sub

Információk, érdekességek

Őszi-téli éléstár: Az immunbomba cékla - cukorbajra és gyors fogyásra!

2019. október 26.

A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert. Nézzük, mi mindent érdemes tudni róla!  

Kép: Tracy Lundgren / PixabaySzármazása: A Földközi-tenger környékén őshonos. Vad alakban Elő-Ázsia sztyeppéin is megtalálták, innen került Ázsiába, ahol elsősorban Indiában terjedt el. Itt nemcsak étkezésre, hanem gyógyításra is használták. A görögök és a rómaiak is ismerték, mint az ún. szicíliai répát és a II-III. században már termesztették és étkezésre felhasználták. Magyarországon a XVII. században vált ismertté és Lippai a vörös, sárga és fehér változatát írta le. A modern étkezési céklarépa fajtákat a XIX. és XX. században ismertük meg

Növénytani ismertetése: A libatopfélék családjába (Chenopodiaceate) tartozik. Kétéves növény. Gyökere karógyökér, mely mélyen a talajba hatol. 1-2 cm-es oldalgyökerei ennek két oldalán, átellenben helyezkednek el. Fogyasztható része a répatest, amelynek kialakulásában részt vehet a szik feletti és alatti szár, valamint a karógyökér. A szik feletti szár jelentéktelen. Tulajdonképpen csak a fejet képezi. A szik alatti szár a gömbölyű, a karógyökér pedig a hosszú répatestek kialakításában játszik döntő szerepet. A répatest alakja lehet gömbölyű, lapos vagy hengeres. A hús színe szerint lehetnek fehérek, sárgák vagy vörösek. A vörösek a legkedveltebbek, nálunk csak ezeket termesztik. Levelei az első évben tőlevelek, a másodikban szárlevelek. Szára a második évben képződik, virágot és termést is ekkor hoz.

Táplálkozási jelentősége: A cékla a növényi rostok közül nagyobb mennyiségben pektint tartalmaz.

A pektin jelentős vízkötő képességű, melynek köszönhetően lerövidíti a béltartalom áthaladásának idejét a bélcsatornában, megakadályozva ezzel a székrekedés kialakulását. A vízen kívül a bélcsatornában epesavakat, zsírsavakat és koleszterint is képes megkötni, így a felszívódásukat csökkenteni. A pektinre jellemző, hogy a vékonybélben gátolja a tápanyagok felszívódását, mely hatás kedvező cukorbetegség esetében, s mivel jótékonyan befolyásolja a szénhidrát anyagcserét, ritkábban fordulnak elő vércukor ingadozások. A fogyókúrás, energiaszegény étrendben is óriási szerepük van.

A vitaminok közül jelentős a folsav, B1 és B2 vitamintartalma, melyek segítik a növekedést, szükségesek a hámszövet, nyálkahártyák, idegek egészséges működéséhez. Fontosak a szénhidrát anyagcserében.

Az ásványi anyagok közül jelentős a kálium, nátrium és magnézium tartalma, melyek növelik az ellenálló képességet, szükségesek a szív, izmok, idegrendszer, agysejtek működéséhez. Fontos szerepük van méregtelenítésben, vérnyomás stabilitásában a pH és a vízháztartás egyensúlyában.

Élelmiszeripari felhasználása: Legnagyobb felhasználója a konzervipar, amely salátát és ún. bébicéklát hoz forgalomba, ezen kívül különböző bébiételekbe is bedolgozza. A fajtaválaszték kialakítását elsősorban ezek az igények szabják meg. A minőségi mutatók mellett fontos tényező a cékla formája is. Az utóbbi években a savanyúságon kívül más termékeket, nektárt, céklaport, sűrítményt is készítenek.

Gyógyászati felhasználása:

  • A cékla az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Gyógyító hatása már évszázadok óta ismert -  az asszírok, rómaiak, görögök majd az európai királyságokban sok betegséget gyógyítottak vele, többek között alkalmazták lázcsillapításra, fájdalomcsillapításra, emésztési problémákra.
  • Vértisztítóként és vérképzőként él a köztudatban, bár nem tartalmaz több vasat, mint növénytársai, de szervezetnünk a céklából tudja legjobban hasznosítani a nyomelemeket.
  • A cékla tápértéke számottevő – éppen ezért a szuperételek egyike. Nem csupán az antioxidáns hatása (A,B, C vitaminok) jelentős, de számos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz – pl szilícium, kálium, kalcium, foszfor, vas, kén, cink, mangán, réz, jód.
  • Gazdag folsav tartalma végett kismamáknak is nagyon ajánlott. Legújabb kísérletek bebizonyították, hogy rendszeres céklalé (fél liter naponta) fogyasztása jelentősen csökkenti a magas vérnyomást és koleszterin szintet.
  • A cékla préselt leve kiváló májtisztító, így különösen ajánlott méregtelenítésre (éppen ezért másnaposság ellen is hatásos).  Továbbá a céklalé hatékony lehet influenza és nátha ellen, savas gyomorra, székrekedésre, aranyérre és egyéb bélbetegségekre.
  • A nyers cékla vérképző, gátolja a rákos sejtek szaporodását, fokozza a sejtek oxigénellátását és hatásos védelmet nyújt bél és gyomorrák ellen.

Az indiai ajurvédikus orvoslás is kiváló vérképző gyógynövényként említi a céklagumót. Ezen kívül a májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére használták, sőt a hagyományos indiai „bőrgyógyászat” mitesszerek, pattanások és korpásodás ellen is javasolták és javasolják ma is.

A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz. Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében.

  • Bőrbetegségeken is segít, pattanások, korpásodás ellen is javasolt – késlelteti bőrünk öregedését.
  • A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat és a változókor tüneteit.
  • A cékla cukor tartalma magas, mégis alacsony a kalóriája – ezért fogyókúrára és édesítésre is alkalmas, továbbá remek energia-forrás. Glikémiás indexe közepes.
  • A görögök  nem csupán vérhűsítőként de afrodiziákként is itták a cékla levét – az orvostudomány azóta elfogadta, hogy a céklában előforduló boron ásványi anyag serkenti a sex hormonok működését.
  • A cékla hangulat javító - betaine tartalma jó közérzetet biztosít,  így depresszió, letargia leküzdésében is hatásos lehet.

Az ajánlott dózis: naponta 1 liter frissen préselt vagy centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az esetben a céklát nem szabad megfőzni!)

Természetgyógyászok felhívják a figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű! A lékúrára alkalmas cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot, bórt, lítiumot, stronciumot.

forrás: Harmonet.hu