sub

Információk, érdekességek

Nyári melegben, várandósan

2018. augusztus 05.

Nyárban kismamaként a meleg mellett szembe kell nézni a fokozott izzadás problémájával. A várandósság alatt a kismamákra egyébként is fokozott izzadékonyság jellemző, ami nyáron csak még intenzívebbé válik. Ez a jelenség viszont gondokat is okozhat, mivel az izzadsággal a kismama teste nemcsak vizet, hanem fontos ásványi anyagokat is veszít. A problémát a ratkotunde.hu kérésére dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász szakorvos segített körüljárni . 

Az izzadás a test egy védelmi mechanizmusa a túlmelegedés ellen. Ha nem lennénk képesek izzadni, akkor a testünk hűtését igencsak bajosan lehetne megoldani. Azzal ugyanis, hogy a bőrünk nedvességet választ ki, párologtatásra képes, így pedig hűteni tudja a testet. Az izzadás ennek megfelelően kiemelten fontos.

Kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz és nátrium

Azt szinte mindenki tudja, hogy az izzadság sót is tartalmaz. Emellett azonban még egy sor más értékes ásványi anyag és nyomelem is megtalálható benne. Többek között kálium, kalcium, magnézium, vas, cink, réz és nátrium. A sportolók figyelmét ugyanezért rendszeresen felhívják arra, hogy pótolják az izzadással elvesztett ásványi anyagokat.  Ugyanígy fontos az ásványi anyagok pótlása  a kismamák számára a kánikula idején, amikor is a fokozott verejtékezés a mindennapok velejárója. 

A kismamák többet izzadnak?

A terhesség során a hormonrendszer működése megváltozik, így természetesen átalakul a hőháztartás is. A kismamák számára ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy bár mások akár még pulóverben mászkálnak, a várandós nő még egy pólóban is izzad. Verejtékezik este az ágyban és napközben is –  szinte mindig. Nyáron pedig, amikor kint 30°C van, az erős izzadás még tovább fokozódik.

Az izzadással a test ásványi anyagokat és nyomelemeket veszít, melyeket tanácsos pótolni. Míg azzal,  hogy nyáron fokozottan kell figyelni a folyadékfogyasztásra, a legtöbben tisztában vannak,  arról  már kevesebb szó esik,  hogy bizonyos esetekben – mint az például a várandósság – az ásványi anyagok visszapótlása is kiemelten fontos, hiszen az olyan értékes anyagok, mint a magnézium, mely a méhösszehúzódás gátolja, továbbá a réz és a cink, melyek antibakteriális hatása segít elkerülni a felszálló fertőzéseket, vagy éppen a kalcium jelentős szerepet játszanak mind az anya egészségében és a magzat megfelelő fejlődésében.

Mit tehetünk?

Az, hogy nyáron odafigyeljünk a folyadékfogyasztásra, elengedhetetlen. Azonban a kielégítő mennyiségű folyadékfogyasztás mellet is könnyen előfordulhat, hogy az izzadással elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket nem sikerül megfelelő mennyiségben visszapótolni.   Ugyanezen ok miatt a szakemberek többsége úgynevezett várandósvitamin szedését javasolja.

Fontos tudni, hogy a különböző készítményekben lévő anyagok hasznosulása nem egyforma. Épp ezért érdemes arra is odafigyelni, hogy a kismamavitaminban lehetőleg szerves kötési formákban legyenek jelen az ásványi anyagok, illetve arra is, hogy a a készítmény komplex legyen, és egyúttal  igazodjon a különböző trimeszterek eltérő igényeihez is. A megfelelő készítmény kiválasztásához a kismamáknak  legjobb szakorvos, gyógyszerész segítségét kérni, hiszen a megfelelő vitaminkészítmény a magzat fejlődését és a kismama  testi-lelki egészségét is támogatja.

forrás: Bébik.hu