sub

Információk, érdekességek

Székrekedés: A levertség valódi oka

2017. június 21.

Senki sem szereti levertnek érezni magát - valójában kiegyensúlyozottságra, jó közérzetre vágyunk minden nap. Ha azonban Ön azok közé tartozik, akit a székrekedés kellemetlen tünetei rendszeresen kínoznak, elég nagy az esélye, hogy boldogtalannak érezze magát. A székrekedés - amely jelentős tömegeket érint -, az életminőség romlásához vezethet, és több oldalról is negatívan befolyásolhatja a közérzetet és a munkavégző képességet.  

 

Magyarországon egy korábbi felmérés szerint, jelentős a szorulásos panaszok száma: hazánkban átlagosan kétszer annyian szenvednek székrekedéstől, mint az európai országok többségében. 

A székrekedés nem csupán kellemetlen közérzetet okoz, hanem az életminőséget is jelentősen rontja – derül ki a Boehringer Ingelheim tavaly szeptember elején nyilvánosságra hozott felméréséből (**Wald A., Scarpignato C, Kamm MA et al. A székrekedés életminőségre gyakorolt hatása. Alimentary Pharmacology &Therapeutics 2007;26 (2): 277-36). A közel háromezer ember bevonásával elvégzett kutatás arra irányult, hogy felmérje, miként befolyásolja a székrekedés az emberek mindennapjait.  

Milyen következményei vannak a székrekedésnek?

A nemzetközi kutatásból kiderült, hogy a fizikai rosszullét mellett az egyén énképét is befolyásolja a székrekedés, sőt, aki gyakran szenved ettől a problémától, nehezen tud megbirkózni annak érzelmi terheivel is. A másik fontos megállapítás azt mutatta, hogy azokhoz képest, akiket szorulásos tünetek nem érintenek, sokszor ítélik meg saját egészségi állapotukat az átlagosnál rosszabbnak. Minden harmadik székrekedéses ember pedig arról számolt be, hogy még az olyan egyszerű hétköznapi tevékenységek is nehezére esnek, mint lehajolni, térdelni vagy akár egy rövid sétát tenni. Problémájuk rátelepszik a gondolkodásukra: boldogtalanabbnak, feszültebbnek, kimerültnek, levertnek, esetleg visszataszítónak érzik magukat; általános rossz közérzetük miatt enerváltabbak az egészséges bélműködéssel rendelkezőkhöz képest. S ha ez még nem lenne elég, a székrekedést gyakran kísérik olyan melléktünetek, mint a fejfájás, az étvágytalanság vagy az alvási zavarok.  

 

Mégis mit tehetünk, hogy segítsünk ezen a helyzeten?

A legtöbb ember saját magát okolja a székrekedés miatt: abban a tévhitben élnek, hogy a szorulás legfőbb okozója a helytelen táplálkozás, az elégtelen rost- és folyadékbevitel, a stressz és a mozgásszegény életmód. Mindezek miatt nagyon kevesen beszélnek a problémájukról, s így másoknak nehéz megérteniük, mennyire komolyan befolyásolja az életüket a székrekedés, amely társaiktól egyre inkább elszigeteli őket. 

A kutatás eredménye alapján a székrekedésben szenvedők rendszeresen aggódnak problémájuk miatt, de nem tudják igazából, hogy mit is tegyenek. Egy tipikus választ idézünk a felmérésből: „Az igazság az, hogy amikor székrekedésem van, taszítónak és ingerlékenynek érzem magam, emellett gyakran fájdalmak is gyötörnek, és ami a legrosszabb, hogy ilyenkor képtelen vagyok másra koncentrálni.” 

Tehát arra a kérdésre válaszolva, hogy mit is tehetünk, a legjobb út, ha a kiegyensúlyozott étrend, a rendszeres mozgás és a stressz csökkentése mellett, egy olyan speciális megoldást keresünk, amely gyengéden, ugyanakkor hatásosan segít megszüntetni a székrekedést.  

Recept nélküli megoldás is létezik

A gyógyszertárkaban és bioboltokban létezik több fajta recept nélkül kapható hashajtó. Ezeket óvatosan alkalmazzuk, akinek a székrekedés napi gondot jelent, az a valódi, működő házi gyógymódokért LAPOZZON TOVÁBB 

forrás: Harmonet