sub

Információk, érdekességek

Program a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására

2019. szeptember 26.

Edouard Philippe francia miniszterelnök bejelentette az első kormányzati intézkedéseket a családon belüli erőszakot elszenvedett nők támogatására és felkarolására, amelyek között új  szálláshelyek átadása mellett a bántalmazást követő egészségügyi ellátás során történő közvetlen feljelentés általánossá tétele is szerepel.

Fotó: 123rf.comA francia kormány tíz tagjának és a bántalmazott nőket támogató civil szervezetek mintegy nyolcvan képviselőjének jelenlétében nyitotta meg a kormányfő a hivatalában rendezendő három hónapos kerekasztal-tárgyalásokat a nők elleni családon belüli erőszak visszaszorítására.

Hivatalos adatok szerint az év eleje óta Franciaországban száz nőt ölt meg a jelenlegi vagy a volt párja, ezért az öt legfőbb segélyszervezet azt szeretné, ha az állam legalább 500 millió, de inkább egymilliárd eurót fordítana a jelenség elleni fokozottabb küzdelemre, amelyre jelenleg évente 79 millió eurót költ a kormány. 

Edouard Philippe jelezte: 2020. január 1-től a kormány további 5 millió eurót szánt ezer olyan új sürgősségi szálláshely átadására, amelyet a családon belüli erőszakot elszenvedett nők vehetnek igénybe.

A már meglévő 5 ezer helyen kívül sürgősségi szálláshelyeken 250 olyan helyet hoznak létre, ahol a bántalmazott nőket azonnal biztonságba lehet helyezni, és további 750 átmeneti szálláshelyet, ahol az erőszakot elszenvedett nők hat hónaptól egy évig lakhatnak.

A miniszterelnök jelezte, hogy ezentúl általános lesz az azonnali feljelentés a kórházakban. “Önmagában elég fájdalmas az, amikor egy ütéseket vagy sérüléseket elszenvedett nő megjelenik egy kórházban. Ha még azelőtt haza kell térnie, hogy feljelentést tenne a rendőrségen, szembetalálhatja magát a férfival, aki megfenyegetheti” – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Hozzátette: november 25-től – a kerekasztal-tárgyalások zárónapjától – lehet a kórházakban azonnal és közvetlenül feljelentést tenni. 

A miniszterelnök azt is bejelentette, hogy a házastársi erőszakra specializálódott ügyészeket is kineveznek 172 bíróságon, annak érdekében, hogy az ügyek feldolgozását és kezelését szakszerűbbé tegyék és felgyorsítsák. Ennek érdekében a kormányzó Köztársaság lendületben törvényjavaslatot nyújt be a parlamentbe azért, hogy a bántalmazó férfiakat elektromos karkötővel már azelőtt távol tarthassa a rendőrség a volt vagy jelenlegi párjától, hogy a bíróság bármilyen döntést hozna egy feljelentést követően.

forrás: Bébik.hu