sub

Információk, érdekességek

Rossz szokások: a szájtépés és a fogcsikorgatás

2020. május 22.

Fotó: gettyimages.com

A kisgyereket ért megrázkódtatás, a lelki sérülés okozta belső szenvedés, a viselkedés megváltozásával, gyakran furcsa szokások felvételével jár. A felnőtteket idegesítő rossz szokások, mint a körömrágás, orrpiszkálás, hajtépés, ajakrágás, fogcsikorgatás, ringatózás, egyrészt a frusztrációra adott izgatottságot jelzik, másrészt a feszültség oldására szolgáló önnyugtató manőverek, a biztonság, a nyugalom iránti vágyat jelzik. De miért és mikor van szüksége egy kisgyereknek önnyugtatásra?

A szájtépés

Mivel a száj egy erogén zóna, a szájkörüli babrálás kellemes érzéssel jár, a feszültség tudatalatti levezetésének hatásos módja lehet. A tépegetés, a szájrágcsálás, a nyalogatás miatt kipirosodott, kiszáradt, duzzadt kisebesedett ajak fájdalma, csúnya látvány, és emellett behatolási kaput nyit a vírusok, a baktériumok és a gombák számára. A rossz szokás ellen a kiváltó ok megszüntetése mellett, leginkább az ajkak gyakori zsírozásával lehet védekezni. A zsebben legyen ajakír, éjszakára inkább hidratáló gyógykenőcs (akár a vaj, az olívaolaj is megteszi) alkalmazása tanácsolható. Feszültségoldó lehet a rágózás, és még a cukormentes gumicukorka majszolása is ártalmatlanabb, mint a száj sebesedése.

A fogcsikorgatás

Okozhatja belső feszültség, elfojtott agresszivitás, a fogak és az állkapocs rendellenes állása, de egy túl magas tömés is felerősítheti a meglévő problémát. Idegrendszerünk a nappal elfojtott mérgelődést éjszaka, álmokban dolgozza fel, és éjszakai felriadást, gyakran fogcsikorgatást eredményez.

A fogakra nehezedő tartós nyomás, a szorítás, a csikorgatás komolyan veszélyezteti a fogak épségét, de károsan érinti a rágóizmokat, az álkapocs izületeit, a fogínyt és megváltoztathatja a fogak állását is. A megfeszült rágó-, nyak- és a torokizmok másnap arc, fej és fülfájást okozhatnak. Kisbabáknál, a metszőfogak előbújása után, ezek egymáshoz dörzsölése, csikorgatása természetes jelenség.

Erre jellemző, hogy mindég éber állapotban nappal jelentkezik, és csupán 1-2 hétig tart. Nagyobb gyereknél az éjszakai fogcsikorgatás gyakran fogváltáskor vagy fogtömés után jelenik meg, majd maradandó rossz szokássá válik. Ha a gyerek csak időnként és csak alvás közben csikorgatja a fogait, a szülő és a környezet feladata a lelki okok kiderítése (elfojtott szembenállás, tiltakozás a nagyobb hatalmú szülővel, tanárral szemben, elfojtott agresszivitás) és azok rendezése.

Görcsoldó hatású a magnézium és B-vitamin kúra, az elalvás előtti nyugtató tea (citromfű, hársfa) fogyasztása, levendulaolajos fürdőkrém használata, és a lazító simogatás, mesemondás. Az agresszió levezetésében a rendszeres sport, főleg a labda és az ütősportok (labdarúgás, tenisz, boksz) segíthetnek. A fogorvos éjszakára a fogak épségét védő, az izületek lazaságát biztosító műanyag sín felhelyezését javasolja.

Dr. Kerekes Judit
gyermekgyógyász

forrás: Bébik.hu