sub

Információk, érdekességek

Mit érdemes tudni a szemcseppekről?

2021. április 11.

A szem bakteriális eredetű betegségeinek, így például a viszonylag gyakran előforduló kötőhártyagyulladásnak a kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppekkel történik. Szemcseppek csepegtetésekor a szemkönnyezéssel és vörösödéssel járó allergiás tünetek enyhítése, vagy a zöldhályog okozta magas szembelnyomás csökkentése is lehet a cél. Egyes esetekben szemészeti vizsgálatok teszik szükségessé a diagnosztikai beavatkozás előtti szemcsepp-alkalmazást; erre a célra gyakran a pupillatágító hatású atropin-tartalmú szemcseppeket rendeli a szemész.

Fotó: gettyimages.comA szemészeti gyógyszerkészítmények legnagyobb részét képviselő szemcseppeket (latinul: Oculogutta) számos betegség miatt rendelhetnek az orvosok.

Fontos a sterilitás

A szemcseppek a gyógyszerek speciális csoportját képezik, amiket különös gonddal kell előállítani. A gyulladt, beteg szem különösen érzékeny a felülfertőződés szempontjából, emiatt a szem kezelésére szánt készítményeknek minden esetben sterileknek kell lenniük, azaz baktériumokat, vírusokat, gombákat nem tartalmazhatnak. Ennek megfelelően mind gyógyszergyári, mind pedig gyógyszertári laboratóriumi körülmények között szigorú szabályok szerint történik a szemcseppek előállítása.

Szemcsepp alkalmazásakor ezekre kell különösen ügyelni

Annak érdekében, hogy a szemcseppek a terápiás hatásukat optimálisan kifejthessék, és mikrobiológiai tisztaságukat megőrizzék, számos aprónak tűnő dologra kell odafigyelni a szemcseppek alkalmazásakor.

  • Ügyelni kell az előírt helyen, megfelelő hőmérsékleten történő tárolásra. Nem minden szemcseppet kell hűtőszekrényben tartani! – vannak olyanok, amiknél ez kifejezetten kerülendő.
  • Egyes, szemészeti készítményekben használt antibiotikumok annyira bomlékonyak, hogy a belőlük készített szemcseppek hűtőszekrényben is csak néhány napig tárolhatók. Ezeket a szemcseppeket a gyógyszertárak laboratóriumában – mindig „frissen” – készítik el a gyógyszerészek az orvos által felírt recept alapján.
  • A felhasználhatósági időn belül történő alkalmazáson túl figyelni kell arra is, hogy a felbontástól számítva hány napig/hétig használható a szemcsepp. Felbontáskor célszerű ráírni a szemcseppes flakonra a felbontás dátumát.
  • Az ún. szuszpenziós típusú szemcseppeket, amiknek a hatóanyagtartalma tárolás során ülepedhet, a használat előtt fel kell rázni.
  • A gyógyszertárból történő gyógyszerkiváltást követően a tárolás és használat során különös gondot kell fordítani arra, hogy a készítmények ne szennyeződjenek.
  • Csak meleg vízzel és szappannal megmosott tiszta kézzel, az adagolóflakont a szemhez, szempillákhoz nem érintve szabad a szemcseppet a szembe juttatni.
  • A szemcseppes flakon közvetítésével a szemet érintő fertőzések nagyon könnyen átvihetők egyik betegről a másikra. Emiatt minden betegnél külön-külön szemcseppentő flakonú készítményt kell használni.
  • További fertőzések és az állapot súlyosbodásának a forrása lehet az, ha egyszer az egyik, utána a másik beteg szemébe/szemeibe cseppentünk ugyanazzal a szemcseppentővel. Ha egy családban több személynek, például mindkét gyermeknek ugyanazt a típusú szemcseppet rendeli az orvos, akkor is két flakonnal kell belőle kiváltani a gyógyszertárban.
  • Helytelen az a gyakorlat is, hogy a korábban már más beteg által használt, de megmaradt – és bizonytalan mikrobiológiai tisztaságú – készítményt kezdi el valaki alkalmazni.
  • A technológiai fejlesztésnek köszönhetően nemrégiben jelentek meg az egyadagos szemcseppek, amik egyetlen alkalmazáshoz elegendő folyadékmennyiséget tartalmaznak. Ebben az esetben a flakon nyitása, használata és zárása közben történő esetleges szennyeződés kiküszöbölhető.
  • Egyes szemcseppeknél napi többszöri, akár ötszöri adagolásra is szükség lehet. Lényeges, hogy a becseppentések szabályos időközönként történjenek. A becseppentési időpontra emlékeztetőként jól jöhet egy hangjelzésre beállított mobiltelefon vagy óra.
  • Ha egyidejűleg többféle szemcseppet rendel az orvos, akkor a különféle cseppek becseppentése között legalább 15 percnek kell eltelnie.
  • Mivel a szemcseppek használata átmenetileg kedvezőtlenül befolyásolhatja a látást, és becseppentés után a látás rövidebb-hosszabb időre homályossá válhat; lehetőleg kerülni kell az autóvezetést.

Dr. Budai Marianna PhD
szakgyógyszerész

forrás: Bébik.hu