sub

Információk, érdekességek

Omega 3-ban gazdag Chia mag

2019. november 23.

Összeszámoltad már hányféle gyógyszert szoktál rendszeresen vagy alkalmanként beszedni? Pedig biztosan hallottad már a mondást, miszerint: fűben, fában orvosság. A legtöbb bajra, lenne természetes segítség. Mégis a legtöbben rögtön a patikába mennek, ha bármi nyavalya felüti a fejét.  

Omega 3-ban gazdag Chia mag – délig tartó lendületet ad - mert a fekete pöttyös az igazi.

 
Ez a chiamag, hasolít a mákra, fekete kis pöttyök

Chimag – vagy azték zsálya - Ezt a finomságot neked is meg kell kóstolnod!

A chia (jelentése: energia), más néven azték zsálya, a menták családjába tartozó virágos növény. Külsőleg úgy néz ki, mint a mák, de annál jóval értékesebb ásványi anyagokat, vitaminokat tartalmaz. Hab a tortán, hogy nagyon finom és diétás ételek készíthetők belőle.

Ellenállhatatlanul finom és élvezetes, ahogy a pihe-puha lágy chiamagok szétomlanak a szádban.

Napjainkban fénykorát éli a chiamag. Maga az egészség! A Te étrendedből sem hiányozhat. Már napi 1 kanállal ha fogyasztasz, a külsőleg mákra hasonlító magocskákból, egy sor betegséget elűzöl magadtól. Nézd csak, mi mindenre jó:

Diétázol? Fogyni szeretnél?

Akkor a chiamagot iktasd be az étrendedbe. A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, viszont magas a rosttartalma, hamar eltelít és jóllakottságérzetet okoz. A chiamag tejbe, joghurtba áztatva, felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kocsonyás lesz.

 

A beáztatott chiából készült ételek kitöltik a gyomrod, és lassítja a szervezetedbe jutó cukrok felszívódását, így fogyókúra esetén a legjobb választás, akár reggelire, akár uzsonnára.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a chia mag csökkenti az éhségérzetet és az étel utáni vágyat.

Hallottál már az Omega 3 zsírforrás fontosságáról?

Kutatók arról számolnak be, hogy a chia mag a legjobb növényi forrása az omega-3 zsírsavnak. A sok telítetlen zsírsav a chiában csökkenti a gyulladásokat a szervezetedben.

A vércukorszinteddel baj van?

A chia a vércukorszint szabályozásáért is felelős, így megakadályozza a cukorbetegség kialakulását a Science Research Institute állítása szerint.

Nincs rendben az emésztésed?

A chia mag 28%-kal több rostot tartalmaz, mint a lenmag, éppen ezért nagymértékben képes fokozni az emésztést. Továbbá a napi rostbevitel 20%-át is fedezi. A mag emészthető és emészthetetlen rostokat is tartalmaz, így lassan emésztődik meg, ami alacsonyan tartja az inzulinszükségletet.

Magas a vérnyomásod? Szívproblémáid vannak?

A chiamag védi a szívet és az érrendszert: Enyhíti számos kockázati tényező létrejöttét, ami később szívbetegséghez vezetne. Csökkenti a magas koleszterinszintet, a magas vérnyomást stb.

Alvásproblémáid vannak? Nyugtalanul forgolódsz éjszakánként?

A chiamag segíti az alvást. A chia triptofánst tartalmaz, ami egy aminosav és a mély alvásért felelős.

Előfordult rákos megbetegedés a családodban?

A chiamag segítségével megelőzhető a rákos megbetegedések kialakulása. erős antioxidáns, így elpusztítja a káros szabad gyököket, ezenfelül proteáz-inhibitorokat tartalmaz, ami szintén segíti a rákos sejtek elpusztítását.

Éveket letagadnál valós korodból? Válaszd a fiatalos külsőt!

Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvédik a sejteket az instabil molekulák, úgynevezett szabad gyökök károsító hatásától. A chiamag az áfonyánál is több antioxidánst tartalmaz.

Tanulmányok kimutatták, hogy antioxidánst tartalmazó étrend lassíthatja az öregedés folyamatát, így egyél chiamagot, ha néhány évet letagadnál korodból.


Vitaminokat, ásványi anyagokkal növelnéd fittséged?

A chia magjában olyan ásványi anyagok bújnak meg, mint a vas, a kalcium, a kálium, a foszfor, a cink, a mangán, a molibdén és a magnézium. Ezenkívül niacint és folsavat tartalmaz. Maga az egészség!

CHIAMAGOS RECEPTEK

A chiamagból gyorsan, isteni finom diétás ételeket tudsz készíteni. Reggelire, uzsonnára is remek!

Chiás meggyfagyi

Hozzávalók: 2-3 marék meggy, 4 evőkanál őrölt mandula (amitől krémesebb lesz), 1 evőkanál chia mag (ez jól összetartja), méz, stevia, nyírfacukor, CukorZéro ízlés szerint, díszítéshez: mandula forgács, kakaópor v. kókuszreszelék

A meggyet simára turmixolod egy kevés cukorral/mézzel, majd kikevered az őrölt mandulával, és a chia magot is hozzáadod. Fagyasztóba teszed dermedni.
Tálaláskor megszórhatod mandula forgáccsal vagy kakóporral, kókuszreszelékkel

Barackos chia puding

Hozzávalók:
• 110 g barack (vagy más idénygyümölcs)
• 125 ml (mandula)tej
• 125 ml (kókusz)tej
• 28 g chiamag
• 1 púpozott evőkanál kókuszreszelék
• stevia vagy nyírfacukor növényi édesítő

Kockázd fel a barackot, mérd ki a tejet, chiamagot. Mindent alaposan keverj össze. Ízlés szerint adj hozzá cukrot és kókuszreszeléket. 2-4 órára tedd hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek és a chiamag megduzzadjon. Tálalásnál díszítsd gyümölccsel. A mandulatej és kókusztej természetesen helyettesíthető tejjel vagy natúr joghurttal is. A növényi cukrok helyett mézet is választhatsz, de diéta esetén a steviát ajánlom.

forrás: Harmonet.hu