sub

Információk, érdekességek

Mit gondolsz magadról?

2018. október 07.

Mi nők gyakran elfelejtünk nőnek lenni. Férfi módon próbálunk helytállni, karriert építünk, határozottak, erősek vagyunk, még véletlenül se merjük magunkat elengedni. Azt tanultuk, hogy mindig meg kell felelni, olyannak lenni - vagy legalábbis olyannak látszani - mint amit elvárnak tőlünk.  

Azt hisszük ettől leszünk sikeresek a munkában és a magánéletben. És ha nem tudunk mindenkinek megfelelni, gyakran szidjuk, ostorozzuk magunkat, pedig ettől semmi sem lesz jobb. Sikerünket az élet különböző területein alapvetően az befolyásolja, amit önmagunkról gondolunk.

Hogyan gondolkodsz magadról?

Lehet hogy azt gondolod magadról: "Sikeres nő vagyok. Persze lehet, hogy kudarc ér, de akkor tanulok belőle, túllépek rajta, és könnyen talpra állok." Ha ezt gondolod, akkor mersz kezdeményezni, vállalod a kockázatot, és így nagyobb esélyed lesz a sikerre.

De lehet, hogy az a véleményed magadról: "Peches nő vagyok. Az életem tele van kudarcokkal. Persze előfordul, hogy sikerül valami, de az csak a véletlen műve lehet." Ha ezt gondolod, akkor nem kockáztatsz (hiszen úgyis hiába), és nem tudsz örülni a sikernek sem, hiszen a véletlen nem a Te érdemed. Ha "véletlenül" sikerül valami, rögtön szorongani kezdesz, szinte elvárod, hogy dugába dőljön az egész. Kudarcaidon ellenben hosszasan tudsz rágódni, egész beállítódásoddal szinte programozod a sikertelenséget. Arról nem is beszélve, hogy mennyi stresszt tudsz így előállítani magadnak.

Ha gyenge, bátortalan, elesett nőnek tartod magad, aki önmagában semmit sem ér, állandó támogatásra szorul, akkor csapdában vagy, és nem tudsz kitörni a körülmények fogságából. De rajtad múlik: ha hiszel abban, hogy Te irányítod az életed, akkor kis tanulással tréninggel valóban képes is leszel rá.

Az önismeretről egy kicsit másképp

"Ismerd meg önmagadat" – ez a felirat állt a az ókorban delfoi jósda bejáratán. Ami azt sugallja: jövőnk, sikereink, boldogságunk saját magunkon múlik. Persze csak akkor, ha tisztában vagyunk önmagunkkal. Értékeinkkel és hibáinkkal, lehetőségeinkkel és korlátainkkal együtt.

De tudnod kell: az önismeret nemcsak azt tartalmazza, "amilyen vagy", hanem azt is, "amilyen lenni akarsz". Az önismeret nem azt jelenti, hogy "ilyen vagyok és kész! Nem tudok (és nem is akarok) változni!" A férfiak – és a kevés önismerettel bíró nők is – gyakran ezt gondolják. Azt, hogy készen vannak, egyszer s mindenkorra. Pedig az élet állandó változás és tanulás. Változol – akár akarod, akár nem. Az élet új és új helyzeteket teremt, a busz halad. Akkor már nem az a legjobb, ha Te vezeted a buszt?

Fedezd fel értékeidet

Fedezd fel értékeidet, a benned rejlő lehetőségekkel együtt. Azt keresd, ami értékes benned, fedezd fel, miben vagy tehetséges, mik az erősségeid, mi az, amit szívesen és jól csinálsz, mihez lenne kedved! Ne a gyengéidet ostorozd! Akkor se, ha gyerekkorodban mást se tettek a szüleid. (Biztosan jót akartak. Azt hitték, így majd "megjavulsz", tökéletesedsz". Tévedtek.)

Ne hasonlítgasd össze magadat másokkal. Akár pozitív, akár negatívaz az összehasonlítás eredménye, mindenképpen ártalmas. Ha negatív: önbecsülésed látja kárát. Ha pozitív: hajlamos lehetsz lenézni, lekezelni másokat, és csökken motivációd az önfejlesztésre, önmegvalósításra. Éppen ezért ne is rivalizálj. Csak tegnapi önmagaddal állj versenyben, Önmagad legjobb formáját akard hozni. De légy kedves és elnéző magadhoz! Fejlődni csak akkor tudsz, ha elfogadod a gyengéidet is.

Fogadd el magad

Hiszen nemcsak arra van szükség, hogy ismerd, hanem arra is, hogy elfogadd, vállald önmagad! Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy! Törődj bele, hogy nem vagy tökéletes. Maugham ezt úgy fogalmazta: "A tökéletesség csodálatos dolog, de egy idő után unalmassá válik". Nos legalább nem leszel unalmas. Minél sikeresebb vagy az önelfogadásban, minél inkább harmóniában élsz önmagaddal, annál sikeresebb leszel az életben is, annál közelebb kerülsz lehetőségeid megvalósításához. Ha elfogadod a gyengéidet, ha mersz néha gyenge és esendő is lenni – anélkül, hogy szidnád magad emiatt, és ezzel rombolnád az énképedet, annál jobban ki tudod emelni az értékeidet, ki tudod bontakoztatni női energiáidat. Így leszel igazán boldog a párkapcsolatodban is.

forrás: Harmonet