sub

Információk, érdekességek

Nyaralás várandósan

2020. július 17.

A nyár a nyaralás, utazás, fürdőzés és napozás időszaka. De mi a helyzet, ha valaki  történetesen kismamaként szeretné élvezni nyári szabadságát? Mi az, ami miatt felesleges aggódnia? Mire kell fokozottan figyelnie? Milyen szabályokat kell betartania? Cikkünkben Ratkó Tünde szülésznő oszt meg hasznos tanácsokat lapunk olvasóival. 

Fotó: 123rf.comÉtkezésnél a legfontosabb a minőség

‘Pocakkal’ egzotikus országba menni nem igazán szerencsés választás – ezt az ötletet valószínűleg az orvos is ellenzi majd. Azonban bárhova megyünk is, kismamaként fokozottan  figyelni kell arra, mit is eszünk. A várandósság alatt megnőhet az étvágy, ám a gyomor nem lesz kevésbé érzékeny, sőt…!  Ügyeljünk a minőségre, és csak ott étkezzünk, ahol biztosak lehetünk abban, hogy a felszolgált ételek higiénikus körülmények között, jó minőségű alapanyagokból készülnek.
Vannak, akiknél az ismeretlen illatok, szagok is gondot okozhatnak  Szerencsére a nyár a teraszozás időszaka is, ahol jóval kisebb az illatok intenzitása. Ha zárt térben étkezünk, és általában is azt tapasztaljuk, hogy a szagok fokozottan hatnak ránk,  érdemes olyan éttermet választani, ahol régről ismert, megszokott ételek és illatok fogadnak bennünket…

A napozásról nem kell lemondani, fontos azonban a mértékletesség

Sok kismama tart a napozástól – és aggodalmuk nem is teljesen megalapozatlan. Bár napozni pocakkal is lehet, azonban mértékkel: nagyon fontos, hogy a has ne melegedjen fel túlzottan, mert ez nem tesz jót a magzatnak. Napozásnál arra is érdemes figyelni, hogy magas faktorszámú krémmel kenjük be magunkat. Ezzel elkerülhetővé válik azon barna foltoknak a kialakulása, amelyek a várandósság alatt a napfény hatására általában gyakran jelentkeznek.
A napfürdőzéssel kapcsolatban jó tudni azt is, hogy a magas faktorszámú napkrémek használatának hátránya is lehet: előfordulhat, hogy a szervezet esetleg kevésbé lesz képes  a D3 vitamin előállítására. Ebben az esetben és általánosságban is elmondható, hogy a speciális összetételű, kifejezetten kismamák részére kifejlesztett ún. várandósvitamin  segíthet a vitaminhiány kiküszöbölésében, szedése támogathatja a komplikációmentes terhességet és nem utolsó sorban(!) védi a magzat egészségét is. Ügyelni kell arra, hogy a vitaminkészítményben szereplő összetevők szerves formában legyenek jelen, mivel így messze jobb a hasznosulásuk. Fontos kiemelni, hogy a három trimeszter alatt trimeszterenként eltérő a magzat és az édesanya ásványianyag- és vitaminigénye, nem utolsó sorban ezért is jó szakorvos és/vagy gyógyszerész tanácsát kikérni vitaminvásárlás előtt – így biztosak lehetünk abban, hogy valóban megfelelő készítményt vásárolunk a patikában.

Kerülni kell a strandot, de a természetes vizekben a kismamák is nyugodt szívvel hűsíthetik magukat

Kerülni kell a strandokat, a nem természetes vizeket, mivel a medencék kicsik, viszont sok ember fürdik bennük, amelyeket használva fokozódik egy esetleges fertőzés kialakulásának kockázata. Az otthoni medence, illetve az élő vizek,  tavak, tengerek jobb választásnak bizonyulhatnak. Kismamaként tehát a fürdőzésről sem kell lemondani, előtte azonban mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét, hiszen ő követi nyomon a  terhesség folyamatát, a magzat és a kismama egészségi állapotát.

Általánosságban elmondható, hogy a várandósság alatt az immunrendszer visszafogottabban működik (a szervezet így biztosítja, hogy a magzat ne lökődjék ki, hiszen a kis jövevény genetikai állománya csak részben egyezik meg az anyai genetikai állománnyal). Az immunrendszer csökkent működésének következménye, hogy a terhesség alatt a nőknél magasabb az intim fertőzések kialakulásának kockázata, melyek kezeletlenül, ‘felszállóvá válva’ vetélést vagy koraszülést is okozhatnak. Egyes felmérések szerint az ilyen tragédiákért az esetek több mint felében a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé! 

Hangsúlyozottan fontos tehát a megelőzés, illetve az, hogy a kismama bármilyen intim probléma esetén azonnal keresse fel a szülész-nőgyógyász szakorvost. Mindemellett megemlítendő, hogy a cink és réz bevitele segíthet elkerülni a hüvelyi fertőzéseket. 

A fotó illusztráció: pixabay.comA fokozott izzadás is csökkenthető

Az izzadás ellen könnyű, szellős, pamut alapú ruhákkal lehet a legjobban védekezni. Sokat segíthet, ha mindig van a kismamánál nedves törlőkendő, ami nemcsak tisztít, de hűsít is.  Az izzadás miatt fontos a fokozott és bőséges folyadékbevitel, és persze az elvesztett ásványi anyag, vitamin és nyomelempótlás is. A kismamáknak készült vitaminkészítmények rendszeres szedése mellett fokozott izzadás mellet sincs különösebb teendő, mint a bőséges folyadékfogyasztás.

Szédülés, hányinger

A nagy hőségben fokozódhatnak ezek a főképp az első és utolsó trimeszterre jellemző tünetek. Ha szédülést, hányingert tapasztalunk, mindenképpen üljünk le az árnyékban vagy légkondicionált helyen, és fogyasszunk folyadékot.
Szédülés esetén pedig, amíg a szédülés  (ez sajnos eltarthat egy darabig) nem múlik el, addig érdemes ülve maradni, megelőzendő, hogy a kismama esetleg elessen, ami komoly gondokat is okozhat. Csak szépen, lassan – várandósan nem kell kapkodni!

Utazás
Repülni, buszozni, kocsikázni terhesen nem éppen leányálom. Mielőtt elindulunk, mindenképpen kérjük ki az orvos véleményét. Fontos, hogy tudjunk mozogni az utazás során, így csökkenthető a lábdagadás és a kellemetlen érzés. Emellett jó, ha olyan könnyű lábbelit viselünk, amit meg tudunk lazítani abban az esetben, ha nagyon bedagadna a láb.

Toilettehasználat – csak óvatosan

Első körben érdemes nem ráülni az ülőkére. Ez azonban csak egy darabig kivitelezhető, hatalmas pocakkal viszont nem igazán. Ebben az esetben érdemes beszerezni  fertőtlenítő sprayt, amivel le lehet tisztítani az ülőkét, valamint kifejezetten erre kifejlesztett, a drogériákban kapható ülőketakarót. 
ratkotunde.hu

forrás: Bébik.hu