sub

Információk, érdekességek

Patikai körkérdés: a védőoltás utáni lázról

2016. augusztus 12.

Ha a védőoltás után belázasodik a gyermek, akkor mindig megijednek a szülők. Mit tegyünk ilyenkor? 
védőoltás– Kötelező védőoltás előtt állok a kisfiammal, és kicsit tartok tőle, mert a három hónapos korában kapott injekció után is belázasodott. Tudom, hogy meg kell kapnia az oltást, de szeretném megelőzni azt, hogy újra lázas legyen. Tudna valamilyen gyógyszert ajánlani, amivel ez sikerülne?

– Védőoltást követően nem lép fel szükségszerűen hőemelkedés vagy láz. Még abban az esetben sem biztos, hogy lázas lesz a gyermeke, ha korábban történt már hasonló.

Megelőzési céllal sosem szabad adni lázcsillapító gyógyszert a csecsemőknek vagy a gyermekeknek.

Helytelen az, ha a védőoltást követően már azonnal kapja a gyermek a lázcsillapító szert, mielőtt még a láza egyáltalán kialakulhatott volna. Lázcsillapításról csak kialakult láz esetén kell gondoskodni. Akkor viszont lényeges az, hogy csillapítsa a lázat.

– Várjam tétlenül, hogy hátha belázasodik a kisfiam?

– Tétlen azért ne legyen! Ellenőrizze folyamatosan a gyermek testhőmérsékletét. Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 °C feletti, ami 38,0 °C feletti hónaljban mért hőmérsékletnek felel meg. Lázcsillapításra csak ekkor van szükség, az említettnél alacsonyabb testhőmérsékleteknél nem kell gyógyszert adni a gyermeknek.
Arra figyelni kell, hogy a négyhónapos korban kapott DTPa + IPV + Hib védőoltás után – ha egyáltalán kialakul – általában két napon belül fellép a láz. Egyéb oltásoknál, például az egy éves kor fölött kapott MMR-védőoltásnál a beadás után 7-10 nappal alakulhat ki.

– Milyen gyógyszert érdemes otthon tartanom arra az este, ha mégis lázas lesz a gyerek?

– Elsősorban paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagú készítményeket ajánlhatok, ezek vény nélkül megvásárolhatók, és három hónapos kortól adhatók a csecsemőknek. Mindkét hatóanyag láz- és fájdalomcsillapító hatású, így az oltást követő esetleges fájdalmat is csillapítják. Több márkanéven is forgalomban vannak paracetamol vagy ibuprofén hatóanyagú kanalasok, illetve kúpok.
Használhatók aminofenazont tartalmazó kúpok is lázcsillapításra, ezek azonban vénykötelesek, a gyermekorvosnak kell felírnia receptre.

– Azt hiszem, veszek ibuprofénes és paracetamolos gyógyszert is.
– Arra azonban ügyeljen, hogy a különféle hatóanyagú készítmények, így a paracetamol, az ibuprofén vagy az aminofenazon egyidejű alkalmazása nem javasolt.

Emellett a különféle hatóanyagú lázcsillapítók váltott alkalmazása sem javasolt. Helytelen – de sajnos létező – gyakorlat az, hogy a szülő négyóránként az egyik hatóanyagú szerből, a köztes időszakokban pedig a másik hatóanyagúból ad a gyermekének. Tudom, hogy jót akar a szülő, de ez a praktika a gyógyszermellékhatások valószínűségét növeli.

Alkalmazzon csak egy típusú gyógyszert, a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelően! Magas láz esetén – ami a védőoltásokat követően viszonylag ritka – a gyógyszerek adagolása mellett hűtőfürdőt vagy langyos vizes borogatást célszerű használni.

Ne feledje, hogy lázas állapotban a gyermek folyadékigénye fokozott; a kiszáradás elkerülése érdekében elegendő mennyiségű folyadékhoz kell jutnia a csecsemőnek – ez történhet anyatej, gyümölcslevek, zöldséglevek, tea vagy víz formájában.

Amennyiben igen magas láz, netán lázgörcs kíséri a csecsemő/gyermek védőoltását, forduljon gyermekorvoshoz!

Dr. Budai Marianna PhD.
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu