sub

Információk, érdekességek

Pattanásos arcbőr? Kezelhető probléma!

2022. július 12.

Az arcon megjelenő pattanások akár az önbizalmat is csökkenthetik, hiszen azonnal szembetűnnek. Dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza az okokat, a kezelés és a megelőzés lehetőségeit összegezte.

Fotó: 123rf.comMilyen formái vannak?

A pattanásnak (aknénak) több megjelenési formája is ismert, hiszen a tünetek súlyossága szerint több típust különböztethetünk meg.
– Az acne comedonica enyhe forma, amely fekete- és fehérfejű mitesszerek, valamint esetenként papulák (göbcse) megjelenését jelenti. Ezek elsősorban az arcon jelentkeznek, leggyakrabban tinédzserkorban.
– A közepesen súlyos pattanásosságot acne papulopustulosának nevezik, és szintén az arcon, homlokon, ritkán a háton tűnik fel, a papulák és pusztulák (gennyes pattanás) általában vegyesen jelennek meg. A bőr kivörösödött és gyulladt.
– Az acne conglobata egy ritkábban kialakuló, súlyosabb probléma, az arcon, a nyakon, a háton. A pattanások egy csoportban helyezkedhetnek el, és nodulákat (csomókat), valamint cisztákat alkothatnak, és igen fájdalmasak lehetnek.
– Igen súlyos és szerencsére ritka állapot az acne fulminans, ami főként a 13-22 év közötti fiúkat-férfiakat érinti. Kiválthatja például az izotretinoin, ami egy súlyos akne esetén adható hatékony gyógyszer. (Nem tévesztendő össze a „dopping aknéval”, melyet a szteroidok túlzott szedése idézhet elő sportolóknál.) Többek közt ezért is ajánlatos a pattanások kezelését bőrgyógyászra bízni.

Miért alakulhatnak ki pattanások?

A pattanások akkor jelennek meg, amikor a bőr felszínén található faggyúmirigyek valamiért blokkolódnak. Ezek a mirigyek termelik a sebumot, mely felelős a bőr savköpenyének kialakításáért. Amennyiben túl nagy mennyiségű sebum termelődik, és az elhalt hámsejtek sem tudnak leválni a bőr felszínéről, akkor egy lágy „dugó” alakul ki, mely a bőrön lévő baktériumok ideális táptalaja. Emiatt a bőr könnyen be is gyulladhat és megjelenik az akne. Bizonyos tényezők fokozhatják a sebum termelődést és ezáltal a pattanások valószínűségét.
Hormonális változások – éppen a hormonszintek változásai miatt gyakoribb az aknék megjelenése kamaszkorban.
Gyógyszer mellékhatás – néhány gyógyszernek ez lehet a mellékhatása, például szteroidoknak, barbiturátoknak, görcsoldóknak.
Stressz – bár az összefüggés nem tisztázott, a stressz is összefügghet az arcbőr állapotával.
Higiéniai problémák – a túl ritka vagy nem alapos arc- és hajmosás utat nyithat a kórokozóknak.
Irritáció – bizonyos sminktermékek, sőt akár haj waxok, gélek, olajok is irritálhatják a bőrt és pattanásokat okozhatnak.

A megoldás a kezelés és a megelőzés

Az arcbőrön lévő aknék kezelése természetesen személyre szabott. Sokaknak segítenek a vény nélküli szerek – dermokozmetikumok – amelyeket erre a problémakörre fejlesztettek ki, és amelyek általában olyan hatóanyagokat tartalmaznak, mint a szalicilsav, resorcinol. Nem szabad türelmetlennek lenni, több hétig is eltarthat, míg rendeződik a probléma, és azt is tudni kell, hogy ezeknél a szereknél is előfordulhatnak enyhe mellékhatások, mint például az irritáció.

A fotó illusztráció: pixabay.com

– Komolyabb probléma esetén azonban az otthoni ápolás már sokszor nem elég, a valódi októl függően szükség lehet vényköteles szerekre, krémekre, gélekre vagy akár belsőleges gyógyszerekre is. Ilyen esetben gyakran helyi antibiotikumok, szisztémás retinoidok, benzoylperoxide, lokális retinoid származékok vagy akár a fogamzásgátlók közül választunk – hangsúlyozza dr. Rózsa Annamária, a Dermatica bőrgyógyásza. – Az orvosi ellátás mellett persze fontos olyan szabályokra is felhívnunk a páciens figyelmét, mint a nyomkodás elkerülése, a napi kétszeri langyos vizes lemosás, esetleg az egyeztetett lemosó termékkel, a smink alapos esti eltávolítása, a túl erős, durva bőrápoló szerek és a túl hosszan tartó napfény kerülése, valamint a rendszeres kézmosás.

Ha sikerül valóban együttműködnünk a pácienssel, aki kellően kitartó és türelmes, nagyon szép eredményeket érhetünk el a pattanásos arcbőr kezelésében, ami nem csak szemmel látható, de önbizalom erősítő hatású is.  

forrás: Bébik.hu