Információk, érdekességek
Sörbet: egy hűsítő finomság
2018. szeptember 05.
Hogy készül a jó sörbet?
Az alap víz és cukor keverékéből főzött szirup, az arány függ attól, hogy milyen ízű sörbetet készítünk. Viszont arra is figyelnünk kell, hogy ha túl kevés cukrot rakunk a sziruphoz, akkor híg lesz, ha viszont sokat, akkor nem hagyja megfagyni a sörbetünket. De idővel és egy kis gyakorlattal rá lehet érezni, hogy kell igazán jól elkészíteni.
Tehát először is megfőzzük a szirupot, és hagyjuk kihűlni. Az összetevőket turmixoljuk össze. Beletesszük a kihűlt szirupba, és berakjuk az egészet a mélyhűtőbe. Időnkét villával, vagy botmixerrel keverjük meg, hogy lazább, kásásabb legyen a sörbetünk.
Tálaláskor friss gyümölccsel díszíthetjük. Pár recept, hogy gyakorolhassunk és élvezhessük az eredményt.
Citromos-mentás sörbet
- Fél liter víz
- 20 dkg cukor
- 4-5 mentalevél
- 3 darab citrom
- 3 darab lime
A cukorból és a vízből szirupot főzünk, ebben az esetben tegyük bele a mentaleveleket is, mert így érvényesül az íze. A citromot és a lime levét kicsavarjuk, a héját lereszeljük. Ha a szirup kihűlt, vegyük ki belőle a mentaleveletke, és szedjük le a habot a szirup tetejéről. Rakjuk bele a kicsavart levet, és citrom és a lime lereszelt héját.
Tegyük be a mélyhűtőbe, amíg megfelelő állagú nem lesz. Időnként nézzünk rá, és keverjük fel villával, hogy levegő kerüljön bele, ettől lesz lazább a végén. Találáskor díszítésként tehetünk rá mentalevelet, és egy-egy citrom- és limekarikát.
Sárgadinnyés sörbet
- 10 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 1 darab sárgadinnye
A cukorból és 1,5 dl vízből szirupot főzünk, majd hűlni hagyjuk. A sárgadinnye húsát leturmixoljuk, majd a sziruphoz keverjük. Itt is a hűlés közben kevergessük meg, hogy kásás állagú legyen.
A variációk száma végtelen, csak a fantáziánk szab határt.
Kellemes kísérletezést és hűsölést!
Ziegler Zita