sub

Információk, érdekességek

Parancsoljunk megálljt a kalóriáknak

2020. augusztus 03.

Tippek, ajánlások annak érdekében, hogy könnyebben adjunk le néhány kilót ezen a nyáron.

Fotó: gettyimages.com1. Fogyasszunk sok gyümölcsöt, de korlátok közt maradva 

A gyümölcsök kétségkívül egészségesek, mivel bővelkednek vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban, melyek alapvetően fontosan szervezetünk számára. Tartalmaznak azonban cukrot is, ezért tanácsos korlátozni napi fogyasztásukat, beleértve a hozzáadott cukor nélküli kompótokat. Érdemes tudnunk, hogy a banán, szőlő, cseresznye és eper  a legkalóriadúsabb gyümölcsök közé tartozik. Ügyeljünk tehát arra, hogy ha fogyni akarunk, naponta csak egyszer fogyasszuk őket (és minden gyümölcsöt inkább uzsonnára, mint étkezés után).

2. Kerüljük a zsiradékban sütést 

Csirke, hal, burgonya… Ki ne fogyasztott volna belőlük sütve? Ha csak nehezen tudunk ellenállni a kísértésnek, jobb elkerülni ezt a hagyományos elkészítési módot, mert általában túl sok zsiradékot igényel. Legjobb példa erre a sült burgonya, melynek zsírtartalma 0,1  és 13gr/100 gr között mozog, ha olajsütőben (fritőzben) sütjük. Ami ajánlott: párolás, grillezés, forrólevegős sütés.

3. Csökkentsük a felvágottak/hentesáruk fogyasztását

Ezek a húskészítmények bővelkednek telített zsírsavakban, és sósak is. Ezért tanácsos csak kb. 2 hetente fogyasztani belőlük. Néhány példa a leginkább kerülendő fajtákra: húspástétomok és a zsírban eltett húsok. (40-50%-os zsírtartalomig terjedően), szárazkolbászok (akár 40%-nyi zsírt is tartalmazhatnak), libamáj (45%).

4. Ne fogyasszunk konzerv szószokat, salátaönteteket

Nyáron még gyakrabban készítünk különféle salátákat, natúr fehér hósokat, de ne vásároljunk hozzájuk készen kapható szószokat, salátaönteteket, mert tele vannak adalékanyagokkal, cukorral. Sokkal jobban tesszük, ha házilag készítjük őket, speciális receptek alapján, melyek segítenek megőrizni a vonalainkat.

5. Kisebb, de fontos vállalások 

A fizikai aktivitás természetesen nemcsak a sportolást jelenti, hanem lehet egyszerű gyaloglás, séta, házimunka vagy akár játék a gyerekekkel a szabadban. Íme egy lista olyan hétköznapi vállalásokról, melyek magukban foglalják a helyes táplálkozásra, de a testmozgás előmozdítására vonatkozó javaslatokat is. Így célravezetők lehetnek a vágyott súlycsökkenés elérése érdekében.

Fotó: gettyimages.com– Többet nem vesszük igénybe a felvonót.
– Nem járunk autóval a munkába.
– Minden reggel legalább 5 percet tornázunk.
– Nem iszunk alkoholt, csak kivételes alkalmakkor (vagy hetente 1-szer).
– Cukros üdítők helyett ásványvizet vagy teát iszunk cukor nélkül.
– Nem vásárolunk többé iparilag feldolgozott készételeket, édes és sós kekszeket, cukrászsüteményeket.
– Olykor megengedünk magunknak egy-egy édes vagy sós finomságot, de azokat otthon készítjük.
– Többet főzünk otthon, és gondosan megválasztjuk az ételek egészséges összetevőit.
– Rendszeresen végzünk testgyakorlást.

2 egyszerű javaslat:

Izomnövelő gyakorlat

Lehetővé teszi a mélyizmok (has, hát, comb izmok és farizom) megmozgatását, erősítését, továbbá segít a zsírégetésben.  A gyakorlathoz feküdjünk hason, a könyökünket derékszögben helyezzük a talajra, a fejünk legyen egy vonalban a törzsünkkel. Emeljük a testet a lábujjakon támaszkodva, nem mozdítva a könyököt és a fejet (a fenék maradjon lent, helyzete igazodjon a testhez). Tartsuk ezt a pozíciót 30-50 másodpercig. Ismételjünk 4-szer.

Guggolás

A gyakorlat során a comb és a fenék összes izmát erősítjük.  Vállszélességű terpeszállásban álljunk lábujjhegyre, miközben a lábfej enyhén kifelé néz, és a karokat előre nyújtjuk. Hajlítsuk a lábat, hátra tolva a feneket, mindaddig, amíg a comb párhuzamos lesz a talajjal. Nyomjuk lefelé a lábat a kezdő pozícióba visszatéréskor (a mellkast végig tartsuk egyenesen). Végezzünk egyhuzamban 25 guggolást, majd ismételjük 4-szer ezt a mozgássort.

forrás: Patika Magazin