sub

Információk, érdekességek

Miért nem tudok lefogyni?

2016. október 25.

Miért nem tudok lefogyni?Szinte minden nő ismeri a helyzetet: gondolatként megfogalmazódik bennünk, bizony itt volna az ideje annak, hogy megszabaduljunk néhány plusz kilótól. A gondolat hatására aztán teszünk bizonyos lépéseket, a várt fogyás azonban mégsem következik be. A megélt kudarc, vagy a kudarctól való félelem később észrevétlenül fordítja át a változás iránti vágyunkat a csendes belenyugvás állapotába, így mire észbe kapunk, gyakorlatilag már fel is adtuk a folyamatot. Mindez persze elkerülhető volna. Ahhoz azonban, hogy megtaláljuk a megoldást, először meg kell értenünk a probléma természetét.

 

1. A fogyás önmagában nem lehet cél!

A fogyás szándéka mögött általában megbújik egy mélyebb ok. Valójában ez ösztönöz bennünket arra, hogy leadjuk azokat a bizonyos kilókat aktuális testsúlyunkból, nem magának a fogyásnak a vágya. 
Ilyen ok lehet az önbecsülésünk, a női önértékelésünk, vagy az egészségi állapotunk szintjén való javítás szándéka. Ok lehet továbbá az én-ideál hajszolása, a megfelelési vagy bizonyítási vágy megélése. A fogyás okai között akár az önmegvalósítás iránti szükséglet is meghúzódhat. Mindez egyénileg változó. 
Mielőtt tehát fogyókúrába kezdünk, meg kell értenünk, tulajdonképpen miért fontos ez számunkra. Mit szeretnénk elérni általa? Mit adna nekünk a vágyott testsúly elérése?
Csak a pontos ok/okok ismeretében érdemes nekivágni a változás folyamatának.

2. A fogyás nem pusztán diéta!

A fogyás nem a célja, hanem a következménye egy új életmódnak. Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, olykor az életünk több területén is változtatnunk kell. 
A rendszeres testmozgás, a tudatos táplálkozás, a kevesebb stressz és a több pihenés mind szükségesek ahhoz, hogy a testünk valós változáson mehessen keresztül. Az életmódváltás az a keret, mely megteremti a tartós változás megélésének feltételrendszerét.
Ahhoz, hogy tudjuk, nekünk pontosan mire van szükségünk, érdemes lehet szakemberrel konzultálni. Mivel az életmódváltás során a legnagyobb akadályt többnyire nem is az információ-, mint inkább a motivációhiány, ill. a nem megfelelő önismeret jelentik, ez a fajta támogatás valóban hatékony segítséget jelenthet a sikeres és tartós változás érdekében.

3. A fogyás nem megy egyik napról a másikra!

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a felszaladt kilóktól éppolyan gyorsan meg lehet szabadulni, mint ahogyan azokra szert tettünk. Elhisszük azt, amit a modern fogyasztói társadalom sugall, miszerint az idő is csak egy olyan tényező, amit meg lehet vásárolni. Tényező, amit pénzzel meg lehet váltani.
Pedig a gyarapodás és a súlyvesztés biológiai mechanizmusa között alapvető különbségek vannak, ami miatt utóbbihoz valóban több időre van szüksége a szervezetnek. A fogyás egy folyamat. Fogadjuk ezt el, és legyünk türelmesek önmagunkkal, s a testünkkel szemben. 
Mérjük fel reálisan a változáshoz szükséges időt, és ahhoz képest ellenőrizzük a folyamatot. Ne legyünk elégedetlenek akkor sem, ha egy időre megtorpanni látszik a kilókban mérhető eredmény mértéke.


4. Az erőfeszítést nem lehet megúszni!

Általában azt szeretnénk, ha a célkitűzéseinket minimális erőfeszítés befektetése mellett érhetnénk el. Erre a vágyunkra pedig egész iparágak épülnek!
Ezek a cégek mind azt ígérik, hogy úgy fogyasztanak le bennünket, hogy közben nekünk egyáltalán nem, vagy csak minimális mértékben kell változtatnunk eddigi életmódunkon, szokásainkon. Ahelyett, hogy belátnánk, áldozatvállalás nélkül nincsen eredmény, inkább tablettákat, turmixokat, krémeket, masszázsokat, testkezeléseket, vagy az azonnali változás ígéretével kecsegtető sporteszközöket vásárolunk, ami után szükségszerűen csalódunk. A tartós siker érdekében ugyanis gyakran változtatnunk kell eddig szokásainkon, mely pedig lemondással és áldozatvállalással járhat együtt. 
Ahhoz, hogy a valódi célunkat elérhessük, meg kell tanulnunk másképp élni, amit nem csupán nekünk, de a környezetünknek is el kell fogadnia. Ez pedig sokszor legalább akkora kihívást jelent.

5. A fogyás nem csodaszer!

Sokan gondoljuk azt, hogy a problémáinkra a fogyás jelenti a megoldást. A kezdeti sikerek után aztán hamar rájövünk, hogy valójában nem is ez az, amire szükségünk van. A két számmal kisebb ruhaméret ugyanis nem fogja megmenteni a házasságunkat, a formás test önmagában nem tesz szerethetőbbé, a vékonyabb idomok pedig nem eredményeznek automatikusan nagyobb önbizalmat. 
Főképp akkor gondolkodhatunk így, ha a fogyásra nem valaminek az eszközeként vagy annak jótékony következményeként tekintünk. Ez pedig veszélyes lehet, mivel a csalódottságunkra nagy valószínűség szerint az evés, és a korábbi szokások biztonsága jelentik majd a vigaszt.
Merjük tehát megfogalmazni, adott esetben hangosan kimondani a gondjainkat. Ahelyett, hogy az esetleges túlsúlyunkban próbálnánk felfedezni a problémáink fő okát - melyekről azt feltételezzük, rögvest köddé válnak, amint sikerült leadnunk őket - inkább nézzünk szembe a démonjainkkal, és arassunk felettük tartós győzelmet.
 

Szeretnél változtatni a megjelenéseden?
Mit vársz ettől?
Ki támogathat a folyamatban?
forrás: Harmonet