sub

Információk, érdekességek

Nyári kellemetlenséget: szúnyogok, vízhólyag, fülgyulladás

2020. július 26.

Fotó: gettyimages.com

Nyaranta, különösen vízközelben, gyakran elszaporodnak a szúnyogok. Ha „ránk támadnak”, álljuk meg a megcsípett bőrterület vakargatását – csak még jobban fog viszketni, és nő az elfertőződés kockázata is.

• Mivel szúnyogcsípéskor is hisztamin (allergén anyag) termelődik a szervezetben, használjunk a viszketés ellen antihisztamin hatású krémet, de tiszta alkohol, viszketés elleni krém, vagy akár kölni is segíthet.
• A kalcium pezsgőtabletta is ajánlott a csípések enyhítésére.

Májvédelem
Nyár, nyaralás, koktélok, alkohol. S mindezt tetézi a rendszertelen, túlzott mennyiségű táplálkozás. Közbejöhet a nyári hasmenés, a légkondicionálók miatti megfázás, mindezekre gyógyszerszedés, antibiotikumkúra… Ezek mind-mind leterhelik a májat, melynek állandó, folyamatos, megfelelő működése elengedhetetlen a szervezet számára. Nem árt bizonyos gyógynövényekkel, természetes anyagokkal segíteni a munkáját.

Vízhólyag
Ha meleg időben sokat sétálunk szandálban, vagy akár könnyű vászoncipőben, könnyen megjelenhetnek lábujjainkon, sarkunkon a vízhólyagok. A legjobb, ha ellenállunk a kísértésnek, hogy átszúrjuk a hólyagocskákat, helyette tegyünk rá vízhólyag tapaszt. Ennek előnye, hogy a felhólyagzás magától felszívódik. Ha már kifakadt, fertőtlenítsük, és tegyünk rá kolloid típusú tapaszt.

Fülbajok: hallójárat gyulladása
A hallójárat megfertőződhet a tenger, tó, vagy az uszoda vizében lévő baktériumoktól. Fájdalmas fülgyulladás következhet be, de orvosi előírás nélkül ne szedjünk semmilyen gyulladásgátlót, vagy cseppet ellene. Kezelés alatt, úszáskor használjunk füldugót, de a fejünket semmiképp se merítsük a vízbe.

forrás: Bébik.hu