sub

Információk, érdekességek

Mozgással a fittségért – a női keblek

2017. május 11.

A mell a nőiesség szimbóluma. Általa jut kifejezésre a szépség, az érzékiség és az anyaság is. Szép, telt, feszes formája vonzza a férfitekinteteket. De a kevésbé feltűnő, kislányos fajtája is igen vonzó tud lenni. A mell témája kétségkívül foglalkoztat minket, nőket is…

A női domborulatok a tinédzserkorban indulnak fejlődésnek. Későbbi alakulásukban pedig számtalan tényező közrejátszik – hormonok, a kötőszövet felépítése, testsúlyingadozás, terhesség-szoptatás, edzés, táplálkozás is. Méretük és formájuk genetikailag adott, sőt az is, hogy az élettani változásokra (pl. a szoptatás) hogyan reagálnak. A női keblek illeszkednek testalkatunkhoz. Sőt egyes elméletek szerint még a lelki beállítottságunkról is sokat elárulnak. Egy biztos, a telt kebleket ugyanúgy meg kell tanulni viselni, mint a kevésbé feltűnő fajtáit. Hiszen szembetűnővé akkor válhatnak, ha gazdájuk magabiztos testtartással, ízléses öltözékkel fel is vállalja önmagát és a hatást, amelyet kelt vele.

Ahogyan kislányból nagylánnyá, majd anyává cseperedünk, testileg és lelkileg is átformálódunk. Női mivoltunk egyre összetettebbé válik. És amennyire megtanuljuk a melleinket „viselni”, úgy tudjuk nőiességünket is elfogadni és felvállalni. S bár tényleges vonzerőnk nem csak a fizikai adottságunkon múlik, szeretnénk mégis megérteni, hogy melleink miért olyanok, amilyenek. Milyen változáson mennek keresztül a terhességgel és a szoptatással? Vissza tudnak-e alakulni a szoptatás után? Feszességüket, teltségüket elő tudjuk-e segíteni különböző praktikákkal? Ebben a cikkben ezekről esik most szó.

Egy kis mellanatómia

Az emlő elsősorban a mirigyes állományból, valamint az emlő formáját adó zsír- és kötőszövetből áll. A mirigyes állomány a tejet termelő lebenykékből, illetve tejcsatornákból épül fel. Az emlőkben izomszövet nincs, a mellkasfali izmok az emlők alatt helyezkednek el. A kebleink mérete és formája leginkább a benne lévő zsírszövet mennyiségétől, valamint a kötőszöveti csíkok feszességétől függ.

Kötőszövete a változásokra mindig igen érzékenyen reagál.

  • A mell feszessége a hirtelen súlyváltozás, illetve a terhességgel és a szoptatással járó méretváltozások hatására csökken leginkább.
  • De sajnos megereszkedését akár alkati tulajdonság is okozhatja.

A tévhitek elkerülése végett fontos kiemelni, hogy a mellizom edzése alapvetően nincs befolyással a női mell zsírtároló szöveteire, vagyis a mellek maguk nem lesznek sem nagyobbak, sem kisebbek attól, hogy valaki melledzést végez. Viszont a zsírtároló mellszövetek alatt lévő izom edzésével a mellizom vastagodni kezd, és a mell ezáltal megemelkedhet.

A legnagyobb változtatóerők: várandósság és szoptatás

A várandósság alatt és a szoptatás során, a tejtermelés következtében jelentősen megváltoznak melleink. A szoptatás alatt az emlők oly mértékben megduzzadnak, hogy akár 2-3 számmal is nagyobb melltartóra lehet szükségünk. Ez az örömteli átalakulás azonban átmeneti, hiszen a szoptatás befejeztével a mellek újra kissebbé válnak. A tejmirigyek működésbe állásával egy életre megváltozik a mell szerkezete. Fontos azonban felhívni a figyelmet arra, hogy a szoptatás maga kevésbé van hatással a mellek jövőjére. Sokkal inkább hagy nyomot a nagymértékű méretváltozás. Éppen ezért nem szabad megvonnunk a szoptatás élményét sem a babától, sem önmagunktól. Ha a terhesség és szoptatás időszakában megtettünk minden óvintézkedést, akkor a szoptatás elmúlásával az emlők többé-kevésbé visszanyerik eredeti formájukat (talán egy kicsit lazább szerkezetben).

Ezeket a mellvédő praktikákat kövesd!

  • A testtartás alapvetően meghatározza melled „felfekvését” a mellizomra. Kerüld a begörbített hátat, a mell megereszkedése (csüngése) így elkerülhető.
  • Hordj megfelelő méretű, jó alátámasztású melltartót terhesség és szoptatás ideje alatt is. Ez megtartja a tejtől elnehezülő melleidet.
  • Már a babavárás során ápold a melledet természetes olajokkal, hogy megelőzd a striák, csíkok kialakulását.
  • Sokat tehetsz melleid feszességéért azzal, ha zuhanyzás közben hideg-meleg váltózuhannyal masszírozod őket.
  • Mozgás közben különösen fontos a megfelelő méretű, anyagú melltartó. A szalagok túlterhelése miatt ugyanis lejjebb ereszkedhet a kebled.
  • Szoptatás ideje alatt kerüld a lendületes mozgást, mert eközben a mell súlya terheli a tartószalagokat, és amennyiben a terhelés erőteljesebb, mint amennyit a szövetek kibírnak változás nélkül, lejjebb ereszkedhet a mell.
  • Bár a zsír- és mirigyszövetet nem tudod formálni, az alatta elhelyezkedő mellizmaidat igen. Végezz célzottan mellfeszesítő gyakorlatokat.

Ami még fontos: mellizom-erősítő torna

Mellizom-erősítő gyakorlatokat a várandósság ideje alatt és az után is bátran végezhetünk, figyelembe véve a mell feszülésének mértékét. Az egyszerű erősítőgyakorlatok a szoptatást nem befolyásolják. Az alapozó tornát kevés ismétlésszámmal érdemes kezdeni, a 3. hónap után pedig bátran lehet növelni a terhelés mértékét.

1. gyakorlat: Térdelő ülésben (vagy ülésben), egyenes gerinccel, mellső középtartásban hajlítsd a könyököd 90 fokos szögben, a tenyereid egymás felé néznek, a csuklót és a könyököt is érintsd össze. Így emeld a karokat vállmagasságból a legmagasabb pontig, majd engedd vissza. Szép lassan végezd a gyakorlatot, ismételd 10x. (Két db kézisúlyzóval vagy azt helyettesítő két dl-s vizespalackkal is kipróbálhatod.)

2. gyakorlat: Térdelő ülésben (vagy ülésben), egyenes gerinccel, mellső középtartásban hajlítsd a könyököd 90 fokos szögbe, közben szorítsd a kezeket ökölbe, a csuklót és a könyököt is érintsd össze. A könyököt és az alkart távolítva egymástól lendületesen nyisd szét őket (a könyök maradjon végig vállmagasságban, az alkarok párhuzamosan), majd zárd be. Ismételd a gyakorlatot 10-szer. (Két db kézisúlyzóval vagy azt helyettesítő két dl-s vizespalackkal is kipróbálhatod.)

3. gyakorlat: Állj kartávolságban a falhoz. Támaszkodj enyhén a falnak kézzel (karok mellső középtartásban), majd lökd el magad attól úgy, hogy magas tartásba emeled a karokat. Lassan dőlj vissza a falhoz, majd újra lökd el magad. Ismételd a gyakorlatot 10x.

+1 gyakorlat: A baba emelése kar- és mellizom-erősítő hatású. A baba élmény teli emelgetését így felhasználhatod mell- és karizom-erősítés céljára is. Ezt a közös gyakorlatozást azonban csak kb. 7 hónapos kortól ajánljuk, amikor a baba már biztosan tartja magát. Álló, ülő vagy fekvő helyzetben emeld a babát mellhez tartásból magas tartásba vagy mellső középtartásba.

További szuper hatásos erősítő baba-mama gyakorlatokat találsz: a Gyermeked a személyi edződ című könyvben! 

A könyv megrendelhető a Galenus webáruházban!

Csoba Ildikó

a Gyermeked a személyi edződ

című könyv szerzője

forrás: Bébik.hu