sub

Információk, érdekességek

Mit tegyünk, ha rágja a körmét a gyerek?

2021. június 06.

Fotó: gettyimages.com

A körömrágás mindennapos problémának mondható, mégis nagyon zavaró lehet. Mit tehetünk ellene?   
Ha kisebb-nagyobb gyermekünk rágja a körmét, nem kell túlságosan aggódnunk, mert valószínűleg egy idő után túljut rajta (ami kicsi korban gyakran az ujjszopás következménye). Amennyiben, ahogy nő a gyerek, mégsem hagyja abba, komolyabb a gond: feltétlenül fel kell tárni az okokat.

Mi okozhatja  a körömrágást?

A leggyakoribb indítékként a szorongás, félelem merülhet fel. Ezért fontos, hogy kerüljük az állandó szemrehányásokat és szidalmakat. Hiszen az állandó rendreutasítás azzal a kockázattal jár, hogy csak fokozza a stresszt a gyermekben, ami elmélyíti ezt a kényszeres tevékenységet. Inkább ösztönözzük csemeténket arra, hogy törődjön a körmeivel, (és amennyire ügyes korához képest), ápolja őket. Magyarázzuk el neki, hogy ez a rossz szokása egészségére nézve sem veszélytelen. Ugyanis a körömrágásból eredő apró sérülések melegágyai a fertőzéseket okozó mikrobáknak. Végezetül az állandó rágás miatt a köröm deformálódhat, elvékonyodhat.

Van, akiben felmerül, hogy valamilyen keserű folyadékkal (pld. ecsetelővel) kenje be a gyerek körmét – de ez a módszer semmiképp sem ajánlott, mert nem célravezető. Hiszen ha keserű a körme, akkor mást kezd rágni magán! (Pld. a kis bőröket a körme körül, vagy akár a haja végét…). Sokkal többre jutunk, ha megfigyeljük, milyen történésekhez vagy emberekhez köthető a körömrágás rossz szokása nála.

Fotó: gettyimages.com

A biztonságot jelentő szülő segíthet

Az okfeltárás elsődleges jelentőségű. Ezért ügyes kérdéseket intézzünk hozzá, és ha figyel rájuk, megadja a kellő magyarázatot – hamar kiderül a rossz szokás eredete. A családi veszekedések, a vele szemben támasztott túl nagy elvárások, netán ijesztő filmek megtekintése biztosan nem tesznek jó neki. Ezen problémák megszüntetéséről nekünk, felnőtteknek kell gondoskodnunk! A biztonságérzetet nyújtó szülői magatartás, még több szeretet, odafigyelés a gyerekre mindenképp segít.

forrás: Bébik.hu