sub

Információk, érdekességek

Ősszel is jókedvűen, egészségesen!

2019. szeptember 13.

Érdemes az őszi-téli hónapokra előre felkészíteni a szervezetünket, így könnyebben átvészeli a hidegebb időjárást és az esetleges betegségeket. A hidegebb hónapokra való készülődés három fő pillére: tisztítás, táplálás és immunerősítés.  

Kép: Teuvo Uusitalo / PixabayA nyári kalandok, eszem-iszomok és lazaság után célszerű megtisztítani a szervezetünket a méreganyagoktól. Minél tisztább a testünk, a vérünk, a szerveink, annál könnyebb a munkavégzés, annál jobb a közérzetünk és annál kevésbé vagyunk kitéve a kórokozóknak. Ezzel párhuzamosan célszerű feltankolni az ősszel még elérhető táplálékokból, és minőségi (nem mennyiségi!) táplálkozást folytatni, hogy a testünk megkapjon minden, számára fontos tápanyagot. Az immunerősítésnek szintén kiemelt szerep jut ilyenkor, ezzel is felkészülünk az őszi-téli időszakra, amikor több kihívásnak lesz majd kitéve a szervezetünk a hideg időjárástól kezdve a vitaminban kevésbé gazdag ételeken keresztül a vírusokig.


1. Tisztítás

  • A test tisztítására a legjobb módszerek egy alapos méregtelenítés, amikor is tartózkodunk mindenféle mesterséges tápláléktól, csökkentjük az élvezeti szerek (kávé, cigaretta, alkohol, drogok, édességek, nassok) fogyasztását. Ezt kiterjeszthetjük a lelki-érzelmi-gondolati síkokra is: csökkentjük a tévénézést, internetezést, gyakoroljuk a megbocsátást, elengedjük az érzelmi sérelmeket és a negatív gondolatokat.
  • Iktassunk be böjtöt, lé-vagy gyümölcsnapokat.
  • Ami fizikai szinten még sokat segít: a szauna, a masszázs (különösen a szakszerű nyirokmasszázs) és az energetikai tisztító gyakorlatok (jóga, tai chi, chi kung).
  • Tiszító légzés: gyakorold a tűzlégzést és/vagy a póruslégzést rendszeresen.

Ez utóbbi hatékonyan támogatja a tüdő tisztító, salaktalanító munkáját. Érdemes tíz percen keresztül végezni. Hogyan? Helyezkedj el kényelmes meditációs vagy fekvő pózban, lazítsd el a tested, nyugodtan lélegezz ki és be. Képzeld el, amint a bőröd pórusai kinyílnak és a levegő rajtuk keresztül áramlik ki és be. Képzeld el, hogy kilégzéskor a testedben összegyűlt összes méreganyag távozik a pórusaidon keresztül, belégzéskor pedig tiszta, ragyogó, égszínkék prána energiát lélegzel be. Ha ezt a légzőgyakorlatot egy száraz kefés ledörzsölés, hideg zuhany után végzed, lehetőleg ruha nélkül, egész napra fel tud tölteni energiával.

2. Táplálás

  • Fontos a jó minőségű, vitaminban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás – válaszd a minőségi ételeket!
  • Egyél annyi nyers, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, amennyit csak tudsz!
  • A nap energiája nemcsak a testet táplálja a D-vitamin képződés elősegítésével, a lelket is felüdíti. Élvezd ki a napfényt, amíg lehet. A szép őszi időben különösen jól esnek a kültéri programok, a szabad levegőn végzett mozgás.

3. Immunerősítés

  • A legerősebb immunerősítő növények, illetve táplálékok, amelyekből érdemes ilyenkor sokat enni, inni: fokhagyma, hagyma, gyömbér, méz, méhpempő, propolisz, hársfa, bodza, csipkebogyó.
  • Célzottan is bevihetsz immunerősítő készítményeket kapszula, kivonatok, gyógytea vagy akár homeopátiás golyócskák formájában: jó hatású a bíbor kasvirág, ganoderma, shii take gomba, ginzeng, ezüstkolloid.
  • Kiváló egy fülakupunktúrás kezelés-sorozat, amely hatékonyan felkészíti az egész szervezetet a téli időszak megpróbáltatásaira komplex hatásmechanizmusa révén: méregteleníti, erősíti a legfontosabb kiválasztó szerveket (tüdő, máj, vese), oldja a stresszt, megszünteti a függőségeket, harmonizálja az idegrendszer működését, energiával tölti fel az egész testet.

4. Az évszakok rendje – mit ajánl a kínai orvoslás?

A kínai szemlélet szerint az öt elem egymást követő ciklusában ősszel már a Fém elem időszakában járunk. A Fém elemhez tartozó minőségek a rend, a betakarítás, az összegzés, a búcsú és elválás, az uralma alá vont szervek a Tüdő és a Vastagbél. Ezek a szervek a kiválasztásért, a salak- és méreganyagok eltávolításáért felelősek a testünkben (a tüdő a széndioxidot, a vastagbél a szilárd salakot távolítja el) és szoros összefüggésben vannak az immunrendszerünk állapotával is. Egy hasonlóan fontos „szerv” a teljes bőrfelület, amelyet a hagyományos kínai orvoslás a harmadik tüdőnek nevez, utalva ezzel fontos kiválasztó funkciójára.

A felsorolt szervek működését támogathatjuk a Fém elemhez sorolt gyógynövényekkel és táplálékokkal. A tüdőhöz a csípős íz tartozik, mivel élénkítő, szétoszlató, oldó hatása van: a tüdőben megrekedt nyálkát és méreganyagokat képesek feloldani és eltávolítani a csípős ízű ételek. Így remekül erősítik a tüdő működését az aromás, csípős, erős növények, mint például a chili, a bors, a gyömbér, a szegfűszeg, a torma, a retek, a kardamom, a curry. A Fém elemhez tartozó táplálékok még a zeller, mindenféle hagyma, így a fokhagyma is, a karalábé, a basmati rizs, a mustár, a borsmenta – ezek segítenek kiegyensúlyozni a vastagbél működését is. Érdemes ezekből gyakran, akár több étkezés során is fogyasztani, valamint gyömbér- és borsmenta teával erősíteni a tüdő energiáját. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nagy mennyiségben viszont épp az ellenkező hatást érjük el – a túl sok csípős kiszárítja a tüdőt, a bőrt és a vastagbelet is károsítja. A savanyúkáposzta rengeteg C-vitamint tartalmaz és segíti a vastagbél munkáját, a kiegyensúlyozott bélflóra fenntartását.

forrás: Harmonet.hu