sub

Információk, érdekességek

Te is bántalmazás áldozata vagy? Ismerd fel a jeleket!

2021. december 05.

A bántalmazásról a legtöbb embernek a fizikai erőszak jut az eszébe. Rombolni és fájdalmat okozni azonban szavakkal is lehet. A lelki bántalmazás veszélye gyakran épp abban rejlik, hogy hosszú ideig képes észrevétlen maradni. Gyakran maga az áldozat is csak későn ismeri fel, hogy bántalmazásnak van kitéve. Olyankor pedig már a segítség ellenére is nehezen lát lehetőséget arra, hogy változtasson a helyzetén.  

A bántalmazás, a lelki erőszak elfogadhatatlan. Ebben mindannyian egyetértünk. Mégis vannak közöttünk olyanok, akik nap mint nap áldozatául esnek, miközben nem is sejtik, hogy amit elszenvednek, az bántalmazás.

Az első lépés tehát a felismerés, valamint a belátással járó esetleges szégyen és kiszolgáltatottság érzés feldolgozása. A biztonságot megteremtő cselekvési terv kidolgozása csak ezután következhet.

Melyek a lelki bántalmazás jelei?

1. Kettős kommunikáció
Másokkal elbűvölő, az áldozattal szemben minősíthetetlen viselkedés.

2. Irreális elvárások támasztása
Külső megjelenésre, nőies viselkedésre vonatkozó teljesíthetetlen elvárások támasztása. Az áldozatban megfelelési kényszer és folyamatos frusztráció, valamint az el nem fogadás érzésének kialakítása. Szemrehányás.

3. Elszigetelés
A munkatársakkal, a barátokkal, a családdal való kapcsolattartás lehetőségének szűkítése, korlátozása, megszüntetése.

4. Önértékelés rombolása
Kritizálás, sértegetés. Hibáztatás, vádlás, bűnbakképzés. Kiabálás.

5. Kontroll gyakorlása
Ellenőrzés alatt tartás, korlátozás. Önálló döntés megkérdőjelezése. Utasítás, elszámoltatás. Végletes féltékenység.

6. Dominancia gyakorlása
Kirekesztés, problémák megbeszélésével szembeni elhatárolódás. Hazugság.

7. Manipulálás
Közömbösség mutatása, elszigetelődés. Udvarlás, hízelgés. Titkolózás.

8. Megfélemlítés
Indulatosság, verbális agresszió. Az áldozat tárgyainak megsemmisítése, rombolás. 

A bántalmazó és áldozata kölcsönösen függnek egymástól. A bántalmazót az a fajta fontosságérzés mozgatja, mely az áldozat dominálásából fakadó viselkedésből táplálkozik.
Az áldozat nélkül elveszti a hatalmát. Nincs többé ugyanis, aki felett gyakorolhatná az uralkodást.

Az áldozat is függ ugyanakkor a bántalmazótól. Mivel a bántalmazó viselkedésével módszeresen rombolja az önértékelését, félni fog attól, hogy a jövőben esetleg egyedül nézzen szembe a kihívásokkal, ezért nem tudja elképzelni, hogy kilépjen a kapcsolatból.

A bántalmazó sok esetben különösen jó anyagi biztonságot teremt az áldozat számára, vagy csupán ellehetetleníti a korábbi egzisztenciális függetlenségét, így korlátozva a szabadságát, és szűkítve mozgásterét. Annak azonban, hogy egy nő miért dönt úgy, hogy a bántalmazó mellett marad, más okai is lehetnek. Jövő héten ezeket járjuk körül részletesebben.

forrás: Harmonet.hu