sub

Információk, érdekességek

Táplálékok szemünk védelmében

2019. november 08.

Szemszárazság, fáradt vagy a változó fényviszonyokhoz rosszul alkalmazkodó szem, rövid- és távollátás… Megannyi probléma lehet a szemünkkel, de tudnunk kell, hogy a jó látást táplálkozásunk is befolyásolhatja.

Fotó: 123rf.comPetrezselyem

Ha a petrezselyem jótéteményeiből szeretnénk profitálni, válasszunk friss (nem szárított) nyers petrezselymet, és aprítsuk rá mindenre, amire csak tudjuk! Ez lehet zöldségsaláta, hús, hal, burgonya, rizs stb. Hiszen a friss petrezselyemnek nagyon magas a C-vitamin-tartalma (100 g belőle 177 mg C-vitamint rejt), és ezzel a vitaminnal megelőzhető a szaruhártya és a szemlencse szabad gyökök okozta oxidációja. Fontos szerepet tölt be a C-vitamin az időskori szembetegségek kockázatának csökkentése terén is.

Tojássárgája

A tojássárgája rendkívül gazdag A-vitaminban, amely javítja a nappali és éjszakai látást egyaránt (viszont nem árt, ha tudjuk, hogy a tojásfehérje egyáltalán nem tartalmazza ezt a vitamint). A csirke és borjúmáj vagy pl. a tengeri halak is bővelkednek benne, de ezekből általában kevesebbet fogyasztunk. Míg a tojássárgája számtalan módon felhasználható, így széles skálán és gyakran eszünk belőle.

Sütőtök

A sütőtök gazdag a lutein és a zeaxantin nevű antioxidánsban, melyek a szem makuláját védik a káros szabad gyökökkel szemben. Így többek közt megelőzhető vele a korral járó makuladegeneráció és sok más szembetegség. Ez a két fontos antioxidáns egyébként megtalálható még pl. a kukoricában, a spenótban és a paprikában is.

Édesburgonya

Más néven batáta: gazdag a szem ideghártyájának működése szempontjából fontos béta-karotinban, mely az A-vitamin provitaminja (elővitaminja). Azért nevezik így, mert a szervezetünk a béta-karotinból tudja előállítani az A-vitamint. Ez zsírban oldódó vitamin, így ügyeljünk arra, hogy a jobb felszívódás érdekében az édesburgonyát valamilyen zsiradékkal (pl. olívaolajjal) készítsük el. 

Bővelkedik még béta-karotinban a sárgarépa, sárgabarack, zöld káposzta, sárgadinnye…

Dobozos szardínia

A szardínia gazdag ómega-3 esszenciális zsírsavakban, amelyeknek számos jó tulajdonsága közé tartozik, hogy segítenek megelőzni, illetve megszüntetni a szemszárazságot.

Ezzel az egészséges apróhallal egyébként nincs sok gondunk, ha konzerv formájában vásároljuk meg. Bármikor elővehetjük, különböző módokon, szupergyorsan tálalhatjuk. Lecsöpögtetve hozzáadhatjuk zöld salátákhoz, tésztákhoz, de halkrémnek elkészítve pirítós kenyérrel és citrommal is kínálhatjuk. Fogyasszuk rendszeresen: ha be tudjuk illeszteni az étrendünkbe, lehetőleg hetente kétszer!

forrás: Patika Magazin.hu