sub

Információk, érdekességek

Segítség, ronda pettyek jelentek meg a bőrömön!

2022. augusztus 03.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Öregségi foltok? De még nem is vagyok ANNYI éves! Na ne! És most mit tehetek? Egyre több nő veszi észre magán ezeket a jegyeket - mivel az UV sugárzásban bővelkedő napfény előszeretettel csalogatja ki ezeket a foltocskákat az arcunkra, karunkra, dekoltázsunkra, vagy más testrészeinkre. A jó hír - a foltokat el lehet tűntetni!  

Vannak barna és vannak fehér foltok

A barnás foltok számtalan színben előfordulhatnak, a sárgástól egészen a sötét barnáig. Leggyakrabban 35-40 éves kor felett szoktak kijönni, és a gonosz népnyelv „öregségi foltoknak” nevezi őket, noha egy 40 körüli nő még messze nem öreg.

A foltok nem csak az arcon, hanem a két kéz fején, a karok külső oldalán jelennek meg, és nem kímélik a férfiakat sem, bár ők nem szoktak annyira kétségbeesni miatta, mint a nők.

A kismamák kloazmái, májfoltjai utóbb maguktól felszívódnak, ebben a bőrgyógyász, de a tapasztalt nőgyógyász is hatékony segítséget nyújthat.

Fiatalon megjelent foltok – a gond nem csak bőrgyógyászati!

Előfordul, hogy fiatalabb korban jönnek elő ilyen foltok – ezek hátterében szinte kivétel nélkül valamilyen altesti megbetegedés áll. Ha az alap betegség elmúlik, akkor a kis foltok is eltűnnek, tehát nem kell aggódni, csak orvoshoz kell fordulni. A kozmetikus bőrgyógyász gyakran tovább irányít a megfelelő szakorvoshoz.

Vigyázzunk a napozással!

A magas UV sugárzás hatására sok nő arcán megjelennek ezek a kis foltok, és nagyon zavarónak találják őket. A nem megfelelő UV fényvédő szemüveg, a fényvédő faktor nélküli arckrém használata súlyosabbá teheti a helyzetet, ám megnyugtatásul közöljük, hogy van megoldás, nem kell hogy örökké így maradjon bőrünk. A legelső szabály, hogy a kezelés ideje alatt egyáltalán ne menjünk a napra, de később is tartsunk mértéket és legyünk elővigyázatosak.

Az A vitaminos krémek használata hatékony segítséget nyújt, segít megóvni a hámréteget. Ha a foltok komolyabbak, kérjük bőrgyógyász, kozmetikus tanácsát, vagy használjunk fényterápiás lámpát.

Fehér foltok – amikre nincs igazi megoldás

Fehér foltok jelennek meg a bőrünkön? Erre sajnos nem nagyon van megoldás! Az orvosok úgy vélik, hogy ez a vegetatív idegrendszer központi zavara nyomán keletkező pigmentációs betegség, és nem tudnak vele mit kezdeni. Nemtől és életkortól függetlenül előforduló tünetről van szó, gyakran a haj egy foltja is elszíntelenedik ennek a betegségnek nyomán. A fehér foltokat helyileg „levakolhatjuk” alapozóval, púderrel, a látványos helyeken. Akinek azonban nagyobb a problémája, nem nagyon tud mit tenni vele.

forrás: Harmonet.hu