sub

Információk, érdekességek

Tavaszi tudnivalók

2018. április 22.

Mivel az időjárás tavasszal változékony, fontos a megfelelő öltöztetés és a picik bőének védelme.

Nedves, esős napokon a szabadban vigyáznunk kell, hogy a ruha alsó rétege ne nedvesedjen át, a kicsi bőre száraz maradjon.

A lábak

Mivel a gyerekek szívesen lépnek bele a pocsolyákba, legjobb, ha olyan cipőt, esetleg gumicsizmát húzunk a lábukra, amely biztosan nem ázik át. A csizmába lehetőség szerint ne műszálas, hanem jó nedvszívó pamut- vagy cérnazoknit húzzunk. Kétéves kor alatt a gyerekek verejtéktermelése még nem tökéletes, de később már könnyen beleizzad a lábuk a cipőbe, ha nem megfelelő anyagból készült a lábbeli. Míg télen a nagy hidegben könnyen kialakulhat fagyás, addig tavasszal, nyirkos időben 3-4 ºC-os hőmérsékletnél arra hajlamosaknál ún. fagydaganatot láthatunk. Ilyenkor a lábon duzzadt, kékes-vörös csomókat észlelünk, a gyerekek égő érzésről, viszketésről panaszkodnak. Kezelésében jó hatású a váltott hideg-meleg vizes fürdő, később az óvatos masszázs.

A kezek

Mivel melegebb napokon már nem kell kesztyűt hordani, a kéz bőrét hamarabb kiszárítja a levegő és a szél. Ezért zsíros krémmel érdemes azokat bekenni. Szintén megérdemli a krémezést az arc bőre is, ha nem akarjuk, hogy túlzottan kivörösödjön és kiszáradjon.

A bababőr

  • Ha végre kisüt a nap, szintén nem mindegy, milyen ruhát adunk a picikre.
    Gyakori probléma, hogy – különösen a kezdő anyukák –, túlöltöztetik a babát. Az izgő-mozgó, szaladgáló kisgyerekre mindig kicsit kevesebb ruhát adjunk, mint amennyi rajtunk van.
  • Az UV-fény nemcsak nyáron, hanem már ilyenkor is károsíthatja az érzékeny gyermekbőrt. Különösen a déli órákban tavasszal is fél órával azelőtt kenjük be a babák szabadon hagyott bőrét a számukra kifejlesztett fényvédő készítménnyel, mielőtt kimegyünk a szabadba. Előnyös a DNS védő ill. regeneráló hatóanyagot tartalmazó ápolószer. A világos bőrű, világos hajú piciknél az első tavaszi nap hatására előbújhatnak a szeplők. Ha ezt szeretnénk megakadályozni, különösen figyeljünk az UV védelemre. A krém mellett jó szolgálatot tehet egy megfelelően kiválasztott kalap vagy ellenzős sapka. (Ezeknek fényvédővel impregnált változata is kapható.)

Dr. Vass Ilona
bőrgyógyász

forrás: Bébik.hu