sub

Információk, érdekességek

Örök fogadalom – Fogyás, koplalás nélkül

2022. január 18.

Az év eleji fogadalmakból a fogyókúra sem hiányozhat, de íme néhány valóban szuperhatékony ötlet.

Fotó: gettyimages.com1. Ne koplaljunk, együnk elegendő mennyiséget!

Ha megvonjuk magunktól (főként kedvelt) ételeinket, a legjobb módja annak, hogy előidézzük a farkaséhséget a főétkezések között, és nassoljunk! Tehát ehetünk pl. csokit is, de csak jó minőségűt és pici szeletet.

2. „A rost”, mely csillapítja az éhséget

A rost elősegíti a fogyást, mert telítettségérzetet kelt a gyomorban, amikor vízzel érintkezik. A bőséges folyadékbevitel nagyon fontos.

3. Fókuszban a menta

Kedvünk van „valami jót” fogyasztani, bár nem szeretnénk hízni? Először mérjük fel, hogy valóban éhesek vagyunk-e, és miért van szükségünk az evésre. Ha nem igazán tudjuk megindokolni ezt a vágyat, egy hatékony ötlet a nassolás elkerülésére: mossunk fogat mentolos fogkrémmel, majd készítsünk mentateát.

4. Ne hagyjunk ki étkezést!

Ha nem rendszeresen étkezünk, mert nincs időnk egy-egy főétkezésre, sokkal nagyobb a kísértés a sós-édes ropogtatnivalók fogyasztására. És ha a következő étkezésig nassolgatunk, azt kockáztatjuk, hogy egyre gyorsabban és többet eszünk bizonyos hizlaló, egészségtelen finomságokból. Sokkal többet ér, ha „táplálkozási irányt változtatunk”, és apróra vágott gyümölcsöt, vagy sárgarépa-, ill. egyéb zöldségrudacskát ropogtatunk az étkezések között. A rendszeresen, adott időben fogyasztott menünk pedig kiegyensúlyozott étrendet tükrözzön.

5. Masszírozás

Szánjunk naponta néhány percet lábaink, kritikus testrészeink masszírozására. Használjunk masszázsolajakat. Az ily módon történő, rendszeres masszírozás karcsúsító hatása mellett hasznos a narancsbőr ellen is.

6. Fantáziadús étrend

Ha monoton, egyoldalú módon, mindig ugyanazt főzzük, sokkal jobban vágyunk valami finomságra az étkezés végén. Ezért nagyon fontos bevetni a fantáziánkat a konyhában is: készítsünk újszerű, könnyű, finom fűszerekkel ízesített, mindenféle színes zöldséggel-gyümölccsel variált ételeket.

7. Csak módjával sózzunk!

Ha sósan eszünk, „garantált” a vízvisszatartás a szervezetben, és a zsírpárnák megjelenése. Emiatt a lehető legkevesebbet sózzuk ételeinket, vagy űzzük el a sótartót az asztalról! Kerüljük továbbá az eleve sósan elkészített felvágottakat, sajtokat, chipseket, konzerveket, kész szószokat, és általában az iparilag előállított készételeket.

8. Ne engedjünk a kísértésnek!

Legelőször is vásárláskor ügyeljünk arra, hogy ne engedjünk a sütemények, édességek, fagylaltok, vagy sós ropogtatnivalók kísértésének. De ha már egyik családtagunk, vagy a gyerek beszerezte őket, mentesítsük a konyhaszekrényt sós és édes kekszektől, csökkentsük a mélyhűtőben a jégkrémek, fagylaltok mennyiségét, és tegyük „biztos helyre” az ajándékba kapott bonbont, csokoládét, ahol nehezen férünk hozzá (pl. a lehető legmagasabb polcra). Lehetőleg csak akkor vegyük elő őket, ha gyermekünk kéri...

forrás: Patika Magazin