sub

Információk, érdekességek

Tapossa laposra!

2018. október 24.

Az ma már mindenkinek nyilvánvaló, hogy érdemes a hulladékot szelektíven gyűjteni, azonban sokszor még mindig rosszul csináljuk. Még ma is sokszor kerül lerakóba olyan hulladék, amelyet akár újra is lehetne hasznosítani, illetve a szelektív gyűjtő edényekbe sem megfelelően és a megfelelő hulladék kerül.  

Talán a legtöbben ezért mégiscsak azzal vannak tisztában, mi is kerülhet egy-egy szelektív gyűjtőbe, már csak annak okán is, hogy ezeken általában feltüntetik, milyen hulladék kerülhet bele és mit nem szabad. Azonban sokan elfelejtik alaposan átolvasni a feltételeket és megtörténik, hogy átöblítetlen, zsíros, ételmorzsás, szermaradványos, stb. dobozok, és tartók kerülnek ezekbe a gyűjtőkbe.

De talán ez lenne a legkisebb gond, hiszen a feldolgozás során ezek megsemmisülnek. A nagyobb probléma az, hogy a szlogent, miszerint: Tapossa laposra! - sokan elfelejtik, vagy még nem is hallották. Igen, az aluminimum és karton dobozokat olyan módon kellene elhelyezni, hogy azok minél kevesebb helyet foglaljanak, ezáltal egy-egy gyűjtőkonténerbe minél több hulladék férjen, így az elszállítási költségek is csökkennek, nem is beszélve a szállítással járó környezeti terhelésről. Igaz, ma már léteznek olyan gyűjtőkonténerek, amelyek maguk tömörítik a beledobott anyagokat, azonban ezek még nem terjedtek el Magyarországon.

A nagyobb probléma inkább azzal van, hogy sokan még mindig nem a szelektív gyűjtőkbe teszik az azokba való hulladékot. Ennek persze több oka is lehet, bár ma már szinte minden hazai településen létezik valamiféle szelektív gyűjtési megoldás – gyűjtőszigetek, szelektív lakossági kuka, szelektív gyűjtő zsák. Mégis egy nemrégi felmérés szerint például a forgalomba kerülő aludobozok 58%-a kommunális hulladékba vagy égetőbe kerül, az újrahasznosítás helyett. Ez közel 8900 tonna aluminium dobozt jelent.

Ez óriási pazarlás, főként, ha azt is tudjuk, hogy a ma felhasználásra kerülő alumíniumnak a 60%-a szekunder alumínium, azaz nem a frissen bányászott. Az alumíniumból készült italosdoboz az egyik leggazdaságosabban újrahasznosítható hulladék. Az elsődleges gyártáshoz képest a beolvasztás 95%-os megtakarítást eredményez.
A beolvasztott aludobozokból nemcsak újra aludobozt állítanak elő, de ipari késztermékek és alkatrészek is készülnek belőlük. Például a nyomtatók tonereinek úgynevezett drum részéhez is szükség van alumíniumra.
 


Mit jelent ez a tonerekre nézve? Nos, azt, hogy a kiürült tonereket nem a kukába kell dobni (amúgy sem szabad ugye, mert veszélyes hulladéknak minősülnek), hanem újra fel lehet őket használni. Nem kell plusz energiát fordítani arra, hogy ezeket a műanyag dobozokat szétszedjék és kivegyék belőle a nem műanyag részeket, aztán a műanyagot újrahasznosítsák, hanem vannak cégek, ahol a kazetta feltöltésével és a kopó alkatrészek cseréjével, mint például a fent említett drum, egy jó minőségű újra használható tonert kapunk. És igen, a régi drum-ban lévő alumínium kinyerhető és újra felhasználható.

Gondoljunk csak bele, egyrészt mennyi pénzt spórolunk meg, ha újragyártott tonert vásárolunk, hiszen az újraépített tonerek ára töredéke az eredeti tonerekének. Másrészt, maga a toner, a nyomtató gyártása rengeteg energiát emészt fel, így viszont a tonert nem kell újra legyártani, ezzel is csökkentve a környezeti terhelést.

Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy az alumínium egy igen sokoldalúan felhasználható anyag, melyet, ha már szükséges használnunk, akkor legalább annyira érdemes odafigyelnünk, hogy hasznosítsuk újra azokat.

forrás: Harmonet