sub

Információk, érdekességek

Őszi nagytakarítás kívül-belül egyaránt

2016. október 01.

Szülői minta alapján van nálunk tavaszi és őszi nagytakarítás a házban. Sok mindenre jó egy ilyen alkalom, azon kívül, hogy elfáradunk benne. Mit és hogyan tudunk a leghatékonyabban kitisztítani ilyenkor?

 

Nálunk a tisztaság mindig első volt a sorban. Anyukámnak szinte már megrögzött takarítási kliséi voltak. Gyerekként nem annyira díjaztam ezt, mert minden pénteken neki kellett veselkednem a panellakás pucerálásának.

Nem is akárhogyan történt ez, mindennek sorrendje volt, minden csak úgy történhetett, ahogy tanította. Aztán volt kis- és nagytakarítás is. A nagy az ablakpucolásos, függönymosás verzióban nagyon fárasztó volt gyerekként…

Aztán sokáig megrögzötten takarítottam én is a mindenkori otthont. Volt, hogy átfordult már mániába a tisztaság. Volt némi önmunka arra irányulóan, hogy ez élhető legyen…
Manapság a takarítást egyfajta dinamikus meditációnak használom. A mostani időszak, az augusztusi Telihold után, kifejezetten a régi családi minták elengedését támogatja.
Ennek több fázisa volt nálam, írtam is erről. Most amolyan nosztalgikus megfigyelős variáció társult a rendrakás, takarítás fizikai síkon megélt programjához.

Valahogy egészen lágyan jöttek elő emlékek arról, hogyan is próbáltam redukálni az elvárt tisztasági normán. Akkor kikaptam érte, ma már nevetek rajta. Eszembe jutott sok-sok emlék: amikor a portalanítás közben leesett könyvekbe belelapozgattam, amikor mosógép hiányában én mostam apukám ingjeit, persze a nyaki részeknél szigorúan körömkefével, ahogy rekordidőket döntöttem, hogy minél hamarabb a játszótéren lehessek…

Az igazság az, hogy a szülői minták takarításánál fontos, hogy harag, düh, neheztelés nélkül tegyük. A mostani nagytakarításnál végre olyan jó volt azt érezni, hogy az anyai rigolyák, és szigor mennyi mindent tett hozzám. A precízségem is ennek köszönhetem, hogy igényem van a tisztaságra és szeretettel meg is csinálom. Átfordítottam azt az energiát, amit Anya sokszor használt és már nem mártírként végzem a házi munkákat.

Jó érzés, hogy én gondoskodhatok a szeretteimről. Már nem teher nőnek lenni, hanem élvezet minden minőségben, harmóniában, játékosan jelen lenni.

Jó érzés az igazi női szerepekben teljessé válni, újra örömmel főzni, a z otthont tisztán tartani. Amikor mintákat engedünk el, akkor keressük meg azokat is, amik olyanná tettek minket, amilyenek most vagyunk. És itt a pozitív dolgokra gondoljunk.

Még a legkeményebb anyai energiákban is van jó néhány olyan, ami minket támogat, emel, és vezet az utunkon. A takarítás közben én most éppen a pozitív tapasztalásokra fókuszáltam. Talán minden fáradtság ellenére is azt mondom, hogy jól esett.

Fontos dolog megválni ilyenkor nemcsak a minket korlátozó hitrendszerektől, hanem a régi tárgyaktól, ruháktól, amiket nem is használunk már egy ideje. A pangó energia nem jó. Mozdítsd mega teredet, akár azzal is, hogy selejtezel… Válogasd le a múltat a jelentől, hogy legyen hely a jövőnek.

Mivel minden energia, ez így igaz a tárgyakra, emberekre, ruhákra, emlékekre, fájdalmakra, csalódásokra, régi-régi szülői mintákra egyaránt.

Amikor bent és kint is rend van, tisztaság van, akkor vannak csodák. Akkor van béke, akkor van minden.

Takarítsd ki Te is, ami már nem kell!

forrás: Harmonet