sub

Információk, érdekességek

Mit tegyünk, ha gyermekünk sokszor „kibírhatatlan”?

2019. január 29.

A fotó illusztráció: pixabay.comGyakran nehezünkre esik szembenézni olyan helyzetekkel, amelyekre nem voltunk felkészülve, és a gyerek viselkedését tűrhetetlennek tartjuk. Ilyen lehet egy dühkitörés, szeszély, komolyabb engedetlenség, fegyelmezetlenség, elmérgesedő vita, hirtelen civakodás testvérek között stb.

Ilyenkor, ha nem igazán tudjuk, hogyan reagáljunk, fogadjunk meg néhány jó tanácsot:
• Ha egyre emelkedik a hangerő, kiabálássá fajul egy vita a gyerekkel, durvul a hangnem, fordítsunk a helyzeten azzal, hogy egy adott pillanatban véget vetünk a hajcihőnek.
• Térjen vissza a nyugodt hangnem, és kerüljük a gyerek további korholását, csak a hibái emlegetését.
• Különösen fontos – akármit is követett el –, hogy megalázó módon ne szidalmazzuk, így pl.: „kibírhatatlan vagy, mindig is az voltál” vagy „fáradt vagyok tizedszer elmondani, amit kérek tőled, úgysem teszed meg”. E negatív hangvétel helyett legyünk inkább pozitívak.
• Ha normálisan reagál a gyerek, akár még magunkat is hibáztathatjuk. Fejtsük ki például, hogy nem vagyunk elégedettek azzal, amit tett, de lehetséges, hogy nekünk őt előre figyelmeztetnünk kellett volna.
• Az állandósuló, számunkra már-már kibírhatatlan magatartásának orvoslására pedig térjünk vissza később, szintén pozitív légkörben.

forrás: Bébik.hu