sub

Információk, érdekességek

Minden másnap szabad napozni

2018. november 16.

Fotó: pixabay.comEgy most kiadott kutatási anyag szerint óvatosnak kell lenni, mert komoly károsodásokat okozhat a bőrnek, ha nem tartjuk be a szabályokat.

Csupán minden másnap szabadna napozni a bőr megóvása érdekében – állítják izraeli kutatók, akik egy 48 órán át tartó ciklust fedeztek fel az emberi bőr védekező mechanizmusában.

A Tel-avivi Egyetem kutatói által azonosított ciklikus folyamat hullámként söpör végig a bőrben az ultraibolya sugárzásnak való kitettséget követő 48 órában. Ez pedig azt jelenti, hogy a kétnaponkénti napfürdőzés teszi lehetővé a mechanizmus optimális működését és a legeredményesebb barnulást.

Az emberi bőr természetes védekező mechanizmusai az evolúció során, a sűrű szőrzet elhagyását követően fejlődtek ki. Az egyik mechanizmus azért felel, hogy az immunrendszer megjavítsa az UV-sugárzásnak való kitettségből eredő – és akár bőrrákot is okozó – DNS-károsodásokat.

A napsugárzás hatására továbbá melanin termelődik a bőrben. Az ember bőrének, hajának és szemének színét meghatározó anyag bebarnítja az ember bőrét, és egyfajta természetes fényvédőként funkciónál a következő napfürdőzés alkalmával.

Ám míg az ultraibolya sugárzásra adott stresszválasz már perceken belül elkezdődik, addig a melanintermelés beindulása órákba, akár napokba is telhet. A szakemberek most megfigyelték, hogy a melaninszint sokkal emelkedettebb, amikor a bőrszövet “pihenhet” egy napot.

A kutatók emberek és egerek bőrsejtjeit tették ki UV-sugárzásnak és megállapították, hogy a ciklikus folyamat megzavarásával – vagyis idő előtti újabb napfürdőzéssel -, csökken a bőr védekezőrendszerének hatékonysága.

A Molecular Cell című folyóiratban publikált tanulmány a haifai műszaki egyetem, a Technion, valamint a franciaországi Gustave Roussy Intézet szakembereinek közreműködésével készült.

forrás: Patika Magazin