a szervezet nem képes tartalékolni, ezért ezeket folyamatosan pótolni kell. Kiváló lehetõség a C-vitaminban gazdag citrom, a kivi, a mandarin, a csipkebogyó és a savanyú káposzta. Kevésbé ismeretes, hogy az aszalt gyümölcsök is segítségünkre lehetnek, ha ezeket megfelelõen, szárazon tartósítják. Megtartják vitaminkészletüket és még rosttartalmuk is gazdag, ezért fogyasztásuk egészséges.

A mindenre jó méz

 

A déli gyümölcsök mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy naponta egy alma elfogyasztása is mennyire fontos. Ugyanilyen hasznos a snidling, a cékla és a fekete retek is. Készítsünk vajas pirítóst, és ezt gazdagon szórjuk meg apróra vágott snidlinggel, esetleg a szendvics mellé szeleteljünk retket. Nagyon egészséges és hasznos, ha a limonádét vagy teát mézzel ízesítjük. Torokfájáskor különösen fontos, de jó, ha egészséges mindennapjainknak is természetes részévé válik a méz. Szervezetünk ellenálló képességén biztosan javítani fog. Nem terjedt el a köztudatban, de valóságos csodaszernek számít a méhek által készített propolisz, ami elsõsorban a téli hónapokban javítja a szervezet ellenálló képességét. A propolisz nem más, mint a méhek kaptárakban használt „ragasztóanyaga”, amely csak alkoholban oldódik, kockacukorra cseppentve fogyasztható. Méhészeknél és gyógynövényboltokban lehet beszerezni.


Krémes helyett gyümölcsös kuglóf

Az õsszel-télen felszedett felesleges kilókért alapvetõen két dolgot tehetünk felelõssé. Étrendünk alapjaiban megváltozik, mert a nyári bõséges gyümölcs- és zöldségfogyasztást felváltja a szénhidrátban, cukorban dús táplálkozás. Talán meglepõ, de nem is a karácsonyi töltött káposztával van a baj; az egy rostokban gazdag vitaminbomba. De az elõtte, közben és utána megevett süteményhegyek már nem ajánlottak. Módjával persze ehetünk édességet is, néhány szelet bejglitõl vagy tortától még senki sem hízik meg, ám a hangsúly a néhányon van! És iktassunk be az új menübe egy aszalt gyümölccsel készített kuglófot vagy püspökkenyeret.


A másik ok a mozgásszegénység. Idén õsszel az idõjárás elkényeztetett bennünket, ám sokak szerint ennek meglesz a böjtje. Ez viszont egyáltalán nem ok arra, hogy ne mozogjunk. A svédek úgy tartják, hogy nincs rossz idõ, csak rosszul öltözött ember. Ha megfelelõen felöltözünk, akkor a legfarkasordítóbb hidegben is kint lehetünk a szabadban. Ahol pedig mindenért kárpótol bennünket a gyönyörû látvány: a színes erdõ és a dércsípte bokrok. Vigyünk haza magunkkal néhány elszínezõdött ágat, levelet a vasárnap délutáni sétánkról, és készítsünk belõle asztal- vagy ajtódíszt. Könynyen kiderülhet, hogy nemcsak a lakásunkat díszítjük fel vele, hanem egy kicsit a lelkünket is. Az õszi táj hangulatának, színeinek lakásba csempészésével lelkünk harmóniájáért is sokat tehetünk.


Tipp: céklakoktél

A cékla szinte kizárólag salátaként terjedt el, pedig élettani hatásai miatt érdemes másként is fogyasztani. Ha már megfáztunk és fáj a torkunk, készítsünk céklakoktélt. Hámozzunk meg fél kilót, szeleteljük a turmixgépbe, és facsarjuk rá két narancs levét. Pár perces keverés után öntsünk belõle egy bögrébe és langyosítsuk meg a mikrohullámú sütõben. Forró ne legyen, mert elvész a vitamintartalma! Tegyünk bele két teáskanál mézet, és igyuk meg. Folyamatosan fogyasztva másnapra elmúlhatnak a panaszaink.

forrás: Vital Magazin