sub

Információk, érdekességek

Polleninvázió - 10+1 jó tanács allergiásoknak

2017. július 24.

Hosszú, száraz nyarunk van, ami nem csupán a mezőgazdaság, de a pollenallergiától szenvedő milliók számára is rossz hír. Igen, jól olvasták: a levegőben szálló növényi részecskékre érzékeny honfitársaink száma egyes becslések szerint eléri a három milliót.  

 

Az allergia folyományaként gyakran kifejlődő, jóval komolyabb tünetekkel járó asztmától szenvedők száma meghaladja a 300 ezret Magyarországon. Ha így haladunk, pár éven belül minden második magyar a saját bőrén tapasztalhatja az allergiás rohamok kínjait. 

Mi az allergia?

Az allergia tulajdonképpen a szervezet védekező rendszerének kóros túlműködése. E túlműködés lényege, hogy az immunrendszer a minket körülvevő amúgy teljesen hétköznapi, betegségeket nem okozó anyagokkal szemben is támadást indít, köztük a virágpor (pollen) ellen is. 
Még ha magunk nem vagyunk is érintettek a problémában, szinte bizonyos, hogy egy vagy több ismerősünk, rokonunk a legforróbb évszak beköszöntése után nem csupán a hőséggel, de az allergia tüneteivel is kénytelen megbirkózni, együtt élni. 

A kóros immunválaszt számos formában tapasztalhatjuk meg. A leggyakoribb tünetek közé tartoznak az allergénekkel való érintkezés nyomán a bőrön kialakuló különböző csalánkiütések és sömörök. Könnyezéssel és kötőhártya-gyulladással jár, ha a szem kötőhártyája érzékeny az egyes pollenekre, míg a tüsszögés, az orrfolyás és viszketés az orr nyálkahártyájának érzékenységét mutatja. A legsúlyosabb esetekben a légutakban található hörgők duzzadnak meg az allergének nyomán, így ez a fajta túlérzékenység olykor komoly légzési nehézséggel is járó asztmát okozhat. A kezeletlen allergia rosszabbodhat is, ezért forduljon orvoshoz mielőbb.

A legkézenfekvőbb tanács: kerülni az allergénekkel való érintkezést 

Ez azonban nem mindig megoldható, tekintve, hogy a pollenek a szelek szárnyán szinte bárhová eljutnak. Az enyhe vagy közepes erősségű allergia általában jól kezelhető antihisztaminokkal vagy más gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel.

Más esetekben a szakemberek immunterápiát írhatnak elő. A hiposzenzibilizálásnak nevezett eljárás során a túlérzékeny beteg a kérdéses allergént erős hígításban, ám fokozatosan növekvő koncentrációban, injekció formájában kapja. A kezelés célja, hogy a test védekezőképességét annyira megnöveljék, hogy csak a legenyhébb allergiás reakció jöjjön létre az allergénnel való találkozáskor. A siker függ a páciens életkorától (minél fiatalabb, annál jobb), valamint az alsó légutak érintettségétől. Már kialakult allergiás asztma esetén az eljárás kevésbé eredményes. 

Az immunrendszert erősítő injekciókúra a méh- és darázscsípések nyomán kialakuló allergiás rohamok visszaszorításánál csaknem 100%-ban bizonyult sikeresnek, míg a leggyengébb eredményt (50%) macskaszőr és penészallergia esetében érték el. Pollenallergia esetében ez az arány 60-70%. Az allergia kevésbé szélsőséges eseteiben elég lehet a tüneti kezelés is szemcsepp, orrspray, kalciumtabletta alkalmazásával, míg a komolyabb eseteknél a pollenszezon elején, allergiát okozó növény megjelenése előtt elkezdett rendszeres gyógyszerszedés segíthet.

10+1 jó tanács allergiásoknak

  1. Az allergén növény csúcsvirágzása idején az allergiás ember lehetőleg zárt helyen tartózkodjon többet, s éjszakára se nyisson ablakot. Javasolt egy pollenszőrös légkondicionáló beszerzése is.
  2. A füvekre allergiás ember kerülje a napozást, kertészkedést a frissen vágott fűben.
  3. Szeles, száraz időben inkább kerülje a virágba borult réteket, erdőket, a legjobb ilyenkor a tenger mellé utazni.
  4. Nyáron viseljen napszemüveget, így nem csupán az UV-sugarakból, de a pollenekből is kevesebb jut a szemébe.
  5. Ajánlatos a lefekvés előtti, mindennapos hajmosás.
  6. Autóban csak felhúzott ablakkal és inkább éjjel utazzon.
  7. Orrjáratait naponta mossa át a tenyeréből felszívott vízzel, és/vagy kenje be az orrlukak mögötti részt valamilyen krémmel. Ez megakadályozza a pollenek beljebb jutását az orrba.
  8. A házi kedvencek, kutyák, macskák szőrében nagyon sok pollen megtapadhat. Kevesebbet érintkezzünk velük, nyáron lehetőleg ne engedjük be őket a lakásba.
  9. Aki pollenallergiás, kerülje a dohányfüstös helyeket. A dohányfüst irritálja a légutakat és súlyosbítja az allergiás tüneteket.
  10. Pollenszezonban ne szellőztesse ágyneműjét a szabadban, a lakásban pedig porszívózzon gyakrabban.
  11. Kerülje az olyan teákat, samponokat, bőrápoló szereket, amelyek pollenallergén növény kivonatát tartalmazzák. (Ez adott esetben lehet kamilla, csalán is, amelyek bár nem kifejezett allergének, de rokonfajaik azok!) Hasonló a helyzet a vegyesméz és a propolisz fogyasztásával is!
forrás: Harmonet